Voor het team van DG Sport Compétition werd het dit weekend een geslaagde Belgische manche van het World Rally Championship 2022. Daar kan geen twijfel over bestaan. In de Westhoek reed Stéphane Lefebvre met zijn Citroën C3 Rally2 op voortreffelijk wijze naar de zege in WRC2 én het BRC. Ook Maxime Potty, Davy Vanneste, Jos Verstappen en Roger Hodenius hadden stuk voor stuk voldoende redenen om de traditioneel heel verraderlijke rally met de glimlach af te sluiten.
Stéphane Lefebvre is afkomstig uit het Noord-Franse Béthune, en voelt zich dan ook helemaal thuis in de Westhoek. Als kind en tiener trok hij talloze keren als toeschouwer naar de Rally van Ieper, en hij maakte er dit weekend dan ook een punt van om de debatten te domineren. Tegen hoog aangeschreven WRC2-tegenstanders als Andreas Mikkelsen en Yohan Rossel kwam de Nordist indrukwekkend snel en regelmatig uit de hoek, om uiteindelijk ook de zege te veroveren. Twee keer zelfs!

De oververdiende winnaar van het WRC2-klassement tikte ook als zesde algemeen aan én won ook in het BRC, het beste bewijs dat Lefebvre in het gezelschap van corijder Andy Malfoy meer dan zijn stempel wist te drukken op de Ypres Rally Belgium 2022.

“Ik jaag al een tijdje op mijn tweede zege in WRC2, en het is me nu eindelijk gelukt”, stelde een opgeluchte Lefebvre na afloop van de laatste chronorit. “Ik zou deze overwinning graag aan het hele team willen opdragen, en in het bijzonder aan Alain. Ze hebben opnieuw enorm veel werk verricht om dit mogelijk te maken. Dankjewel! De druk was groot, die valt nu helemaal van onze schouders…”

Ook bij Maxime Potty en Renaud Herman was de tevredenheid groot. Het duo mikte op een uitstekend resultaat in het kader van het BRC, en door in de top 6 te finishen zijn ze ook ruim in hun opzet geslaagd.

VAS
KAMV

“Ik wou in de eerste plaats alle fouten vermijden en een heel propere wedstrijd rijden”, legde het jonge talent uit. “Ik denk dat we daarin geslaagd zijn, wat op een verraderlijk parcours als dit helemaal niet makkelijk is. We hebben hier heel wat opgestoken, en die lessen zullen in de toekomst ontzettend nuttig blijken. Dankjewel aan het hele team, ze hebben opnieuw perfect werk afgeleverd…”

Davy Vanneste komt traditioneel sterk voor de dag in de Westhoek, maar samen met corijder Kris D’Alleine beleefde hij dit keer een lastige wedstrijd. Zeker de wisselende weersomstandigheden tijdens de eerste wedstrijddag draaiden niet echt in zijn voordeel uit. Nadien zette hij nog enkele scherpe tijden neer, waardoor hij uiteindelijk nog in de top 10 van het Belgische kampioenschap geraakte. Niet slecht, zeker in de wetenschap dat ook daar het niveau van het startveld van de editie 2022 van de Ypres Rally Belgium, zeker bij de Rally2’s, een pak hoger lag dan bij de vorige jaren.

De rallyfans hadden ook heel wat aandacht voor Jos Verstappen en Harm van Koppen, die op zaterdag de leiding van de BRC Master Cup in handen hadden. Tot ze door één van de ontelbare valstrikken van het West-Vlaamse parcours werden verrast. De vader van de regerende F1-wereldkampioen belandde, zoals zoveel anderen, in de gracht, maar ging op zondag opnieuw van start. Hij werkte de opdracht naar behoren af, en met zijn Citroën C3 Rally2 beleefde hij daar bovendien ontzettend veel plezier aan. En zoals we ook al eerder dit seizoen konden vaststellen wist zijn snelheid meer dan één te verrassen!

Zijn landgenoot Roger Hodenius kon met zijn Belgische co Davy Thierie dezelfde conclusie trekken. De gentleman-driver stak het hele weekend heel wat op, en wist zich ook ontzettend te amuseren. Wat hem meteen veel zin gaf om dit seizoen ook nog bij enkele andere Belgische rally’s aan de start te staan. Want wie bij een eerste deelname aan een rally van het wereldkampioenschap aan de finish staat, en al zeker op een lastig parcours als dat van Ieper, die mag zich ook een beetje winnaar noemen…

Bij DG Sport Compétition vielen er na afloop van dit ‘WK-weekend’ uiteraard nogal wat tevreden gezichten te noteren. “Na de overwinning in Ieper 2017 – met Kevin Abbring en de Peugeot 208 T16, nog steeds één van de mooiste zeges van het team – moet ik stellen dat de dubbele zege van Stéphane Lefebvre ook een uitzonderlijke prestatie is”, aldus teamverantwoordelijke Alain Georges. “Ik ben ook ontzettend tevreden over het feit dat elk van onze vijf wagens de finish heeft gehaald. Niet alleen het beste bewijs van de hoogstaande kwaliteit van ons werk, maar ook van het prestatieniveau van onze Citroëns C3 Rally2. Dit is in de eerste plaats het resultaat van indrukwekkend teamwork, en ik wil elk van 32 mensen die dit weekend bij ons team betrokken waren persoonlijk bedanken. Ze gingen op geen enkel moment in de fout. De voortdurende progressie van onze vaste rijders Maxime, Jos en Roger stemt me ook ontzettend blij.”

Na afloop van deze lastige editie van de Ypres Rally Belgium krijgt DG Sport Compétition amper tijd om op adem te maken. Over minder dan twee weken gaat immers al de volgende manche van het Belgische rallykampioenschap van start, de Omloop van Vlaanderen in en rond Roeselare.

BRC
RT2
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X