Op zaterdag 14 juli gaat de GTC Rally van start op Breda International Airport en nu al blijkt dat de beslissing om de wedstrijd compact op één dag te organiseren in de smaak valt bij de deelnemers. In totaal komen meer dan 100 teams in actie en de strijd voor de overwinning belooft uitermate spannend te worden.

De GTC Rally wordt op zaterdag 14 juli verreden. De eerste deelnemer gaat rond 14h van start op de showproef op Breda International Airport, het nieuwe rallycentrum van de GTC Rally. In totaal werken de deelnemers 12 klassementsproeven af, goed voor ruim 150 km tegen de klok. De rijders zullen geen tijd hebben om op adem te komen, zeker niet ‘s avonds, want dan staan nog drie doortochten op het programma op de befaamde proef Achtmaal-De Hel, een proef van ruim 20 km. De Nacht van Achtmaal wordt opnieuw beslissend.

Wat de deelnemers betreft, tellen we vooraan maar liefst 7 R5’s. Dat zijn de wagens van de topklasse in de Nederlandse rallysport. Hermen Kobus wil dit jaar graag zijn titel verlengen met zijn Skoda Fabia R5, maar hij heeft de GTC Rally nog nooit gewonnen. Dat deed Hans Weijs Jr wel, meer bepaald in 2015 in dezelfde Ford Fiesta R5 die hij ook nu zal besturen. Weijs wordt genavigeerd door de Belg Yannic Sterken.
“Ik denk dat Kobus misschien toch favoriet is, maar als ik start, dan is het altijd om te winnen,” lacht Hans Weijs Jr, die vorig jaar al eens samen reed met Yannic Sterken. “En ik ken de proeven van de GTC Rally goed, want ik heb hier jaren de X-auto, een gastenauto die voor spektakel zorgde, bestuurd.”

BRC
RT1

De lokale specialist blijft natuurlijk Bob de Jong, tweevoudig winnaar van de wedstrijd. “Ik ben er klaar voor,” vertelde de Hyundai-rijder. “Het seizoen is misschien niet goed gestart, maar in de ELE Rally waren we op weg naar de tweede plaats en zat de snelheid er goed in.”

Kevin Van Deijne brengt zijn Ford Fiesta R5 aan de start, net als Henk Vossen. De regerende kampioen van Denemarken, Esben Hegelund, komt aan de start met een Skoda Fabia R5 van Wevers Sport, terwijl de Belgische dame Melissa Debackere eveneens met haar Skoda Fabia R5 aan de start zal staan.

Er zijn natuurlijk nog meer smaakmakers, zoals Joachim Wagemans, de 22-jarige rallyrijder uit Kapellen voor wie de GTC Rally een thuiswedstrijd is. Met zijn Peugeot 208 R2 gaf hij recent alle Belgische jongeren het nakijken in Ieper. Dat belooft.

Een andere outsider voor een dichte ereplaats is Piet van Hoof, altijd snel met zijn Mitsubishi Lancer EvoIV, net als Lambert Parren.

En dan zijn er nog de snelle en vooral spectaculaire BMW’s van de M Cup, aangevoerd door Mats van den Brand, de leider in de tussenstand, drievoudig kampioen Franky Boulat en thuisrijder Wim Muilwijk. Zij nemen het op tegen Dirk Verhaert, die debuteert met een fonkelnieuwe M3 E30, Lorenzo Vandenheede en Kurt Braeckevelt.

Naast de GTC Rally, kunnen de fans ook genieten van de passages van de Jumbo Short Rally, die de eerste 6 klassementsproeven afwerken (2x Breda Airport, Nieuwmoer en Rucphen-Klappenberg). In de NED Historic Rally opent Edwin Abbring het parcours met zijn Ford Escort. Let zeker op de spectaculaire doortochten van Paul Lietaer, die recent de Ypres Rally won in de historic-categorie. Lietaer bestuurt de Opel Manta 400 waarmee hij in 1988 Belgisch nationaal kampioen werd. Deze auto stond 20 jaar in de showroom bij Biesheuvel…

GTC Rally Festival

Fans van mooie auto’s moeten op 14 juli zeker een kijkje komen nemen op Breda International Airport. Vanaf 10h wordt er immers het GTC Rally Festival georganiseerd, waarbij erg mooie show- en supercars te bewonderen zijn. Niet enkel in de showpaddock, maar ook op de Airstrip, waar de snelle wagens sprintjes zullen trekken. Een uniek spektakel, allemaal inbegrepen in de totaalprijs van de GTC Rally! Niet te missen.

RT1
VAS
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X