Spanning werd er wel verwacht, maar dat er tot op de laatste meters van de GTC Rally moest worden gestreden om de algemene overwinning had niemand durven voorspellen. Vorig jaar moest Bob de Jong nog zijn meerdere erkennen in Jasper van den Heuvel, maar dit jaar had de R5 coureur zijn zinnen gezet op de eerste plaats en hij stelde in de slotfase de felbegeerde zege veilig. Met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt was De Jong met zijn DS3 de concurrentie te snel af. Met Hermen Kobus (Skoda) op de tweede plaats in het klassement voor de Eurol R5 Rally Challenge belooft de Hellendoorn Rally half september een spannende ontknoping, want Kobus en De Jong staan nu ex-aequo aan de leiding.

Met 15 klassementsproeven over ruim 142 km was de GTC Rally relatief kort, maar zowel zaterdag als zondag was het een prachtige wedstrijd waar deelnemers en publiek veel plezier aan beleefden. Onder prima weersomstandigheden startte de rally zaterdagavond in Roosendaal, waar meteen de eerste korte  (show)proef op Manege Den Goubergh werd afgewerkt. Jasper van den Heuvel (Mitsubishi) kende de beste start, met Hermen Kobus op de tweede plaats. Bob de Jong verloor iets te veel tijd op deze krap meer dan een kilometer lange proef, maar op de tweede proef van de rally (Klein Zundert) lieten Kobus en De Jong zien waartoe de R5’s in staat zijn en lieten zij de concurrentie achter zich. Hermen Kobus wist de leiding in de rally te behouden tot halverwege de avond, totdat hij op proef 5 kostbare tijd verloor door een turbo probleem. Dat kon hij niet meer verhelpen en zo kampte hij gedurende 3 proeven met minder vermogen, waardoor hij bijna twee minuten achterstand opliep op leider Bob de Jong, die met kleine stapjes ook uitliep op Jasper van den Heuvel.

Zondagochtend begon Bob de Jong met een voorsprong van bijna 18 seconden op Van den Heuvel, maar al na 500 meter op de openingsproef in het Belgische Nieuwmoer verremde De Jong zich en spinde, waarbij de motor van zijn DS3 afsloeg. Kostbaar tijdverlies was het gevolg, waardoor Jasper van den Heuvel nipt de leiding pakte. Daarna was het stuivertje wisselen tussen De Jong en Van den Heuvel, maar uiteindelijk trok de DS3 R5 rijder aan het langste eind en stelde hij op de laatste proef de zege veilig. Met Hermen Kobus op plek 3, de Zweed Joachim Grahn op de achtste plaats en Henk Vossen na een uitstapje tegen een paal toch nog op de 18e plaats, werd ook de betrouwbaarheid van de R5’s onderschreven.

RT1
VAS

“Ik ben super blij met dit resultaat, maar ik heb het mijzelf door het remfoutje nog wel moeilijk gemaakt. Maar voor de rest ging het echt lekker en mijn navigator Bjorn Degandt heeft mij continue het vertrouwen gegeven dat we op koers lagen voor de zege. Alleen het showproefje op de manege lag mij helemaal niet en daardoor kreeg Jasper van den Heuvel een paar keer wat seconden cadeau. Het is jammer dat Hermen Kobus zaterdagavond pech had, want ik had graag met hem gestreden om de eindoverwinning. Maar in Hellendoorn kunnen we het weer tegen elkaar en hopelijk tegen nog meer R5’s opnemen,”  aldus Bob de Jong.

Volgende ronde Eurol R5 Rally Challenge: Eurol Hellendoorn Rally (15/16 september)

RallyTime animated
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X