De leider in het kampioenschap, Kalle Rovanperä, reed een prima openingsproef in de Ardeca Ypres Rally. De Toyota-rijder was de snelste op de 11,97 km lange proef van Vleteren. Op klassementsproef 2 volgde meteen drama, want de leider Kalle Rovanperä ging na 9,3 km over de kop.

Na een moeilijke voormiddag, ging het in de namiddag perfect voor Thierry Neuville. Met vier snelste tijden op vier proeven, kan hij de dag afsluiten als leider in de wedstrijd.

RallyTime animated
BRC

De tweede ronde van de eerste dag van de Ardeca Ypres Rally Belgium was erg spannend. De lucht was dreigend en het leek te gaan regenen rond de klok van vier uur, maar de aangekondigde regen bleef uit. Vreemd genoeg zorgde het droge weer voor wanhoop en ontgoocheling bij sommige rijders, die gegokt hadden op regenbanden toen ze uit het servicepark vertrokken.

Net als Neuville, was ook teamgenoot Ott Tänak erg snel. De twee Hyundai i20’s hebben de leiding in handen en ze zullen morgen de eerste twee posities in de startorde voor hun rekening nemen. Zaterdag wordt droog weer verwacht en dan is die startpositie een voordeel.

Elfyn Evans (Toyota) verloor terrein na een sterke openingsronde en in de slotfase van de dag kreeg hij een tijdstraf van 10 seconden wegens te laat inklokken. Hij staat nu op 13″7 van de leider. Daarna volgt Esapekka Lappi (Toyota), die alleen staat op de vierde plaats. Craig Breen, vijfde, heeft de ganse dag geworsteld met zijn Ford. De top 5 staat binnen de minuut.

In WRC2 domineert Stéphane Lefebvre (Citroën), tevens negende algemeen, na een voorbeeldige dag. Hij bouwde stelselmatig een voorsprong uit in WRC2 en in het BRC. Vanavond staat hij voor Andreas Mikkelsen (Skoda) en Yohan Rossel (Citroën), die respectievelijk op 15″5 en 26″8 volgen. Grégoire Munster (Hyundai) staat op de vijfde plaats, amper 2″6 van het podium. De volgende Belg is Vincent Verschueren, zevende met zijn VW Polo GTI.

Armin Kremer is leider in WRC Masters met zijn Skoda, nadat Freddy Loix lek reed en stopte op KP 6 om het wiel te wisselen. Hij verloor er 2min30 sec.

Op zaterdag zullen de teams 135 km tegen de klok afwerken met opnieuw acht klassementsproeven in de omgeving van Ieper. Vandaag haalden de WK-rijders topsnelheden tot 190 km/h op de smalle baantjes, waar ze verschillende seconden de rechtervoet beneden hielden. Een indrukwekkend spektakel.

 

RallyTime animated
RT1
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X