Rik Vannieuwenhuyse heeft er een mooi tweeluik op zitten met winst in Wervik en winst in de Ypres Historic Rally, de belangrijkste afspraak van het jaar. Alle drie deelnemende teams zagen de finish, al beleefde de leider in het klassement, Koen Verhaeghe, wel wat hachelijke avonturen.

Met Franklin Temperville, Rik Vannieuwenhuyse en Koen Verhaeghe stonden er drie teams aan de start van de belangrijkste rally van het jaar, manche vier al voor de Ford Pinto Cup. Er wachtte hen een stevige brok, want voor de eerste keer werkten de nationale Historics hetzelfde parcours af als de FIA Historics, goed voor 160 slopende kilometer tegen de klok.

KAMV
VAS

Rik Vannieuwenhuyse opende het best en nam meteen de koppositie in de Ford Pinto Cup. Ze besloten de openingdag op een vijftiende plaats en leken daarmee op weg naar de verhoopte stek in de top tien. Op zaterdag rukten Vannieuwenhuyse en Kenny Deroo op naar de elfde plaats, maar op KP Mesen, op het bekende stukje rond Middelhoek, reed het team lek waarop besloten werd om het wiel meteen te vervangen. Daardoor vielen ze terug naar de veertiende stek, wat ook hun eindnotering was. Het duo wist wel hun tweede winst op rij te boeken.

Ook Koen Verhaeghe kende een moeilijk wedstrijdverloop. Op vrijdag kwam de Zwevezelenaar al snel in de problemen toen de Escort te kampen kreeg met olieverlies. Op de derde proef vatte de wagen zelfs eventjes vuur en moest er geblust worden. Koen Verhaeghe en Pieter Gouwy besloten het dan ook daarbij te laten voor de openingsdag. ’s Nachts werd er hard gesleuteld om de wagen terug in orde te krijgen, waardoor het duo op zaterdag terug op pad kwam. Uiteindelijk eindigde Verhaeghe nog net binnen de top twintig en derde in de Pinto Cup, zijn vierde opeenvolgende podium dit jaar.

Franklin Temperville draaide al warm op de shakedown in Boezinge. Hij reed een uiterst regelmatige wedstrijd en stond na de vrijdagproeven al binnen de top 30. Op zaterdag kon hij samen met Xavier Van Eeckhoutte verder opschuiven om uiteindelijk negentiende algemeen te worden. Hij werd daarmee tweede in de Pinto Cup.

In de tussenstand blijft Verhaeghe uiteraard leider, maar Vannieuwenhuyse lijkt bloed te hebben geroken.

De rijders gaan nu een welverdiende rustperiode in en kunnen de wagen klaarstomen voor de volgende afspraak die nu al drukbezet beloofd te worden. Begin september trekt de karavaan opnieuw de taalgrens over voor de Rallye de la Semois, misschien wel een van de mooiste rally’s in België.

Agenda:  11-12/03: Rallye de Hannut; 08-09/04: TAC Rally Tielt; 10-11/06: Rally van Wervik;
23-24/06: Historic Ypres Rally; 02-03/09: Rallye de la Semois; 07-08/10: Rallye de Tournai; 25-26/11: 6 uren van Kortrijk               

RT1
RT2
Rallyliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in Trois-Ponts
BRC
TAC Rally - Boeiende affiche in de maak
VAS
Verslag Short Rally van Moorslede 2024
VAS
Debackere en Degryse domineren Short Rally van Moorslede
BRC
Miclotte-T'Joen vanaf TAC Rally in het BRC
BRC
2WD Trophy voor Delvigne met Nissan Micra in Rallye des Ardennes
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
X