Achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen zal de nota’s lezen voor Freddy Loix in de Skoda Fabia R5 ingezet door PTR, het nieuwe team Pieter Tsjoen Racing. De teambaas, Pieter Tsjoen, won zelf de Ypres Rally in 2001, samen met zijn oom Steven Vergalle in een Toyota Corolla WRC. Het bleef bij die ene overwinning als piloot.

“Vanaf 2003 mochten we in Ieper niet meer rijden met een WRC, dus moest ik voor die wedstrijd altijd een andere wagen huren en me aanpassen,” vertelt de Oost-Vlaamse zakenman. “Vooral de periode met de Super 1600’s was moeilijk, want ik was een WRC gewend met zijn turbomotor, terwijl ik in Ieper plots met een opgevoerde S1600 moest rijden met enkel voorwielaandrijving. Ik stond wel een paar keer op het podium, maar uiteindelijk was Freddy Loix toch een maatje te sterk. Ik heb altijd bewondering gehad voor Freddy. Nu is Thierry Neuville de beste rallyrijder die België ooit gekend heeft, maar ik keek als jonge rijder op naar Freddy Loix, die knap presteerde in het Wereldkampioenschap. Ik heb 8 Belgische titels veroverd, maar Freddy was toch nog van een ander niveau. Dat heeft hij in Ieper wel bewezen.”

De band met Freddy Loix is altijd speciaal geweest, want in 2007 zette Pieter Tsjoen in Ieper tijdelijk een punt achter zijn carrière en hij gaf Freddy Loix de kans om hem te vervangen in de Abarth Grande Punto S2000. Het was het begin van de tweede carrière van Freddy Loix.

KAMV
RT2

“Ik herinner me dat nog goed. Pieter belde me om eens te praten. We spraken af in Café Het Vervolg op de Markt en daar kondigde hij aan te stoppen. Ik kreeg de kans zijn programma met de Abarth S2000 over te nemen. Echt een uniek gebaar,” aldus Freddy Loix.

“Ja, ik heb Freddy altijd enorm gewaardeerd. Toen we nog concurrenten waren, was hij altijd heel open. Wanneer ik hem iets vroeg over de afstellingen, dan gaf hij altijd tips. Daarvoor moet je heel zeker van je stuk zijn, want weinig rijders durven hun concurrenten sneller te maken. Freddy maakte er nooit een probleem van om iemand goede raad te geven,” vertelt Pieter Tsjoen. “Vandaar dat ik ooit wel eens samen wilde rijden met Freddy. Dit jaar vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De organisatie van Ieper wil ons aan de start, Skoda helpt en zowel Freddy als ik hebben er zin in.”

Het zal een opmerkelijk begin zijn voor Pieter Tsjoen Racing, het nieuwe team dat de achtvoudige Belgische kampioen heeft opgericht.

“We kunnen helaas niet starten met een Fabia R5 Evo, want die wordt pas later dit jaar geleverd. Daarom heb ik een bijna nieuwe Skoda Fabia R5 gekocht bij Erik Wevers, een wagen met de laatste specificaties.”

Pieter Tsjoen en Freddy Loix hebben ook al geoefend in het nemen van nota’s.
“Ik heb zijn notasysteem inderdaad al onder de knie en we gaan voor de start ook nog deelnemen in Wervik om ritme op te doen. Dat wordt onze grootste handicap, dat gebrek aan ritme. Met de leeftijd, heb je ook meer tijd nodig om in het ritme te komen. Maar, ik twijfel er niet aan dat Freddy snel zal zijn. Zegt hij dat we niet starten om te winnen? Dat is logisch, want natuurlijk heeft hij niet veel ritme. Maar, ik ken geen enkele rijder die niet rijdt om zo hoog mogelijk te finishen,” lacht Pieter Tsjoen. “Ik mik toch op een mooi resultaat in Ieper.”

Samen zijn Freddy Loix en Pieter Tsjoen goed voor 12 Belgische rallytitels en evenveel overwinningen in Ieper als piloten. Een mooiere uitdaging bestaat er niet voor de nieuwe generatie rallyrijders die in de voetsporen van deze kampioenen wil treden.

KAMV
BRC
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
BRC
2WD Trophy - Rallye de Ardennes
BRC
Clio Trophy Belgium is klaar voor 4de seizoen
Patrick Snijers en Wim Soenens: Een seizoen met de iconische Porsche 997 GT3
BRC
HBRC - Frank Jorissen aan de start in Dinant
BRC
JBRC - Fiasse vervoegt Dewilde en Decock
BRC
Genummerde deelnemerslijst Rallye des Ardennes
X