SR_2016_JV_0-46

In zestien chronoritten, goed voor iets meer dan 200 kilometer tegen de klok, zullen de deelnemers aan de Herock Spa Rally 2017 uitmaken wie als winnaar over het podium mag rijden.

De eerste etappe, die op vrijdagavond 17 maart zal worden afgewerkt, bestaat uit een lus van twee klassementsproeven die twee keer zal worden afgewerkt. Op zaterdag 18 maart staat driemaal een lus van vier KP’s op het programma, met een start om 9u00 en een finish rond 20u15.

Het parcours van de editie 2017 van het Herock Spa Rally volgt dezelfde filosofie van de twee vorige edities: “Dit selectieve en gevarieerde parcours, met enkele snelle stroken en andere meer bochtige en technische gedeeltes, is heel natuurlijk en geeft voorrang aan het pure rijden”, benadrukt wedstrijddirecteur Robert Vandevorst.

KAMV
RallyTime animated

DE CHRONORITTEN

Vrijdag 17 maart

KP1-3 : EAU ROUGE – 10,94 KM: deze chronorit is helemaal uitgetekend op het circuit van Spa-Francorchamps en begint aan het ingangshek van de F1-pitlane. Aan het eind van de endurancepitlane slaan de deelnemers rechts af, dwarsen ze het onderste gedeelte van de paddock, waarna het langs de serviceweg omhoog gaat richting slagboom in het midden van Combes. Daar komen ze op het eigenlijke circuit en dalen ze de Raidillon af… om beneden aan de Raidillon een haarspeld te nemen en af te slaan naar de Ancienne Douane en opnieuw te klimmen richting Source, de chicane en terug naar het startpunt voor een tweede en een derde ronde. Die wordt onderaan de paddock afgesloten met een bocht naar rechts richting flying finish. (18u37 – 21u47)

Verboden zone: de paddock. “De grote tribune, het dak van het Pitgebouw en de Pit Brasserie leveren de mooiste kijkpunten op, waarbij de wagens meer dan eens kunnen worden gezien”.

Parkings P14 en P15 worden als toeschouwersparkings gebruikt.

KP2-4 : STER-AMERMONT-ANDRIMONT – 25,41 KM: deze lange chronorit wordt gekenmerkt door een afwisseling van snelle stroken met smallere gedeeltes. Na de traditionele start vanuit Ster en de afdaling richting Ferme Foguenne, vlak bij de grote parking van het circuit, nemen de deelnemers de rotonde en slaan ze rechts af. Eens in Combes rijden ze op het circuit, dat ze opnieuw verlaten onderaan het ‘nieuwe gedeelte’ voor een heel bochtig stuk rond de Campus waardoor ze op het oude circuit geraken. Daar gaat het richting Stavelot, om dan aan het kruispunt net voor de hoofdstad van het Waalse carnaval rechts af te slaan richting Amermont, om enkele honderden meters over de hoofdweg te rijden. Vervolgens is er de afdaling richting Neuville en Ruy, waar ze opnieuw klimmen richting Andrimont om er net voor Le Rosier over de finish te gaan. (19u03 – 22u13) 

Verboden zones: rond het voetbalveld van Ster, aan de ‘Route de contournement’ en de zone tussen Combes en het begin van Stavelot (oftewel het hele ‘nieuwe gedeelte’, rond de Campus en het grootste deel van de afdaling via het oude circuit).

Zaterdag 18 maart

KP5-9-13 : STAVELOT-WANNE-AISOMONT – 11,79 KM : deze klassementsproef is identiek aan die van 2016. De start wordt gegeven bij het verlaten van Stavelot en er is nogal wat niveauverschil, met de afdaling van Wanne als één van de klassiekers van de Belgische rallywereld. (09u37 – 13u25 – 17u15)

Verboden zone: tussen de start en het dorp van Wanneranval.

KP6-10-14 : ROCHELINVAL-FOSSE – 7,52 KM : deze nieuwe chronorit werd – gedeeltelijk – gebruikt door de voormalige RMU Rallye, nu Rallye de Trois-Ponts. Het begin is smal, tot aan Bergeval. Daarna gaat het tempo duidelijk omhoog, eerst in het gedeelte richting Fosse, en dan vooral in de afdaling richting voetbalveld van Basse-Bodeux, met een klein stukje goed onverhard en heel wat bochten voor ‘de echte mannen’. (10u08 – 13u56 – 17u46)

Verboden zones: Van de start tot in Bergeval, tussen Saint-Jacques en Fosse, en van bij het verlaten van Fosse tot ongeveer 300 meter voor de finish.

KP7-11-15 : BIERLEUX-XHIERFOMONT-MEUVILLE – 10,69 KM: grotendeels goed gekend kan deze rit op heel wat manieren worden aangesneden. Na de traditionele staret – via de vallei van de Lienne, de haarspelden van Targnon en de klim naar vers Xhierfomont – is het vervolg nieuw, vanaf de rechtse haarspeld richting Meuville. Van op dat punt leidt een recent heraangelegde weg naar de finish vlak bij Rahier. (10u34 – 14u22 – 18u12) 

Verboden zone: de vallei van de Lienne (van de start tot de laatste bocht naar rechts, voor de eerste haarspeld van Targnon).

KP8-12-16 : SASSOR-TIÈGE-LA CLÉMENTINE – 14,81 KM, 11,37 KM BIJ DE TWEEDE DOORTOCHT: geen wijziging in vergelijking met 2016. Om de wetgeving inzake het aantal toegelaten wagens in het bos te respecteren werd voor de tweede doortocht de finish in Spaloumont gelegd en werd het onverhard daar dus geschrapt. (11u28 –  15u16 – 19u06)

Verboden zones: rond de Golf en de strook onverhard 300 m naar Spaloumont, tot aan de haarspelden die naar de finish leiden.

VAS
KAMV
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X