Nummer honderd en nummer één. Met de TBR Rallysprint is Didier Spillebeen dit weekend toe aan zijn honderdste rallywedstrijd. Voor Koenraad Vandamme, die plaats zal nemen in het rechterzitje van de vertrouwde blauwe BMW, wordt het de eerste wedstrijd. We laten beide heren aan het woord.

Didier, je staat zondag in Oekene voor de honderdste keer aan de start. Weet je nog welke je eerste wedstrijd was?
“Mijn eerste deelname dateert van in december 2002. Toen stond ik aan de start van de wintercup in Zolder met een auto van mijn schoonbroer, een Mercedes 190 2.3 mini gr A.”

Honderd wedstrijden. Welke momenten zijn je het meest bijgebleven? Welke denk je niet graag aan terug?
“Positieve ervaringen zijn er veel. Zo zijn er bijvoorbeeld de wedstrijden waarin ik de spektakelbeker won. Of mijn tweede plaats in het criterium in de Omloop van Vlaanderen 2006. En natuurlijk alle momenten dat we veel fun beleven met het ganse team. En dan is er ook eentje waar ik niet zo graag aan terug denk. De crash in 2007 samen met Brecht Hoorne. Bij het tollen van de wagen is er toen een weidepaal naar binnen gekomen. We werden beide afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar ben ik door het oog van de naald gekropen. De betonpaal had het stuur helemaal geplet. Stel je voor dat ik die betonpaal tegen mijn hoofd kreeg…”

VAS
KAMV

Honderd wedstrijden. Zijn er waar je voorkeur naar uitgaat?
“Eigenlijk heb ik geen lieveling. Er is niet één bepaalde wedstrijd die er bovenuit steekt. Wanneer het parcours uitermate glad of vettig is en vooral heel technisch is, dat zijn mijn lievelingsparcours.”

Met welke ambitie start je zondag?
“De wedstrijd zondag rijden we als voorbereiding, als test voor de Omloop van Vlaanderen. En natuurlijk gaan we onze rijstijl niet verloochenen en rijden voor het publiek.”

100x aan de start van een rally, het maakt van de TBR Rallysprint een speciale wedstrijd voor Didier. Daarnaast wordt het ook voor zijn copiloot, Koenraad Vandamme, een speciale wedstrijd.

“Nooit had ik durven denken dat ik in 2018 mijn vuurdoop zou maken in de rallywereld,” vertelt Koenraad. “Dat ik in de TBR Rallysprint het rechterzitje mag innemen naast Didier Spillebeen is een hele eer voor mij. Nooit gedacht dat ik bij mijn debuut de nota’s zou lezen bij een spektakelman. Bij deze wil ik dan ook “TommyTextile” bedanken. Tommy zorgde namelijk voor mijn 1ste deelname.”

Als je plaatsneemt in een rallywagen als co, dat is niet zomaar een bevlieging?

“Als klein jongetje ging ik al kijken naar de TBR. Het werd al snel duidelijk dat de rallysport in mijn genen zat. Net zoals motorcross er al van kleins af een passie is. Ondertussen kan je wel zeggen dat de passie een microbe geworden is. Ik mis bijna geen enkele VAS-rally meer. De laatste drie jaren spreken we steeds af om met de rallyvrienden samen te gaan kijken. De BRC-rally’s volgen, die meestal op zaterdag verreden worden, is moeilijker voor mij als eigenaar van de “Buxushoeve”. De verkoop van buxussen en planten zorgen immers voor drukke periodes in het jaar.”

Wat verwacht je van je eerste wedstrijd?

“Gemakkelijk zal het niet worden. De snelheid van Didier. De kennis van de wegen in zijn achtertuin. Dat is niet altijd een voordeel voor een debuterende copiloot. Maar we gaan er van genieten van mijn rallydebuut. Velen zeggen dat ik dan pas echt de rallymicrobe te pakken zal hebben. Benieuwd wat het wordt,” besluit Koenraad.

BRC
RallyTime animated
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X