Rhys Yates, een jonge Brit afkomstig uit Sheffield, won overtuigend de Motul Rally van Wervik. Een opmerkelijke overwinning, het deelnemersveld in Wervik zag er dit jaar immers indrukwekkend uit. Yates gaat dan ook met vertrouwen richting de Renties Ypres Rally, de wedstrijd waar hij kennis maakte met onze Belgische rallysport. De sympathieke Brit maakte graag tijd voor een gesprek.

Vorig weekend wist je de Motul Rally van Wervik, op toch wel indrukwekkende wijze, achter jouw naam te schrijven. Met een voorsprong van 41 seconden liet je vele snelle Belgische en lokale piloten achter je. Met welk gevoel kijk je terug op deze wedstrijd?

Eigenlijk was ik verrast om op deze manier te winnen. We zijn naar Wervik afgezakt om ons voor te bereiden op Ypres Rally. Het doel was om met een goed gevoel in de wagen richting Ieper te trekken. En om wat dingen uit te proberen. Als ik terug kijk op onze wedstrijd kan ik zeggen dat alles volgens plan verlopen is en dat is natuurlijk goed voor het vertrouwen. Ik voel me dan ook beter voorbereid dan vorig jaar en denk dat we dit jaar in staat moeten zijn om een mooi resultaat neer te zetten in Ieper.

BRC
VAS

Hoe kwam je voor het eerst in contact met de Belgische rallysport? Wat had je er vooraf reeds over gehoord?

Vorig seizoen kreeg ik de kans om te starten in de Ypres Rally, meetellend voor het Britse kampioenschap. Het werd een aangename kennismaking met de Belgische rallysport. De sfeer, het publiek… het voelt zeer goed aan om daar deel van uit te maken. Ik had reeds gehoord over het specifieke parcours. De remzones in smalle korte bochten, het snijden in snelle bochten… ik houd wel van deze unieke proeven. Niet verwonderlijk dat hier dan ook heel wat snelle piloten gekweekt worden in de verschillende klasse. En wat me ook opviel is het talrijk aantal toeschouwers.

Hoe blik je terug op je eerste deelname in Ieper.

Ik hou wel van dit evenement. De organisatie, de verschillende klassementsproeven, de supporters, de stad… kortom eigenlijk alles rond deze rally. Je kan gerust stellen dat het één van de beste evenementen was van mijn seizoen 2017. Alleen het resultaat was niet zo schitterend.

De Renties Ypres Rally kan dit jaar weer uitpakken met een prachtig deelnemersveld. Wat zijn jou verwachtingen voor deze editie?

Er staan dit jaar inderdaad heel wat snelle piloten aan de start. Toch gaan we proberen om een mooi resultaat te behalen. Als we uit de problemen kunnen blijven, constant zijn en de proeven zo zuiver mogelijk kunnen afwerken moet dat ook lukken. De rally is lang en er kan veel gebeuren. Donderdag gaan we ons concentreren op het resultaat in de qualifying stage. Een goed resultaat daar vertaalt zich automatisch in een goede startpositie. Zoals reeds gezegd gaan we de rest van het weekend proberen om constant te blijven. Ik hoop toch om elke proef in de top 10 te rijden. Als dat lukt, denk ik dat een top vijf plaats mogelijk moet zijn.

Een laatste vraag, wie zie je deze editie winnen?

Er staan heel wat potentiele winnaars aan de start dit jaar, maar ik ben zeker dat Thierry Neuville de te kloppen man wordt.

KAMV
RT2
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X