Hermen Kobus en Erik de Wild hebben hun opdracht in de East Belgian Rally met glans volbracht. Het Skoda-duo kwam aan de start om hun Nederlandse rallytitel te verlengen en dat hebben ze gedaan. Toch was het een zenuwslopende wedstrijd voor de titelverdedigers.

Na zijn overwinningen in de ELE Rally, de GTC Rally en vooral de Hellendoorn Rally, was het vertrouwen groot bij Hermen Kobus. De set-up die zo goed werkte in Hellendoorn zou ook in de Belgische Oostkantons voldoende vertrouwen moeten geven om mee te strijden met de snelste Belgen…

“Maar, ik had in Ieper al gemerkt dat het niveau in België niet te vergelijken is met het tempo dat we in Nederland rijden. Het is heel moeilijk uit te leggen. In Hellendoorn had ik een fantastisch gevoel in de auto, maar in het Belgisch kampioenschap ligt het niveau veel hoger, waardoor je grenzen moet verleggen. Toen ik hier in 2015 won, had ik al twee jaar in het Belgisch kampioenschap gereden. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat tempo ook wel aan kan, maar dan moet je het ganse seizoen op dit niveau kunnen rijden. Als je ziet hoe snel de jongeren Bedoret en Fernémont zijn, dan is het zeker haalbaar. Maar, we concentreren ons op de doelstelling van dit weekend: de Nederlandse titel.”

RT2
VAS

Stelselmatig nam Hermen Kobus afstand van Bob de Jong, terwijl Kevin Van Deijne op ruimere afstand volgde. Finishen was voldoende om zijn tweede Nederlandse titel veilig te stellen, maar de mechaniek van de Skoda Fabia R5 maakte het toch nog spannend.

“Halfweg de wedstrijd merkte ik dat het differentieel vooraan haperde. De transmissie begon steeds meer lawaai te maken. Ik was bang dat we de versnellingsbak helemaal stuk zouden rijden, maar in samenspraak met het team beslisten we toch verder te rijden. We hebben de motor wel wat minder agressief gezet, om de transmissie te sparen. Ik nam geen risico’s meer. Het differentieel vooraan maakte steeds meer lawaai en de laatste kilometers waren zenuwslopend, maar we hebben de finish gehaald, bovendien op een mooie 6de plaats, als eerste Nederlands team. Dat was voldoende voor de Nederlandse titel! Ik wil zeker al onze partners en sponsors bedanken voor de steun. Na de R5 Challenge, de titel in de Benelux Rally Trophy, zijn we ook weer Nederlands kampioen!”

KAMV
RT1
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X