Met vier besttijden op rij in de tweede ronde van de Ardeca Ypres Rally, verstevigde Stéphane Lefebvre (Citroën C3) zijn eerste plaats in de BRC-tussenstand. Hij wist dit bovendien extra te kleuren door als snelste WRC2 rond te toeren, en als 9de algemeen terug de Ieperse Grote Markt te bereiken.

Zijn voornaamste runner-up voor de punten in het BRC is voorlopig Grégoire Munster (Hyundai i20), die op ongeveer een halve minuut volgt. Na de zware sortie in Staden vorige week is Munster wel blij dat hij zelf op slechts een handvol seconden van Yohan Rossel staat. Derde bij de BRC’ers is voorlopig Chris Ingram (Skoda Fabia Evo), op 57.6 sec van Lefebvre.

Gino Bux (Skoda Fabia Evo) was relatief tevreden over zijn eerste dag, en vooral het feit dat hij als eerste Belg in de rangschikking staat, stemt hem tevreden. Vincent Verschueren (Volkswagen Polo Gti) bezet plaats 5, maar volgens co-piloot Filip Cuvelier zat er meer in. “We weten totaal niet waar we het verliezen. In Staden en de shakedown gisteren hadden we de goede afstelling vast, nu lukt het van geen kanten. Anders konden we wedijveren met mensen als Lefebvre. Nu moeten we lijdzaam toezien. En het ergste is dat we niet weten wat we moeten wijzigen.”

RT1
RallyTime animated

Maxime Potty, 6de in het BRC-tussenklassement, is nog volop de klassementsproeven in Ieper aan het ontdekken na zijn vroege opgave van vorig jaar. Een lekke band aan het einde van KP Mesen bezorgde hem gelukkig geen tijdverlies.

Sébastien Bedoret (Skoda Fabia Evo), Bernd Casier (Ford Fiesta MKII), Pieter Jan-Michiel Cracco (Hyundai i20) en Niels Reynvoet (Skoda Fabia Evo) vervolledigen de top-10.

Bij de Juniors haalde Gilles Pyck (Renault Clio Rally4) een 6 op 7 qua scratchtijden. 1 proef werd geneutraliseerd na een sortie van een deelnemer in een andere klasse. Morgen op hetzelfde elan verdergaan is de boodschap bij de Poperingenaar. Tom Rensonnet (Renault Clio Rally4) en Jonas Dewilde (Peugeot 208 Rally4), die wat tijd verloor door een lekke band, zijn de enigen die nog binnen de minuut volgen. Beiden leveren wel een mooie strijd met de tweede plaats als inzet. Verschil tussen beide kemphanen: 8 seconden!

In de strijd tussen de NCM-wagens en de RGT’s, zwaaien voorlopig de Alpines de plak met Amaury Molle op plaats één, en 10 seconden verderop Paul Lietaer op twee. Merkwaardig, gezien beiden hun eerste grote wedstrijd met deze wagen betwisten. Bjorn Syx moest met de BMW M3 de rol lossen. De ex-Ypres Historic Rally-winnaar klaagde over motorische problemen. Bovendien liggen zijn collega’s, de neven Cedriek en Christophe Merlevede, en Pieter-Jan Maeyaert op de loer, en volgen op ongeveer een halve minuut van de snelste ‘Mats-M3’. Johan Dekens is nog de enige resterende Porsche-rijder, na de opgaves van Glenn Janssens en Tim Van Parijs (versnellingsbak).

In Rally3 rijdt Patrick Snijers (Ford Fiesta) wat het BRC betreft zowat op een eiland rond, al heeft hij wel bijzonder veel aandacht voor de amper 20-jarige Fin Sami Pajari, die hem voorgaat in het klassement. “Onthou mijn woorden, dit wordt een toekomstige wereldkampioen” aldus de zevenvoudige Ieper-winnaar.

Na het tijdverlies door een lekke band van Freddy Loix (Skoda Fabia Evo), is Jos Verstappen (Citroën C3) aan de leiding gekomen bij de BRC Masters. De vader van regerend Formule 1-wereldkampioen Max telt na de eerste dag een voorspong van 1’42” op Paul Lietaer en 2’06” op Patrick Snijers.

Zaterdag wachten er de resterende deelnemers terug twee rondes van telkens vier klassementsproeven, met daartussen de kuitenbijter van Hollebeke met zijn meer dan 22 km.

KAMV
RT1
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X