De achtste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, de East Belgian Rally verreden in de Oostkantons, kende een bijzonder spannende finale. Twee proeven voor de finish bedroeg het verschil amper 2″7 tussen de twee leiders, Adrian Fernémont, tweevoudig Belgisch kampioen, en Stéphane Lefebvre, de Fransman die dit jaar nog niet geklopt werd op Belgische bodem. Met een ultieme aanval en een betere bandenkeuze maakte de Citroën-rijder uit Béthune uiteindelijk het verschil, waarmee hij mathematisch de titel veilig stelde (al moet hij nog starten in de Condroz of Spa om te voldoen aan de voorwaarden om Belgisch kampioen te worden).

“Deze overwinning ben ik echt moeten gaan halen,” vertelde een geëmotioneerde Lefebvre bij de finish in Sankt-Vith. “Door het wisselvallige weer was de bandenkeuze een gok en deze namiddag liet ik me vangen met een foute bandenkeuze. Twee proeven voor het einde had Adrian nog 2″7 voorsprong. Ik heb risico’s genomen om te winnen. Mijn mama vond dat ik ervoor moest gaan. Deze zege draag ik dan ook graag aan haar op. Het parcours van deze East Belgian Rally, waar ik voor de eerste keer aan de start stond, is subliem, maar het is vooral plezant wanneer het droog is.”

Adrian Fernémont, na bijna 5 maanden weer aan de start in het Belgisch kampioenschap, strandde op 12″1. De teleurstelling was groot. “We kwamen heel kort bij de zege, maar opnieuw toonde Stéphane Lefebvre zijn internationale klasse op die proef van Amel, waar hij ons bijna 10″ aan de broek geeft omdat onze keuze om twee regenbanden gekruist te leggen niet de juiste keuze was. Stéphane is gewoon van een ander niveau. Ik ben wel trots dat we na maanden afwezigheid toch meteen met hem mee waren.”

RallyTime animated
RT1

Gino Bux, de ganse dag een beetje ziek, eindigde op een mooie derde plaats. “We hebben dit jaar bijna een abonnement op het podium,” vertelde Gino. “In de eerste ronde zat ik kort bij Adrian, maar in de namiddag, toen we niet de juiste banden hadden in de regen, heb ik een paar foutjes gemaakt waardoor we de rol moesten lossen.”

Voor de vierde plaats waren heel wat kandidaten die hun tanden stuk beten op het parcours of die in de steek werden gelaten door de mechaniek. Zo gaf Pieter-Jan Michiel Cracco na de openingsronde op met elektronische problemen op zijn splinternieuwe Hyundai i20 N Rally2. Maxime Potty ging een proef verder, in Büllingen (KP 5) over de kop, waarna ook Jos Verstappen met zijn Citroën C3 van de baan ging. Tobias Brüls brak op zijn beurt een aandrijfas.

Wie zich op geen enkel foutje liet betrappen en bovendien toptijden op de tabellen zette met zijn krachtige Porsche 997 GT3, was spektakelman Cédric Cherain, die al vroeg verlost was van zijn grootste concurrent Romain Delhez (versnellingsbak stuk). Cherain haalde het maximum uit de Porsche met een vierde plaats. Erg knap in deze wisselvallige weersomstandigheden.

Kevin en Marco Hommes behaalden in eigen streek met een vijfde plaats een gedroomd resultaat in hun Skoda Fabia R5. De zesde plaats ging naar Mats Van den Brand, tevens overtuigend winnaar van de M Cup met zijn 430 pk sterke BMW M3 E36. In de Cup ging de titel trouwens naar Franky Boulat, voor de vijfde keer op zeven seizoenen, voor Loïc Pirot.

De zevende plaats en zege in het Junior BRC ging  naar Tom Rensonnet. Een opsteker na een maandenlange revalidatie. Tweede Junior was Gilles Pyck, die leider blijft in het kampioenschap. In de Clio Trophy won Benoit Verlinde met een miniem verschil van 1″4 op Casper Nielsen. Daarmee is Verlinde meteen zeker van de titel, nog voor de slotmanche in de Condroz. In Historic pakte Sascha Oosterlinck zijn eerste overwinning. In de 2WD Trophy was Jonathan Georges de winnaar, voor Bruno de Wilde.

 

 

 

 

 

 

VAS
KAMV
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X