Na een pauze van drie maanden, opent de tweede seizoenshelft in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship met een topaffiche. In de Ypres Rally, de Belgische manche van het FIA World Rally Championship, kunnen onze nationale rallyrijders zich drie dagen lang meten met de absolute wereldtop in hun categorie. Het belooft hard te gaan op de smalle baantjes in de Westhoek.

In de categorie voor Rally2’s is de affiche nog indrukwekkender dan in de topklasse, waar 10 hybride Rally1’s het mooie weer maken. Onze landgenoten gaan de strijd aan met enkele semi-officiële WRC-tenoren, zoals WRC2-kampioen Andreas Mikkelsen met een Skoda Fabia, voormalig fabrieksrijder bij VW en Hyundai, Jari Huttunen met een Ford Fiesta, ook hij voormalig fabrieksrijder bij Hyundai, de Fransman Yohan Rossel, vorig jaar nog autoritair winnaar van de Spa Rally, en de spectaculaire Nikolay Gryazin in zijn VW Polo.

RT2
RallyTime animated

Zij zijn voor het BRC-klassement wel transparant, wat niet gezegd kan worden van de Brit Chris Ingram, die zich voor de gelegenheid inschrijft voor het BRC. De Skoda-rijder heeft Kroon-Oil als partner: “En ik kijk enorm uit naar mijn deelname in Ieper,” vertelt de sympathieke Brit die in 2019 Europees rallykampioen was. “Ik heb in Ieper vaak gereden, destijds nog in het Junior ERC. Ik vind het een geweldig evenement, dus ik neem het graag op tegen de Belgen, die altijd sterk zijn op deze baantjes.”

Het veld van BRC-rijders wordt aangevoerd door Stéphane Lefebvre, dit seizoen nog ongeslagen op Belgische bodem. Grégoire Munster, die zondag in Staden tijdens de zijn laatste voorbereidingswedstrijd aan hoge snelheid over de kop ging, zal de kleuren van Hyundai verdedigen. Hij staat in het BRC op de 5de plaats, maar hij pakte zijn punten wel in 2 wedstrijden en kan nog heel wat punten inbrengen. Laten we niet vergeten dat de Ardeca Ypres Rally de eerste “Mandatory” wedstrijd van het BRC is. Drie resultaten in de eindafrekening (van zes) moeten behaald zijn in een van de vier mandatory wedstrijden.

Vincent Verschueren mikt met zijn VW Polo van Godrive ook op een topresultaat. De mechaniek van de VW werd in elk geval helemaal vernieuwd voor deze belangrijke afspraak. Gino Bux, tweede in de tussenstand van het Kroon-Oil BRC, start deze keer wat later, want hij heeft niet ingeschreven in WRC2, maar als niet-prioritaire rijder. Dat betekent dat hij met een minder gunstige startpositie te kampen zal hebben, net als Maxime Potty en Sébastien Bedoret, die terug met een Skoda Fabia Rally2 Evo van SXM zal starten. Laten we niet vergeten dat Bedoret vorig jaar het internationale veld het nakijken gaf, tot de mechaniek het liet afweten op de slotdag.

Het startveld oogt ronduit indrukwekkend, met achter Davy Vanneste in zijn Citroën C3, ook Freddy Loix in een Skoda Fabia Rally2 Evo. De Ieperse recordhouder met 11 overwinningen mikt deze keer op de zege bij de Masters in het WRC. In de strijd voor de overwinning in de BRC Master Cup moet hij afrekenen met Jos Verstappen, die met zijn Citroën C3 Rally2 de Ieperse proeven zal ontdekken. Ook voor Niels Reynvoet, die vorig jaar na een sortie tijdens het testen forfait moest geven, is dit zijn groot WRC-debuut.

Ook de winnaar van vorig jaar is van de partij. Pieter-Jan Michiel Cracco hoopt tegen de start de juiste afstellingen te vinden om voluit te kunnen gaan met zijn Hyundai i20 N Rally2.

Verder in de topklasse is het uitkijken naar de comeback van Bernd Casier met zijn Ford Fiesta. Andere Ford-rijders zijn streekrijders Steve Becaert, Nicola Stampaert en Etienne Verbeke, de ondernemer uit Ploegsteert die zijn droom zal realiseren door deze deelname aan zijn thuisrally. Alexandre Verbeke kiest voor een Citroën, terwijl Maxime Soete zijn oog heeft laten vallen op een Skoda.

Naast de Rally2’s, staat er natuurlijk nog veel meer moois aan de start. Denk maar aan de Ford Fiesta Rally3 van Patrick Snijers, de Porsches van Tim Van Parijs, Gunther Monnens, Glenn Janssens, Johan Dekens en Tuur Vanden Abeele. Maar ook de BMW M3’s van Bjorn Syx, Guino Kenis, Didier Vanwijnsberghe, Pieter-Jan Maeyaert, Christophe en Cedriek Merlevede, naast de Alpine’s van Paul Lietaer, Stefaan Prinzie, Amaury Molle en Chris Vandamme.

Spektakel verzekerd tijdens deze Ardeca Ypres Rally, waar de strijd voor de punten in het Kroon-Oil BRC bijzonder spannend zal zijn. Afspraak van 18 tot 21 augustus in Ieper.

RallyTime animated
RT2
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X