Tuur Vanden Abeele heeft een opmerkelijk debuut gemaakt in de Renties Ford Fiesta R5. In de 25ste “6 uren van Kortrijk” stuurde hij zijn wagen naar een onverhoopte vijfde plaats. “En misschien zat er wel meer in”, aldus Vanden Abeele.

Na een test vorige vrijdag, maakte Vanden Abeele zaterdagavond zijn eerste wedstrijdkilometers met de Ford Fiesta R5. Op de gladde proef van Moeskroen, de openingsetappe van de 6 uren van Kortrijk, klokte de Kortrijkzaan meteen achtste tijd, voor onder meer Andy Lefevere, Thomas Vauterin en Melissa Debackere. “Ik voelde meteen dat het goed zat”, aldus Vanden Abeele.

Zaterdagochtend verging het hem nog beter. Na Aalbeke 1 rukte Vanden Abeele op naar het virtuele podium. Hij zou die positie vasthouden tot de middag. “De wegen lagen nog nat ’s ochtends. Vroeger verloor ik daar veel tijd mee, maar sinds ik enkele sessies op ijs reed in Lapland, heb ik van mijn zwakte een sterkte gemaakt”, aldus Vanden Abeele. “Ook Fabio Lazzerini van R-Tec had een groot aandeel in die goede tijden. Hij luisterde heel goed en kon de wagen wat meer op de achtertrein afstellen. Dat ligt me goed. Hij vertaalde perfect mijn gevoel op de wagen.”

VAS
RT1

Na de middag raakte Vanden Abeele verwikkeld in een stevige strijd om het podium met onder meer Davy Vanneste, Melissa Debackere, Thomas Vauterin, Steve Bécaert en Paul Lietaer. “Ik voel dat ik nog meer progressie kan maken in droge omstandigheden. Heel wat van onze concurrenten hadden op het droge meer vertrouwen, terwijl ik vaak te vroeg in de remmen ging.”

Uiteindelijk eindigde de Kortrijkzaan op 25 seconden van het podium op een vijfde plaats. “Lietaer besloot met een fenomenale besttijd op de slotproef. Jammer dat hij nog die vierde plaats afsnoepte”, aldus Vanden Abeele die zelfs heel eventjes droomde van het podium. “Als je op dik 20 seconden van het podium eindigt, begin je natuurlijk te rekenen. ’s Middags kozen we een verkeerde band en ik denk dat we daar zeker 20 seconden laten liggen. In de slotronde wilden we ook geen domme dingen meer doen en gewoon uitrijden, maar er zat dus misschien wel iets meer in. Maar het resultaat overtreft mijn stoutste dromen. We zijn ontzettend tevreden.”

“Deze wagen is me echt op het lijf geschreven, met heel veel koppel en veel gevoel op de achtertrein. We kenden niet één warm momentje. Ik hou een goed gevoel over aan deze “6 uren”. Het was alsof we semi-profs waren, in zo’n hyperprofessioneel team. Bovendien was er ook op menselijk vlak een klik”, aldus Vanden Abeele. “Het deed ook eens deugd om een probleemloze wedstrijd te rijden, na alle problemen met de Mitsubishi van de jongste jaren.”

Vanden Abeele dankt alle sponsors en partners die dit mogelijk maakten en ook zijn co-rijder Vincent Van Quickenborne die de nota’s vlekkeloos voorlas. “Het was een fantastische ervaring om te kunnen rijden tijdens de 25ste editie van de “6 uren van Kortrijk”, besluit hij.

BRC
VAS
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X