In de Condrozrally, de finale van het Belgian Rally Championship, vechten Vincent Verschueren en Kris Princen uit wie er dit seizoen kampioen wordt. In dit artikel geen voorbeschouwing op die strijd. Wel een chronologisch overzicht van het seizoen waarin we, rally per rally, de prestaties belichten van de twee kemphanen. Ook Kevin Abbring, lang in de running voor de titel, komt aan bod.

Het begin van het nieuwe seizoen. Noem het gerust het begin van het post Freddy Loix tijdperk. Er wordt veel verwacht van Princen die in het verleden menig duel uitvocht met Loix. Vooral nu hij de overstap maakte naar een Skoda Fabia R5 uit de stallen van BMA. Veel tegenstand wordt verwacht van Verschueren, de man die reeds een jaar eerder de overstap maakte naar de Skoda Fabia R5. De man die gestaag verder timmert aan de weg naar de top. Ook Peugeot wil de leegte opvullen die Loix achterliet. Ze halen de grote middelen boven en overhalen de Nederlander Abbring om de strijd aan te gaan in het Belgisch kampioenschap.

KAMV
Stannic_animatie

Rally van Haspengouw
Princen lost de verwachtingen meteen in. Hij rijdt van start tot finish aan de leiding in zijn thuisrally. Dankzij een kanontijd op de laatste KP nadert Verschueren tot op een kleine 5 seconden. Verschueren verloor tijdens het eerste deel van de wedstrijd veel tijd door een foute bandenkeuze. Abbring strandt op 13 seconden. De 17 seconden die hij in de eerste ronde verloor, na een schuiver in een veld, breken hem zuur op.
1. Princen 20 ptn / 2. Verschueren 16 ptn / 3. Abbring 12 ptn

Spa Rally
Abbring rijdt 8 KP’s aan de leiding op het selectieve parcours, extra lastig gemaakt door de slechte weersomstandigheden. Op de negende KP loopt het fout af voor de Nederlander. Onder druk van een opzettende Princen, maakt hij een schuiver en moet opgeven met een kapotte ophanging. Princen pakt de leiding. Wanneer Princen met 20 seconden voorsprong aan de start van de laatste KP staat, lijkt hij opnieuw op weg naar de overwinning. Door een foutje in een snelle bocht belandt de Skoda Fabia R5 echter op zijn dak en gaat Cherain met de overwinning lopen. Later wordt Cherain echter gediskwalificeerd omwille van het gebruik van niet gehomologeerde banden. En zo doet Verschueren uiteindelijk de beste zaak. Het weekend begon rampzalig met een toertje teveel op het circuit van Spa-Francorchamps. Liefst drie minuten achterstand en plaats 60 was het verdict. Na een geweldige remonte en de diskwalificatie van Cherain pakt Verschueren nog een podiumplaats en voor het eerst de leiding in het kampioenschap.
1. Verschueren 32 ptn / 2. Princen 20 ptn / 3. Abbring 12 ptn

TAC Rally
Over en out voor Abbring nog voor de eigenlijke start van de wedstrijd. Met dank aan de waterpomp van zijn Peugeot. Verschueren vergaat het beter. Hij kiest in de eerste ronde voor een zachtere band dan Princen. Hierdoor gaat hij vanaf de eerste proef aan de leiding in zijn thuisrally, bouwt in de eerste ronde zijn voorsprong uit tot een 15-tal seconden en staat de leiding niet meer af. Met zijn allereerste overwinning in het Belgisch kampioenschap loopt hij verder uit op Princen die als tweede finisht. Ook de Limburger is tevreden over zijn prestatie. Best begrijpelijk wanneer je een rally afwerkt met een gebroken rib, een gevolg van de sortie in Spa.
1. Verschueren 52 ptn / 2. Princen 32 ptn / 3. Abbring 12 ptn

Rallye de Wallonie
Abbring bezorgt Peugeot de eerste zege van het seizoen. Zaterdagmorgen neemt hij de leiding over van Bouche. Verschueren nestelt zich in het zog van de Nederlander en zet hem onder druk. Zondagmorgen rijdt hij echter lek en moet hij de rol lossen. Dankzij zijn overwinning sluit Abbring opnieuw aan bij Princen die niet van de partij was in Namen. Na zijn lekke band knokt Verschueren zich nog terug. Op de laatste KP gaat hij nog over Dilley. Met slechts een 0,5 seconde voorsprong pakt Verschueren nog in extremis een podiumplaats en loopt weg van Princen in het kampioenschap.
1. Verschueren 64 ptn / 2. Princen 36 ptn / 3. Abbring 32 ptn

Sezoensrally
Geen Abbring in Bocholt. De leider in het kampioenschap, Verschueren neemt de beste start. Ver loopt hij echter niet weg van Princen. Zo sprokkelt hij maximaal 5,5 seconden voorsprong. Bij de start van de 13de KP heeft Princen deze voorsprong gereduceerd tot 2,5 seconden. En dan gaat het mis voor Verschueren. Een grote steen in de coupure vernielt zijn ophanging en weg zege. Princen boekt zijn tweede zege van het seizoen en profiteert optimaal van het uitvallen van Verschueren.
1. Verschueren 64 ptn / 2 Princen 56 ptn / 3. Abbring 32 ptn

Ypres Rally
Traditioneel heel wat toppers aan de start in Ieper en daarbij ook veel Britten. De Ypres Rally telt voortaan immers mee voor het British Rally Championship. Al deze buitenlanders pakken echter geen punten voor het Belgisch kampioenschap. De buitenlander die dat wel doet is Abbring. En hoe. Hij bezorgt Peugeot de tweede zege van het seizoen. Ook een mooi resultaat voor Verschueren. Hij mag mee het podium op met Abbring en de fransman Bouffier. Verschueren wordt dus de tweede Belg. De bijbehorende punten voor het kampioenschap komen echter niet op zijn conto. Verschueren gaf vooraf aan dat hij deze wedstrijd niet wou laten meetellen. En hoe verging het Princen? Op het eerste zicht niet zo best. Op de 14de KP wordt hij door een lekke band teruggeslagen naar de 10de plaats. In de resterende 6 proeven klimt hij op naar de 8ste plaats. Maar. Zoals eerder aangegeven pakken de buitenlanders geen punten voor het Belgisch kampioenschap. En omdat ook Verschueren in deze rally niet in aanmerking komt voor punten, krijgt Princen de punten voor de derde plaats (achter Abbring en Casier). Op deze manier wordt hij zelfs leider in de tussenstand. Ook Abbring komt opnieuw aansluiten.
1. Princen 68 ptn / 2. Verschueren 64 ptn / 3. Abbring 52 ptn

Omloop van Vlaanderen
Na de vier proeven op vrijdag start Kris Princen zaterdagmorgen als leider. Op de eerste KP van de dag gaat het echter mis in een snelle bocht. Einde wedstrijd voor Princen. Verschueren komt aan de leiding met in zijn zog Lefevere. Deze laatste wisselde zijn EVO voor een Fabia WRC met als doel de eindzege. Verschueren besluit geen overdreven risico’s te nemen. De Fabia WRC pakt immers geen punten in het algemeen klassement. In een van de felle regenbuien, die het parkoers teisteren in de slotronde, wipt Lefevere over Verschueren. Even later gaat Lefevere echter in de fout en komt Verschueren opnieuw aan de leiding om deze niet meer af te staan. Abbring die heel de dag in derde stelling rijdt, wordt uiteindelijk tweede. Hij komt in de tussenstand op gelijke hoogte met Princen. Verschueren doet de beste zaak en legt hier misschien de basis voor zijn eerste kampioenschapstitel.
1. Verschueren 84 ptn / 2. Princen 68 ptn / 3. Abbring 68 ptn

East Belgian Rally
We hebben nog steeds drie titelkandidaten. Allen staan ze aan de start. Ook Kris Princen die in de teleurstelling na de Omloop van Vlaanderen te kennen gaf dat hij dit jaar niet meer zou rijden. Abbring neemt de beste start. Maar meer dan enkele seconden krijgt hij niet van Princen. De proeven liggen er verraderlijk bij, Verschueren kiest ervoor om voorzichtig te starten. Na vier proeven neemt Princen het commando over van Abbring. Abbring laat niet begaan, Princen krijgt maximaal 8 seconden. Verschueren schuift op naar plaats vier. Halfweg wedstrijd loopt het fout voor Abbring. Iets te enthousiast in zijn jacht op Princen schuift hij in een gracht en verliest 2 minuten. De Nederlander eindigt uiteindelijk 9de en mag zijn titelambities opbergen. Princen pakt zijn derde zege van het seizoen. Verschueren profiteert ook van de fout van Abbring en wipt zelfs over Cherain naar de tweede plaats. Hierdoor doet hij een goede zaak richting titel, Princen nadert immers slechts 4 punten. Pakt Verschueren de titel in de Condroz of gaat Princen er alsnog over? Een ding is zeker. Het is al een tijdje geleden dat de beslissing pas valt in laatste manche van het Belgisch kampioenschap.
1. Verschueren 100 ptn / 2. Princen 88 ptn / 3. Abbring 70 ptn

RT1
BRC
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
X