De vierde editie van de Herock Spa Rally, op 9 en 10 maart, verenigt vernieuwing en traditie. Er staan vijftien chronoritten op het programma, goed voor bijna 200 km tegen de klok!

TWEE RALLYCENTRA

Het is al een tijdje geweten dat het assistentiepark van de rally verhuist naar parking P1 van het circuit van Spa-Francorchamps. De infrastructuur van de Ardense piste huisvest ook andere afdelingen van de organisatie: de technische controle (stands 2, 3 en 4 van de F1 pitlane), tankzone (parking ‘Entreprise’), bandencontrole (commerciële zone), technische zone en mediaruimte (op weg langs de Ferme Foguenne), en het finale gesloten wagenpark (gele paddock).
De deelnemers zijn ook nog te zien in het centrum van Spa (regroup op de Place Royale en een podium op de Place du Monument): daar komen ze vier keer (16u23-18u20-21u16-00u07) langs tijdens de eerste etappe, en drie keer daags nadien (08u28-13u01-18u04). Vrijdagnamiddag (16u33 tot 18u15) worden de wagens geparkeerd in het Parc de Sept Heures, net zoals tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag.

63ste OVV
KAMV

VIJFTIEN CHRONORITTEN

KP1 – Eau Rouge (10,94 km // vrijdag 15u08):  Identiek aan de versie van 2017, met start in de F1 pitlane. Beste punten om te kijken: op de tribune aan de endurancepitlane en op het pitgebouw.

KP2&4 – La Reid-Theux (10,65 km // vrijdag 18u35-21u31): Na Bois Renard, gaat het richting Becco (in plaats van richting de nationale weg zoals in 2016). Spektakel gegarandeerd in de afdaling richting Jevoumont, aan ‘Les Minières’ en de haarspeld van de Quatre Chemins (drankstandje van de broeders van Franchimont).

KP3&5 – Mont-Rivage (23,60 km // vrijdag 19u22-22u18): Tijdens de eerste paar kilometers gaat het hard, tot aan Hockai (drankstandje), waarna een bochtig gedeelte volgt op het plateau van Cronchamps, het ‘klassieke’ parcours van Ster (jump bergop) en het eind van de KP bij het binnenrijden van Rivage via de snelle – en lastige – serviceweg rond het circuit.

KP6&11 – Blanchimont (13,55 km // zaterdag 9u19-14u22): Start aan de voet van het pitgebouw, richting tunnel Jacques Swaters, de serviceweg – aan de linkerkant van de piste – richting karting, haarspeld links, terug naar het onderste gedeelte van de paddock voor het deel dat ‘Dakar’ werd gedoopt. Dit rondje wordt drie keer afgelegd.

KP7&12 – Combes (15,42 km // zaterdag 9u54-14u57): Start aan de karting, waarna het op het circuit in tegengestelde richting richting Combes gaat (chicane voor de ‘Schumacher’-bocht), door de poort om zo op de serviceweg links van de piste te geraken, afdaling richting Raidillon, haarspeld aan de voormalige douane, terug op het circuit tot aan de poort aan Kemmel, haarspeld rechts voor een nieuwe afdaling, haarspeld links in de richting van de Double Gauche, waarna het in ronde 1 richting karting gaat, of na ronde 2 richting Combes voor de finish.

KP8&13 – Fays Show (8,90 km // zaterdag 11u30-16u33): In de omgekeerde richting dan die gebruikt in 2015. Drankstandje dicht bij de finish, stuk voor lefgozers in de slotafdaling richting Le Rocheux.

KP9&14 – La Clémentine (14,51 km // zaterdag 11u51-16u54): Identiek aan 2016 en 2017, behalve aan Spaloumont, waar het parcours onmiddellijk rechts gaat.

KP10&15 – Maquisard (8,07 km // 12u24-17u27): Dé grote nieuwigheid van het parcours van de Herock Spa Rally 2018! Start aan Winamplanche, op de weg die voor de provinciale tuinbouwschool loopt, bocht naar rechts aan de top, om zo – in afdaling! – aan de klimkoers te beginnen. Lange bochten tussen de weiden, waarna het bochtige gedeelte van ‘La Petite Suisse’ volgt (toegang via een weggetje en de Avenue du Marteau); onderaan de klim richting Winamplanche, waarna Vecqueterre – en de ‘cuvette’ – en de finish volgen.

De deelnemers aan de Herock Spa Rally 2018 krijgen 499,52 km af te leggen, waarvan 199,73 tegen de klok (79,03 km op vrijdag, 120,70 km op zaterdag). Na een laatste doortocht op het podium (18u04), gaat het terug naar Francorchamps, waar de prijsuitreiking in de Salons de l’Eau Rouge wordt gegeven.

Stannic
RT1
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X