Met de Rally van Staden zitten we juist halfweg in het VAS kampioenschap. Er zijn reeds vijf rally’s verreden en na de Rally van Staden moeten er nog vijf wedstrijden verreden worden. Het leek ons een leuk idee om eens stil te staan bij de tussenstand in het VAS divisie 1-2 kampioenschap. En hoe kunnen we dit beter doen dan de eerste vijf uit het voorlopig klassement zelf aan het woord te laten. We polsten naar de verwachtingen, naar wat ze nog gaan rijden. Ook vroegen we van wie ze het meeste tegenstand verwachten in hun strijd om de titel.

Vorig jaar kwam, met Patrick Gaethofs, de winnaar uit klasse 2C. Ook nu staat een rijder uit deze klasse aan de leiding. Thorben Vandeputte leidt momenteel met 299 punten. Hij zal er alles aan doen om zijn leidersplaats te verdedigen. “Ik ben zeer gemotiveerd om deze titel binnen te halen. Daarom rij ik nog alle VAS wedstrijden om zoveel mogelijk punten te behalen,” laat Thorben Vandeputte weten. “In divisie 1-2 verwacht ik de meeste concurrentie van Brecht Hoorne en Stefaan T’Joens. Binnen onze klasse is het vooral uitkijken naar Luc Diet.”

Div12-1

Op een voorlopige 2de plaats vinden we Stefaan T’Joens met 276 punten. “Ik ga een balans opmaken na de Rally van Staden in verband met het VAS kampioenschap. Dit jaar rijd ik zeker nog in het VAS, ASAF en Belgisch kampioenschap,” vertelt Stefaan. “Een tegenslag is vlug gebeurd. Daarom maakt iedereen in de top 5 nog kans om de titel te behalen. Zelf vind ik de strijd met Brecht Hoorne wel spannend. We halen dezelfde snelheid en dat maakt het plezant. En daar doe ik het voor, dat telt voor mij het meeste.”

Stannic_animatie
KAMV

Div12-2

Net zoals Stefaan T’Joens, rijdt Brecht Hoorne in klasse 2E. Brecht staat met 269 punten op plaats 3. “De VAS kampioenschapstitel was ons doel in het begin van het seizoen,” gaat Brecht van start. “Als ik nu een favoriet naar voor moet schuiven is dat absoluut Stefaan T’Joens. We moesten al heel hard trappen om mee te kunnen met de Subaru. Nu deze voorzien is van een nieuwe versnellingsbak is de kloof iets te groot geworden. Het wordt moeilijk om hem nog echt te kunnen bedreigen. Al gaan we in Staden zeker nog eens proberen om hem te kloppen. Voorlopig staan er nog een tweetal wedstrijden op het programma. Door het afhaken van een sponsor hebben we momenteel niet de middelen om het volledige kampioenschap af te werken. Natuurlijk maken rijders uit de andere klassen ook kans op de titel. Maar als Stefaan van pech gespaard blijft… dan wordt het moeilijk voor de anderen.”

Div12-3

Op vier, met 252 punten, vinden we de leider uit klasse 1A, Jeffrey Decock. “Het is zeker mogelijk om met elke wagen, ook uit klasse 1A, het VAS divisie 1-2 kampioenschap te winnen,” aldus Jeffrey. “Maar dan moet je echt wel 11 op 11 halen. Tot aan de Rally van Wervik stonden we aan de leiding. Door onze opgave daar, hebben we onze leidersplaats moeten afstaan aan Thorben Vandeputte. Thorben is aan een uitmuntend seizoen bezig en is daarom voor mij ook de topfavoriet voor het behalen van de titel.”

Div12-4

Op slechts 3 punten van Jeffrey vinden we Kristo Derycke. Met 249 punten bekleedt de leider uit klasse 2D voorlopig de 5de plaats in het kampioenschap. “Natuurlijk is het mogelijk om met een wagen uit klasse 2D de VAS titel binnen te halen. Maar dan moet je wel elke wedstrijd rijden, telkens de finish halen en bovendien een goed resultaat behalen,” weet Kristo. “Welke rally’s ik dit jaar nog rijd, is afhankelijk van ons resultaat in Staden. Wanneer we een goed resultaat kunnen neerzetten, dan zullen we het VAS kampioenschap verder afwerken. Thorben Vandeputte, Stefaan T’Joens en Brecht Hoorne maken momenteel het meeste kans op de Divisie 1-2 titel. Maar er kan nog veel gebeuren want het is en blijft een mechanische sport. Omdat de Rally van Wervik moeilijk te combineren was met mijn bezigheid in de garage en carrosserie, zijn we daar niet gestart. Als ik de voorlopige tussenstand bekijk, heb ik daar nu toch een beetje spijt van. Al moet ik zeggen dat ik het super leuk vind, om met beperkte middelen en budget, toch een mooi resultaat neer te zetten. En daar is het uiteindelijk toch om te doen.”

Div12-5

63ste OVV
Stannic_animatie
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
BRC
Topaffiche voor de 48ste TAC Rally
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
X