Met de Rally van Staden start op 12 augustus de tweede seizoenshelft van het VAS kampioenschap. Enkele dagen vroeger dan de traditie het wil. Dit omwille van een grootse herdenking van wereldoorlog I. Maar tradities zijn er om in ere te houden. Zo zal de rally volgend jaar opnieuw plaatsvinden op 15 augustus. Bij deze alvast onze vooruitblik naar de editie van dit jaar.

Deelnemers

Sommige teams keren pas terug uit vakantie. Andere teams zijn reeds volop bezig met de voorbereiding voor de tweede seizoenshelft. Bij deze laatste groep behoort ook het GoDrive Racing team. Zo zal Vincent Verschueren aan de start verschijnen met een nieuwe Skoda Fabia R5, uitgerust met de laatste evoluties. Uiteraard zal de Rally van Staden gebruikt worden om deze nieuwe wagen af te stellen met het oog op de Omloop van Vlaanderen. Maar dat zal Vincent Verschueren niet verhinderen om mee te strijden voor de overwinning.

RT2
BRC

In die strijd voor de overwinning zal Vincent rekening moeten houden met de piloot achter het stuur van tweede Skoda Fabia R5, Davy Vanneste. Hij rijdt veel minder wedstrijden dan Vincent maar heeft in het verleden reeds bewezen dat dit geen nadeel hoeft te zijn. Davy Vanneste is immers een van die piloten die vlug het goeie ritme te pakken heeft.

Met PJM Cracco brengt ook het JobFixers team een R5 wagen aan de start. Pieter Jan Michiel is misschien wel een van de verassingen dit seizoen. Hij liet al enkele mooie prestaties optekenen achter het stuur van de Ford Fiesta R5.

Op de deelnemerslijst staat ook nog een tweede Fiesta R5 van het JobFixers team. Uit goed ingelichte bron hebben we echter vernomen dat deze wagen waarschijnlijk niet zal starten. Het project om een ‘gekende’ piloot aan de start te krijgen, is niet rondgeraakt.

Verder krijgen we met Lefevere, Bécaert, Barbier, Degroote, Brown en Boone enkele snelle EVO’s aan de start. Lefevere wil uiteraard zichzelf opvolgen in Staden terwijl de overwinning van Bécaert in de TBR Rallysprint ongetwijfeld naar meer smaakt. Meestrijden voor de ereplaatsen zullen de EVO’s sowieso doen.

Een buitenbeentje op de deelnemerslijst is het Deense duo Jan Petersen – Jeannette Kvick met een VW Polo S2000. Enige WRC aan de start is dan weer de Subaru Impreza S6 van Danny Markey met Jeoffrey Lerminez achter het stuur. En met Chris Debyser krijgen we ook een Porsche 997 GT3 aan de start.

Spektakel kunnen we dan weer verwachten van de niet minder dan 25 ingeschreven BMW’s. Zo wordt het uitkijken naar Weijs in de BMW 132i. En natuurlijk ook de passages van bv Vergote, Vercruysse, Geldhof… spektakel gegarandeerd.

Bij de historics is het dan weer uitkijken naar Paul Lietaer (Opel Manta 400) en Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400). Of naar de Ford Sierra Cosworth van Nick Toorre en de vele andere achterwiel aangedreven wagens.

Uiteraard zijn ook de VAS klassementrijders van de partij in Staden. Zo verdedigen niet minder dan 10 rijders hun leidersplaats in de divisie en of klasse: Steve Bécaert (klasse 3I), Eric Deprez (klasse 3H), Nico Denys (klasse 3G), Stefaan T’Joens (divisie 1-2, klasse 2E), Bjorn Ramboer (klasse 2C), Guy Dierckx (klasse 1A), Koen Verhaeghe (divisie 4, klasse H3), Franky Wallyn (klasse H4), Dick Lambrecht (divisie 5, klasse H6), Devy Demuynck (klasse H8).

Het moet niet uitgelegd worden dat er op alle niveaus gestreden zal worden. En als extraatje dit jaar komen er acht Renault Clio 2’s aan de start die onderling de strijd aangaan in de Renault Clio 2 Rally Challenge. Met andere woorden redenen genoeg om volgend weekend af te zakken naar Staden.

Voorlopige deelnemerslijst:
http://www.amcstaden.be/index.php/2015-02-13-16-43-04/deelnemerslijst

Parkoers + Timing

AMC Staden houdt vast aan het concept van 4x3KP’s, goed voor in totaal ongeveer 104 kilometers tegen de klok. Het parkoers blijft ongewijzigd ten opzichte van 2017 en is 100% verhard.
Wagen nummer 1 verlaat zondagmorgen omstreeks 7:16 het gesloten wagenpark. Omstreeks 17:42 worden de winnaars op het podium verwacht.

Timing 0-wagen:

Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4
KP Staden 7:59 10:43 13:27 16:11
KP Westrozebeke 8:14 11:06 13:50 16:34
KP Oostnieuwkerke 8:45 11:29 14:13 16:57

Nuttige adressen

Ben je op zoek naar het rallycentrum, het servicepark of de regroup? Alle nuttige locaties vind je deze handige google map.
https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1U91ZWZGOazyHLh3SHYpF3Xb0gVQ&ll=50.97324766425879%2C3.0325164084595144&z=14

Live volgen

Wie de rally op de voet wil volgen kan afstemmen op volgende radiostations

Rallyradio IRO
• 107.2 FM
• 107.6 FM

Rallyradio TRO
• 107.5 FM
• 105.7 FM

Livestream www.radioiro.be

Daarnaast zullen de resultaten live te volgen zijn op www.amcstaden.be

RT2
VAS
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X