Twee incidenten ontsierden de laatste editie van de Rally van Haspengouw. Door velen wordt er op sociale media met de vinger gewezen naar de organisatoren. Maar… deze bepaalden helemaal niet de strafmaat die de rijders toegewezen kregen. We contacteerden de organisatie en zetten voor jullie de feiten op een rij.

De organisatie krijgt een verslag binnen van de baanpost dat wagen 46 en nog twee andere wagens het parkoers niet gevolgd hebben. Op dat moment was de sportcommissie niet in het rallycentrum aanwezig. De sportcommissie wordt dan telefonisch op de hoogte gebracht en gevraagd wat het vervolg is.

Na 10 minuten belt de sportcommissie de organisatoren met de vraag om een document op te maken om deze wagens 30 seconden straftijd te geven. Toen de sportcommissarissen terug in het rallycentrum aankwamen, hebben ze dit document ondertekend. Daarna vroegen ze of het veel uitmaakte in de stand waaruit blijkt dat ze niet wisten dat Vincent Verschueren met nummer 46 reed.

Belangrijk om weten is dat de sportcommissarissen geen band hebben met de organisatoren van de rally. Ze worden aangeduid door de RACB.

RallyTime animated
Stannic_animatie

“We hebben naar eer en geweten gehandeld,” vertelt wedstrijdleider Benny Giebens. “Ik erger me heel erg aan het feit dat men suggereert dat wij ervoor gezorgd hebben dat Princen moest winnen… de straffen worden immers niet door ons maar door de sportcommissarissen opgelegd.”

Wanneer je de reglementen erop naleest, kan men bij het niet volgen van het roadbook uitgesloten worden. Dit is de straf die Paul Lietaer toegekend kreeg.

Lietaer heeft zelf toegegeven dat hij een bocht op KP Gingelom afgesneden heeft. In deze bocht lagen banden om te verhinderen dat de wagens gingen couperen. Lietaer heeft deze bocht echter vol aangesneden en een eind voor de banden door de weide gereden. Omdat hij dit in verschillende ronden deed, kreeg hij van de sportcommissarissen de uitsluiting in plaats van een tijdstraf.

Of de straf toegekend door de sportcommissarissen terecht was of niet, daar gaan wij ons niet over uitspreken.

KAMV
RT2
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
X