Meer dan 7 maanden na de noodgedwongen break wegens Covid-19, gaat het Jobfixers Belgian Rally Championship zondag verder met de tweede manche, de Aarova Rally in Oudenaarde. 76 teams staan te popelen voor de herneming van het kampioenschap. Met 23 snelle “Rally 2’s”, de voormalige categorie R5, en een handvol Porsches, oogt de affiche bijzonder aantrekkelijk. Zeker omdat Hyundai Motorsport een heuse Hyundai i20 Coupé WRC aan de start brengt voor Craig Breen, die komt proefdraaien voor de Renties Ypres Rally Belgium.

Het Belgisch rallykampioenschap keert dit weekend terug naar de Vlaamse Ardennen. Na de annulering van een paar BK-manches, werd de Aarova Rally gepromoveerd naar het Jobfixers BRC, als tweede van zes manches op de kalender van het seizoen 2020. Verder volgen nog de South Belgian Rally, de Condroz Rally, de Renties Ypres Rally en de Spa Rally. Wat de puntentelling betreft tellen de 4 beste resultaten mee, behaald in 5 rally’s die vooraf werden genomineerd van de zes manches op de kalender.

Sterke armada van Skoda

RT2
RT1

De Aarova Rally telt zondag 3 verschillende klassementsproeven: De Bruwaan (8,71 km, 4 passages), Maarkedal (8,65 km, 3 passages) en Kruisem (10,14 km, 3 passages), samen goed voor 92 km tegen de klok tussen 8h en 17h30.

De rallyfans in de gekozen publiekszones zullen genieten van de indrukwekkende snelheid van de Hyundai i20 Coupé WRC van Craig Breen, die een voorsmaakje zal geven van het spektakel dat we mogen verwachten in de Renties Ypres Rally Belgium van 20 tot 22 november. Vanzelfsprekend is Craig Breen topfavoriet, maar voor het kampioenschap blijft de Hyundai-rijder transparant.

De strijd voor de punten belooft erg spannend te worden met 23 R5’s aan de start. Ghislain de Mevius, de leider in de tussenstand na winst in Haspengouw, is er niet bij. Het veld wordt aangevoerd door titelhouder Adrian Fernémont met zijn Skoda Fabia R5 Evo. Skoda is het best vertegenwoordigd met 10 R5’s aan de start, waaronder ook de officiële wagen van Sébastien Bedoret, de Evo’s van tweevoudig winnaar Pieter Tsjoen en streekpiloten Niels Reynvoet, Fred Miclotte en Steven Vergalle. Cédric De Cecco wil in het ingekorte kampioenschap mogelijk een gooi doen naar de titel. Maxim Potty wil zich herpakken na zijn sortie in Haspengouw en Jo Muylle heeft al ervaring in Oudenaarde met een R5. En uit Nederland komt het bekende duo Kobus-de Wild, maar vergis je niet. Deze keer zit niet Nederlands kampioen Hermen aan het stuur, maar zijn jongere broer Gert-Jan, die we eerder in België met een Fiesta R2 in aan het werk zagen.

De Skoda-armade oogt indrukwekkend, maar elk merk heeft een potentiële winnaar in de rangen. Hyundai kan immers rekenen op Grégoire Munster, die tijdens de Covid-crisis heel wat kilometers kon maken in het buitenland, zoals vorig weekend nog in het Portugese Fafe. De i20 R5 zal geen geheimen meer hebben voor de student.

4 kanshebbers bij Citroën

Citroën heeft zelfs 4 potentiële winnaars in zijn rangen, te beginnen met Kris Princen, die ongetwijfeld gebrand is op de leidersplaats in het kampioenschap. Teamgenoot Guillaume de Mevius was in Haspengouw ook al sterk, maar het zat hem in de slotfase niet mee. Cédric Cherain, recent nog overtuigend winnaar op de Monteberg, kiest ook voor een C3 R5, terwijl Davy Vanneste op de Monteberg in de aanvangsfase zelfs sneller was dan Cédric Cherain.

Maar, in de Vlaamse Ardennen wordt Vincent Verschueren getipt als favoriet. De streekpiloot won de wedstrijd al twee keer met zijn Volkswagen Polo GTI R5. Op dit parcours weet Verschueren welke set-up hij nodig heeft om de Volkswagen competitief te maken. Verder komen er nog drie Polo’s aan de start, met streekrijder Jean-Baptiste Broekaert, Henri Schmelcher en de Brit Meirion Evans aan het stuur.

Comeback van Bernd Casier

En nog is het indrukwekkende lijstje kanshebbers niet volledig, want Bernd Casier zal zijn comeback maken met een fonkelnieuwe Ford Fiesta MkII R5, een type wagen die we vorig jaar in handen van Kevin Demaerschalk al zagen schitteren in Roeselare. Ook de snelle Nederlander Jim van den Heuvel, de jongere broer van Jasper, brengt een Fiesta R5 aan de start, net als Jimmy D’hondt en Christophe Devleeschauwer.

Naast de R5’s, verwachten we ook veel spektakel van de Porsches. Er zal ongetwijfeld hard getrapt worden met Gunther Monnens, Andy Lefevere, Patrick Snijers en Tim Van Parijs aan de start. Van Parijs, wiens bedrijf op De Bruwaan is gelegen, zal voor eigen publiek absoluut willen winnen. Verder zal het spektakel verzorgd worden door de snelle BMW’s van de M Cup, de jongeren van het Junior BRC, de smaakmakers van het Historic BRC en natuurlijk de deelnemers aan het RACB Criterium.

Afspraak zaterdag vanaf 19h30 voor de ceremoniële start op de Markt van Oudenaarde, waarna de teams hun wagens in het centrum van de stad in het gesloten wagenpark parkeren. Zondag begint het serieuze werk vanaf 8h. Na 10 klassementsproeven zal de winnaar omstreeks 17h30 gekend zijn.

BRC
RallyTime animated
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X