Wat hem door pech drie weken geleden ontnomen werd in de Omloop van Vlaanderen, is Adrian Fernémont deze keer wel gelukt in de East Belgian Rally. De Skoda-rijder uit Namen domineerde de wedstrijd in de Oostkantons van start tot finish. Fernémont onderstreept daarmee zijn titelambities, want hij nadert tot op 8 punten van Kris Princen, de titelverdediger.

Adrian Fernémont begon verschroeiend aan deze East Belgian Rally met een kanontijd in de regen op de openingsproef in Bullingen. De kloof die hij daar sloeg, 7″ op Ghislain de Mevius en 12″ op Kris Princen en 19″ op Sébastien Bedoret, kregen zijn rivalen niet meer dicht.
“Deze overwinning doet enorm veel deugd na de ontgoocheling van enkele weken geleden in Roeselare,” vertelde Fernémont, die met 15″5 voorsprong won op de Mevius. “Het was een perfecte wedstrijd. Ik weet nu wat me te doen staat in de Condroz: winnen!”

Ghislain de Mevius was erg blij met zijn tweede plaats. “We hebben bijna de ganse dag gelijke tred gehouden met Adrian, die momenteel erg sterk is. Deze tweede plaats, op een erg mooi en snel, maar ook moeilijk parcours, is een opsteker, want er is erg hard gereden.”

KAMV
BRC

In de slotfase werd het nog erg spannend voor de derde plaats. Sébastien Bedoret verloor die positie door een straftijd van 10″ wegens het afsnijden van een chicane, zij het onvrijwillig. Ondanks die straftijd en een schuiver in een veld op de laatste proef, eindigde de Skoda-rijder alsnog op de derde plaats. Een mooi resultaat na een te voorzichtige start.
Kris Princen, de leider in het kampioenschap, ging op de laatste proef ook even van de baan. Hij start met 8 punten voorsprong in de titelstrijd in de slotmanche, de Condroz Rally.
“Weet je, ik zou liefst vol voor de overwinning gaan in de Condroz Rally zonder aan de titel te denken. Daardoor heb ik hier niet alle risico’s genomen en zijn we pas vierde geëindigd, omdat ik zeker moest finishen,” vertelde Princen. “Ik heb wel het gevoel dat ik ondertussen de nieuwe Skoda Fabia onder de knie heb. Vanochtend was ik nog aan het zoeken waar de limiet lag.”

Cédric De Cecco bekroonde een mooie wedstrijd met een vijfde plaats. Sterk, want de Skoda-rijder heeft dit seizoen weinig op nationaal niveau gereden met de Fabia R5. Junior-kampioen Grégoire Munster brak op de laatste proef de stuurbekrachtiging van zijn Skoda Fabia R5, wat hem 45″ en de vijfde plaats kostte.
“Jammer. We raakten een paaltje op de plaats waar de anderen gewoon rechtdoor gingen. Ik denk wel dat ik me getoond heb. Dit was pas mijn eerste wedstrijd in België met een R5 en ik kon al strijden voor de Top 5 op een heel snel en moeilijk parcours.”

Hans Weijs, voormalig fabriekspiloot van VW, eindigde op een kleine minuut van de Junior-kampioen met zijn VW Polo R5. Voor de Nederlander was het een leerrijke wedstrijd om de Polo R5 beter af te stellen voor zijn klanten. Niels Reynvoet eindigde op de 8ste plaats, voor Patrick Snijers, die de strijd bij de Porsches won na een mooi duel met Romain Delhez, die op KP 8 even in de fout ging. Omdat Pieter-Jan Michiel Cracco door technische problemen nog moest opgeven, sloot Jean-Luc Berleur zijn debuut met een Citroën C3 R5 af op de 10de plaats, voor de lokale broers Kevin en Marco Hommes in een VW Polo R5. Cédric Cherain, die vooraf nog kans maakte op de titel, moest al vroeg de strijd staken door elektronische problemen op de Ford Fiesta R5 MkII.

In R2 ging de Belgische titel naar de Nederlander Timo Van der Marel. Bij de Juniors was Tobias Brüls voor het tweede jaar op rij de sterkste voor eigen publiek. In de M-Cup mocht Gunther Monnens niet alleen de overwinning vieren, maar ook de eindzege in de BMW-merkencup. En in het Historic BRC werd het podium volledig ingenomen door de Ford Escorts van Arthur Kerkhove, die zijn leidersplaats in het kampioenschap verstevigt, Patrick Deblauwe en Sascha Oosterlinck.