Het Historic Belgian Rally Championship heeft er een nieuwe publiekslieveling bij. Na zijn klinkende overwinning voor eigen publiek in Ieper, heeft Bjorn Syx zijn stuurmanskunst geshowd in de ConXioN Omloop van Vlaanderen. Hoewel Paul Lietaer tot het uiterste ging, moest de snor zijn meerdere erkennen in de snelle BMW-rijder.

Na het forfait van Guino Kenis, die moest afhaken omdat de motor van zijn M3 niet tijdig klaar was, werd de openingsavond geteisterd door een felle regenbui in de slotfase. Ideaal voor de Sierra Cosworth 4×4 van Stefaan Stouf, die een geweldige 7de tijd algemeen reed op de Zoning. Stouf was er zelfs sneller dan leider Adrian Fernémont en Sébastien Bedoret, de latere winnaar. Dankzij die kanontijd kon de Nieuwpoortse vishandelaar als leider de openingsavond afsluiten met 13″9 voorsprong op Bjorn Syx. Maar, zaterdagochtend liet de betrouwbaarheid van de krachtige Ford Sierra Cosworth het nog eens afweten. Deze keer moest Stouf de handdoek in de ring werpen door remproblemen, kort nadat Glenn Janssens zijn Porsche aan de kant zette, eveneens met technische problemen.

Bjorn Syx nam het commando over, maar Paul Lietaer gaf zich nog niet gewonnen. De Snor bleef druk zetten en even leek Syx te bezwijken in Rumbeke, waar hij 31″ liet liggen door een foutje. Toen hij nog eens een halve minuut liet liggen in Passendale, kwam Lietaer terug tot op 18″. Toch hield Bjorn Syx het hoofd koel om zijn tweede grote zege op rij veilig te stellen in zijn BMW M3 E30 gebouwd door Mats van den Brand.

BRC
VAS

“Ja, Paul heeft me deze overwinning niet cadeau gegeven,” lachte Bjorn Syx, die zijn wagenbeheersing uit de autocross goed kon gebruiken op de natte proeven. “Hij bleef duwen en ik heb mezelf in de problemen gebracht door dat foutje in Rumbeke. In de nota’s stond dat het glad was in die bocht. Ik remde vroeger, maar ging toch een fractie te snel de bocht in. We schoven over de neus op het grind in een haag. Een domme fout. Nochtans was ik gewoon mijn eigen rally aan het rijden, zonder gekke dingen te doen. Ik had niet gedacht dat ik Paul Lietaer zou kunnen kloppen. Ik heb 10 jaar als toeschouwer langs de proeven gestaan en dan weet je dat de “Polle” altijd nog wat extra kan.”

Paul Lietaer strandde op de tweede plaats op amper 29″. “Ik had me speciaal ingeschreven met de Manta 400 om me eens te meten met Bjorn Syx. Ik moet toegeven dat hij echt snel is, want ik heb alles gegeven.”

Danny Kerckhof was ook heel tevreden met zijn derde plaats, dicht in de buurt van Lietaer, voor Dirk Deveux, die met zijn Ford Sierra Cosworth de beste zaak deed voor het kampioenschap, waarin Arthur Kerkhove leider blijft. “Meer dan de 4de plaats zat er vandaag voor ons niet in,” vertelde de Limburger, die op bijna 9 minuten werd gereden door de lokale specialisten.

Danny Vancoillie was heel tevreden met zijn vijfde plaats voor de Duitser Schewe en de Brit Proffitt. De Brit Clive King was trouwens de snelste in de Mini Sport Cup, die in deze 60ste ConXioN Omloop van Vlaanderen hulde bracht aan de Mini Cooper, die dit jaar ook zijn 60ste verjaardag viert.

VAS
KAMV
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
BRC
2WD Trophy - Rallye de Ardennes
BRC
Clio Trophy Belgium is klaar voor 4de seizoen
Patrick Snijers en Wim Soenens: Een seizoen met de iconische Porsche 997 GT3
BRC
HBRC - Frank Jorissen aan de start in Dinant
BRC
JBRC - Fiasse vervoegt Dewilde en Decock
BRC
Genummerde deelnemerslijst Rallye des Ardennes
X