Erik van ’t Land/RallyPicture

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni wordt Nederlands oudste rally uit het Nederlands Rallykampioenschap verreden: de inmiddels 54e editie van de ELE Rally vindt nog altijd plaats rond Eindhoven, waar de Eindhoven-Luik-Eindhoven Rally in 1964 zijn oorsprong vond. In Veldhoven gaan vrijdagavond meer dan 100 equipes van start, waarbij de Eurol R5 Rally Challenge met liefst 8 deelnemers sterk vertegenwoordigd is. Met startnummer 2 gaat tweevoudig ELE Rally winnaar Bob de Jong met zijn Hyundai i20 R5 de strijd om de overall zege aan tegen een keur aan sterke concurrenten.

De verwachting is dat de strijd om de overwinning in de ELE Rally dit jaar heviger zal zijn dan ooit, want naast de 8 R5’s komen ook twee andere voormalige winnaars aan de start: Jasper van den Heuvel (2017) en Piet van Hoof (2003 en 2009) maken ook zeker aanspraak op de eindoverwinning. Dat brengt het aantal ‘ervaringsdeskundigen’ op 6, want ook R5 rijders Henk Vossen (4x) en Erik van Loon (2x) en Historic Rally deelnemer Wim Luijbregts (2x) smaakten al eens het zoet van de overwinning in deze Brabantse klassieker.

Voor Hyundai-rijder Bob de Jong verliep het seizoen dit jaar tot nu toe niet voorspoedig: een zeer korte generale repetitie vanwege een crash tijdens de Circuit Short Rally in Zandvoort, een teleurstellende 5e plaats in de Zuiderzeerally en het vanwege droeve familieomstandigheden niet starten in Sulingen, betekent dat het de 32-jarige rijder uit Essen nog aan wedstrijdritme ontbreekt. “Maar maandag voor de ELE Rally gaan we nog testen op Niederrhein en hopen we het nodige ritme op te doen en de juiste afstelling te vinden,” aldus Bob de Jong. “De ELE Rally dit jaar belooft lastig te worden, want er zitten veel moeilijke onverharde passages in enkele proeven en de klassementsproef bij Wintelre op zaterdag zou wel eens de scherprechter kunnen worden,” zegt Bjorn Degandt, de ervaren Belgische navigator van Bob de Jong.

RallyTime animated
KAMV

De doelstelling voor dit seizoen is door het missen van de rally in Sulingen iets bijgesteld: “Het zal moeilijk worden om nog voor de Nederlandse titel te gaan, dus is onze belangrijkste prioriteit het winnen van de Eurol R5 Rally Challenge,” beaamt Bob de Jong. “En met de 8 nu ingeschreven deelnemers zal dat een hele opgave worden, maar dat maakt het alleen maar mooier.” De andere R5 rijders die in Veldhoven aan de start zullen staan zijn: Hermen Kobus, Erik van Loon en Melissa Debackere (allen Skoda Fabia), Kevin van Deijne, Mats van den Brand en Henk Vossen (allen Ford Fiesta) en Martin van Iersel, die net als Bob de Jong een Hyundai i20 R5 bestuurt.

De 54e editie van de ELE Rally bestaat uit zeven prachtige klassementsproeven die elk twee keer worden verreden (2 x 3 op vrijdagavond en 2 x 4 op zaterdag). De totale lengte van de klassementsproeven is 175 km. Niet minder dan 20% van de wegen zijn onverhard, wat de bandenkeuze en afstelling van de auto uitdagend maakt. Het Rallyhoofdkwartier van de ELE Rally is bij SchippersStop in Veldhoven.

Volg het laatste nieuws over de ELE Rally op www.elerally.nl

RT1
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X