De openingsmanche van het Historic Belgian Rally Championship, de Rally van Haspengouw, leverde meteen een heel boeiende strijd op voor de overwinning. Topfavoriet Bjorn Syx moest tot het uiterste gaan om Dirk Deveux bij te benen. Na de opgave van de Ford-rijder ging de zege naar de smaakmaker met zijn indrukwekkende BMW M3 E30.

Er werd uitgekeken naar de eerste tijden van Patrick Snijers met de BMW M3 E30 van zijn navigator Wim Soenens, maar we zullen nooit weten wat het potentieel was. De motor ging op de eerste proef al stuk. Niet Bjorn Syx nam het commando, maar wel Dirk Deveux, die optimaal gebruik maakte van de vierwielaandrijving op zijn Ford Sierra Cosworth. Nadat alles vernieuwd werd deze winter, leek de Ford weer betrouwbaar, maar bij het ingaan van de slotronde werd de Sierra opnieuw geveld door motorproblemen.

BRC
Stannic_animatie

Bjorn Syx, smaakmaker met zijn spectaculaire rijstijl, was ondertussen genaderd tot op drie seconden van de Ford, want op het drogere parcours kon hij de 350 paarden wel via de achterwielen kwijt op de weg. Syx won overtuigend, maar aan de titel denkt de piloot uit Poperinge niet. “Nee, ik heb voorlopig geen wagen. Deze keer reed ik met de M3 E3 van Mats Van den Brandt. Een M3 met een iets verschillend karakter en een nog betere versnellingsbak van Drenth. Ik heb me geweldig geamuseerd, maar het was zeker niet evident om het vermogen kwijt te kunnen in de eerste ronde. De titel? Nee, ik ga niet zoveel wedstrijden rijden. Wellicht is Ieper in het WRC mijn volgende.”

Syx, 11de algemeen, eindigde ruim voor Danny Kerckhof, tweede in Historic met zijn BMW M3 E30. “Ik heb erg veel respect voor de tijden die Bjorn rijdt met zijn M3,” aldus de West-Vlaming. “Je mag nog veel power hebben, je moet ze ook op de baan kunnen houden en lef hebben. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden. Alles ging prima.”

Frank Jorissen werd derde met zijn mooie Opel Ascona 400, voor Michael America in zijn Ford Escort. Christophe Kerkhove keerde na 9 jaar terug in het Historic BRC met zijn schitterende Porsche 911. “Om gezondheidsredenen heb ik lange tijd niet gereden. Daardoor was het fysiek ook zwaar en dit parcours is niet ideaal voor onze Porsche, die nog altijd dezelfde is als destijds.”

Dirk Vermeersch werd zesde met zijn Fiat 124 Spider GT, voor de titelverdedigers Pierre Jamin en René Beyers met hun originele DAF 66 Marathon.

Stannic_animatie
VAS
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
X