Aanstaande zondag staat Jasper Vermeulen aan de start van de Rally van Zuid-Limburg. Niets speciaals horen we je denken. Jasper zal echter niet plaatsnemen in het rechterzitje. Samen met Bram Maes zal hij zijn eerste wedstrijdkilometers rijden als rally piloot. Naar aanleiding hiervan hadden we een gesprek met hem. Hieruit leren we dat hij geen carrière als piloot ambieert. Als copiloot daarentegen wel.

Foto Nick Degryse – ND Foto’s

De plannen om ooit eens een rally te rijden bestaan al langer maar waren niet echt concreet,” vertelt Jasper Vermeulen. “Ik heb steeds de voorrang gegeven aan het copiloot zijn. Zelf rijden doen we wel eens wanneer het me uitkomt, wanneer ik een rustig rallyjaar heb. Dat kon wachten voor mij. Maar dankzij Bram Maes komt die kans er nu toch. Het is de bedoeling om ons zondag te amuseren. Plezier maken is ons doel. We gaan ook afwisselend rijden. Bram Maes zal dus ook zelf achter het stuur kruipen.”

De rally microbe had Jasper al heel vroeg te pakken. Lang moest hij dan ook niet nadenken toen zijn jeugdvriend in 2012 voor de deur stond.

Als 18 jarige startte ik in 2012 als copiloot. Ik had zelf nog geen rijbewijs voor de eerste rally. In VAS en ASAF rally’s heb je dat ook niet nodig,” aldus Jasper. “Mijn eerste jaar reed ik samen met Nigel Casier in een Citroën Saxo. Nigel is een jeugdvriend sinds de kleuterklas. Als kleuters zaten we al te dagdromen om samen rally te rijden. Op de dag dat hij 18 werd en mocht rally rijden, kwam hij aan mijn deur aanbellen met het voorstel om samen te rijden. In 2012 reden we samen enkele VAS en ASAF wedstrijden. Zes in totaal. Het jaar nadien reden we in het BK.”

RT1
KAMV

Ondertussen is Jasper, op 23 jarige leeftijd, bezig aan zijn vijfde jaar als copiloot. In 2014 stapte hij over naar de historics. Zo reed hij samen met Kurt Olivier in 2014 en 2015 in de Ford Pinto Cup. Dit jaar werd dan een heel druk jaar.

“Als copiloot verloopt alles nu heel goed. Ik amuseer me er heel erg in en wil me zo snel mogelijk opwerken. In 2016 kreeg ik de kans om enkele buitenlandse rally’s af te werken met Achiel Boxoen,” gaat Jasper verder. “Daarbij miste ik ook niet veel rally’s in België. Haspengouw, Wallonie, Bocholt en Condroz met Robin Maes. TAC Tielt met mijn goeie vriend Christophe Declerck die daar tevens zijn debuut maakte. Wervik, Ieper en de Omloop van Vlaanderen met Kurt Olivier. ORC Rally met Hans Weijs, qua ervaring misschien wel de spectaculairste. TBR met Bianca Boddaert. Hemicuda met Christophe Merlevede. Daar komt dan nu nog Zuid-Limburg bij en de 6 Uren van Kortrijk. Deze laatste rijd ik samen met Olivier Decoene in een Fiesta R2 van Floral.”

Aan ambitie ontbreekt het Jasper niet. Hij wil zo ver mogelijk geraken. Graag zou hij van zijn hobby zijn beroep maken.

Het is mijn bedoeling om zo ver mogelijk te geraken. Om een zo goed mogelijke co te worden. Dit jaar heb ik 2 ERC manches gedaan. Namelijk Barum en Rajd Rzeszow. Volgend jaar komt daar, als alles goed verloopt, een vervolg aan met zelfs meerdere ERC rally’s. Zoals het er nu uitziet ga ik vooral in het ERC actief zijn. Maar ik bekijk het jaar per jaar, eigenlijk zelfs rally per rally,’ blijft Jasper realistisch. “WRC vooruitzichten zijn er nog niet. Laat ons eerst nog wat ervaring opdoen en wie weet komt die kans er ooit wel. Het droomscenario is om van je hobby je beroep te kunnen maken.”

Zo heeft Jasper veel respect voor Martijn Wydaeghe, een goeie vriend van hem.

Ik ken Martijn Wydaeghe al van voor de rally. Hij woont op een vijftal minuten van mijn deur. Op zijn leeftijd een contract binnenhalen is echt top. Daar heb ik respect voor. Hij kan van zijn hobby zijn beroep maken. Dat lijkt me één van de mooiste dingen die je kan meemaken. Naast Martijn is Fred Miclotte mijn grote voorbeeld en idool. Hij heeft heel veel bereikt en staat altijd paraat om me te helpen. Hij heeft een prachtige carrière afgewerkt en zet die nu heel mooi door bij J-Motorsport,” besluit Jasper Vermeulen.

RT1
RT2
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X