Het minste wat we kunnen schrijven is dat Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq dezer dagen weinig tijd hebben om zich te vervelen. Voor het derde opeenvolgende weekend gaat het duo van ŠKODA België aan de slag met hun ŠKODA FABIA R5 uit de ateliers van SXM. Twee weken na een heel mooie tweede plaats in de TAC Rally snijden de twee kerels volgende vrijdag de Rallye de Wallonie aan. Om deze vierde manche van het Belgische rallykampioenschap optimaal voor te bereiden kwamen Sébastien en Thomas afgelopen zondag aan de start in de Rallye Salamandre, een regionale wedstrijd in Beaumont. Na een wedstrijd waarin de tegenstand uiteraard minder sterk was dan in het nationale kampioenschap klom het duo op het hoogste podiumtrapje.

“Die thuisoverwinning doet deugd”, glimlacht Sébastien. “Aan het stuur van onze ŠKODA FABIA R5 scheurde ik tegen meer dan 150 km/u langs mijn huisdeur in Donstiennes. Normaal gezien zit ik daar aan het stuur van de bestelwagen van ons familiebedrijf en hou ik me aan de snelheidsbeperking van 50 km/u. Dit geeft een heel ander effect (lacht)!”

RT2
KAMV

Naast het emotionele aspect had deze deelname ook een heel precies doel. “Zowel voor ons als voor onze partners is het plezant om in eigen regio en voor onze enthousiaste supporters te kunnen rijden. Maar het belangrijkste was de voorbereiding op de Rallye de Wallonie!”, bevestigt de 23-jarige. “De hele dag lang hebben we de afstellingen aangepast – soms gingen we met opzet zelfs wat te ver – om zo het rijgedrag van onze ŠKODA FABIA R5 te verfijnen. Samen met onze ingenieur en het hele SXM-team hebben we goed werk geleverd. Hoewel het parcours rond Namen iets sneller en iets minder hobbelig zal zijn, trekken we dus vol vertrouwen richting de vierde manche van het Belgische kampioenschap. Ons doel is duidelijk: we willen van bij de start voluit gaan, net zoals in de TAC Rally, en proberen om de zege te strijden.”

Daags na hun succes in de Rallye Salamandre legden Sébastien en Thomas zich onmiddellijk toe op de verkenningen voor de Rallye de Wallonie. “Na in vier weken tijd de Tour de Corse, TAC Rally en de Salamandre te hebben afgewerkt zitten we goed in het ritme”, glimlacht de corijder. “En dat zal ook nodig zijn, willen we in Namen om de zege kunnen strijden! De concurrentie zal er hard zijn, met onder andere ex-winnaars Vincent Verschueren en Cédric Cherain, Adrian Fernémont, die een thuiswedstrijd rijdt, of ook Kevin Demaerschalk, waarvan de snelheid voldoende gekend is… En dan vergeten we zeker niet alle andere R5-rijders die een podiumplaats ambiëren. Vanaf vrijdagavond op de Citadel zullen we bij de zaak moeten zijn en niets laten liggen. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat Sébastien in Tielt een belangrijke stap heeft gezet en dat hij aan vertrouwen heeft gewonnen. Maar dat zullen we nu in de wedstrijd moeten bevestigen!”

Bij ŠKODA België is de boodschap duidelijk. “Sinds het begin van onze samenwerking, iets meer dan een jaar geleden, lieten Sébastien en Thomas een constante progressie noteren”, stelt Freddy Loix, de door de Belgische invoerder van het Tsjechische merk aangestelde coach. “Om die evolutie verder te zetten moeten ze nu hun limieten verleggen en om de zege strijden. In de TAC Rally hebben ze bewezen dat ze daartoe in staat zijn, ik hoop dat ze in Namen hetzelfde kunnen doen.”

Zoals de traditie het wil start de vierde manche van het Belgische kampioenschap op vrijdagavond met een dubbele doortocht (19u30 en 21u45) op de showetappe op de Citadel van Namen. Er staan in het totaal 22 klassementsproeven op het programma, goed voor niet minder dan 220 km tegen de klok. De finish wordt zondagnamiddag rond 15 uur verwacht.

KAMV
Stannic
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X