Wat een rally beleefden we dit jaar weer in Ieper! Drie dagen van intense competitie, spanning, wijzigingen… En uiteindelijk een nogal onverwachte overwinning voor Ott Tänak.  De Belgische ronde van het WRC  hield zich aan al zijn beloften.

Zoals vaak het geval is bij de Ardeca Ypres Rally hoefden we niet lang te wachten om een eerste sortie (Kalle Rovanperä / KP2) mee te maken. Daarna werden we nog getrakteerd op een ‘uitstap’ van Adrian Formaux (Ford). Zelfs de ervaren Westhoek-rijders werden het slachtoffer: Breen op KP10 en Neuville op KP15. Om nog maar te zwijgen van de talloze anderen in alle categorieën… Het is alom geweten dat het parcours van de Ieperse rally veeleisend blijft voor mens en voor machine.

Indrukwekkend sinds de start van het seizoen, dat hij duidelijk domineerde, was het in Ieper voor het eerst dit jaar dat Kalle Rovanperä (Toyota) van de weg ging, na een geweldige start in de openingsproef. Het is algemeen geweten dat Ieper een fout slechts zeer zelden vergeeft; de Fin zal het dit jaar hebben geweten.

BRC
RallyTime animated

Ieper vergeeft zelfs het kleinste foutje niet, en dat moest Kalle nu ook meemaken. Ieper, Breen (Ford) en Neuville (Hyundai) weten dit ondertussen. Zij waren zelfs degenen die vorig jaar de debatten domineerden. De eerste was dit jaar echter vrij ver van het doel en ging zelf een fout maken. Sterker nog, op geen enkel moment tijdens het weekend, leek hij tevreden…

Voor Neuville daarentegen leek alles onder controle met een voorzichtige of “slimme” start. Dat dachten we tenminste! Het was zonder er rekening mee te houden dat ook hij een foutje kon maken. Met een spijtige opgave als gevolg voor het Belgisch team.  Misschien wel de grootste teleurstelling uit zijn carrière voor Thierry, voor zijn publiek, en voor het Koreaanse merk, dat toch bewijst dat het stilaan de kop opsteekt en dat is goed nieuws. Er moet ook worden opgemerkt dat Neuville ondanks alles de beste uitvoerder blijft.

Ten slotte, als het voor hem belangrijk was om hier – eindelijk – een goed resultaat op te tekenen, leek Adrian Fourmaux (Ford) goed op weg. Ondanks een warm moment op zaterdag (net voordat Breen zijn tanden stuk beet op dezelfde plaats), was de Fransman behoorlijk overtuigend, en zelfs meer dan zijn ervaren Ierse teamgenoot! Maar op zondag, in Watou, voegde hij een nieuw sortie toe aan zijn record. Al klaagde hij dat hij zich sinds de ochtend niet goed voelde.

Tenzij de jacht achter Solberg de oorzaak was? Hoe het ook zij, ook hier was het dramatisch voor Fourmaux, maar vooral voor het team van Malcolm Wilson. Al kon het nog erger geweest zijn, aangezien de Puma van Fourmaux nipt een paal kon vermijden, wat veel meer schade had kunnen veroorzaken… Een rampzalig weekend voor Ford; zo snel mogelijk vergeten!

Maar er was ook goed nieuws. Denken we maar aan de mooie prestaties van Tänak, Evans, Lappi (goed op zijn plaats), Solberg (beste WRC-resultaat en versterkt het resultaat voor Hyundai), Lefebvre (blijft ongeslagen in België dit jaar), of zelfs Munster (ondanks een zware sortie een week eerder), evenals Kalle Rovanperä’s Power Stage (overtuigende scratch, 4″ sneller dan Evans in de 1e ronde ondanks een vuilere weg).

Na de terugtrekking van Breen en Neuville kon de winnaar alleen maar “onverwacht” zijn… Ott Tanäk! Het was verrassend om te zien hoe hij zijn race op zondag beheerste. Niet echt de normale gang van zaken voor de Est!… Goed voor hem, tekende hij zijn tweede opeenvolgende overwinning (na Finland), op, zijn 17e in het WRC.

In WRC2 drong Stéphane Lefebvre zich met gezag op, en zet zo zijn zegevierende Belgische opmars voort. Een schitterende prestatie van de pion van DG Sport. Yohan Rossel kon bij wijze van spreken nooit volgen, zelfs uitpakkend met een identieke Citroën C3. Andreas Mikkelsen (Skoda) kon zich nog tussen beide Franse rijders nestelen. Rossel deed desondanks een mooie en belangrijke zaak in het kampioenschap.

In het WRC-kampioenschap zal het moeilijk worden om te voorkomen dat Rovanperä zijn eerste wereldtitel opeist, maar je weet maar nooit!

KAMV
RT1
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X