Onder impuls van organisator Superstage is het reglement van de Kenotek Ypres Rally dit jaar toegankelijker. Naast de gekende FIA-categorieën die toegelaten zijn in het Europees rallykampioenschap, werd de wedstrijd dit jaar ook opengesteld voor wagens met een nationale homologatie. Dit zijn de wagens die een nationaal technisch paspoort krijgen van de RACB, de Belgische federatie, in de eerste plaats omdat ze een meerwaarde bieden voor het nationaal kampioenschap. Dankzij de invoering van deze nationale klassen, kunnen we in ons land, en voortaan dus ook in de Kenotek Ypres Rally, genieten van het spektakel van een Porsche 997 GT3 en diverse versies van de BMW M3 en 1M.

“Toen we de toelating kregen voor de nationale klassen, mikten we op een 15-tal wagens. Onze verwachtingen werden ingelost, mede omdat we het inschrijvingsgeld voor deze klassen bewust beperkt hielden. Ik ben er zeker van dat er volgend jaar in deze categorie nog meer deelnemers aan de start zullen komen,” vertelt Alain Penasse, Rally Director van de Kenotek Ypres Rally.

De drie Porsches 997 GT3, rijdend in de nationale klasse GTP24, vormen de grootste attractie. Tim Van Parijs, sinds 2005 en de creatie van de Porsche GT3 Road Challenge, actief met een Porsche in het Belgisch kampioenschap, is de referentie bij uitstek. Zijn blauw-gele Tabaknatie 997 GT3 staat al jaren garant voor spektakel in het Belgian Rally Championship.

Stannic
RT2

“Na al die jaren kan ik er nog geen genoeg van krijgen,” lacht Tim Van Parijs. “Elke keer wanneer ik met de Porsche kan rijden, ben ik onder de indruk van het potentieel van de wagen. Wat een beest! Bovendien is de boxer-motor uitermate betrouwbaar en behoudt een Porsche zijn waarde. Het vergt een zekere investering bij het begin, maar verder biedt een 997 GT3 een ongeëvenaarde verhouding prijs/prestaties/rijplezier en return, want een Porsche blijft een publiekstrekker.”

Dit weekend wil Van Parijs zich minder op het spektakel concentreren. “Ik ga resoluut voor snelle tijden. Ik ga de handrem iets minder gebruiken dan gewoonlijk. Een plaats in de top 15 moet mogelijk zijn…”

Zijn vaste speelkameraad Jochen Claerhout is ook van de partij, al is Jochen nog op zoek naar het optimale vertrouwen na een zware crash vorig jaar. En, onder impuls van Van Parijs, zet ook Degro zijn Porsche in voor Marc Duez, die vorig jaar nog met een 996 aan de start stond. De drie Porsches delen bovendien de service die verzorgd wordt door het team van Tim Van Parijs.

Verder is het uitkijken naar de supersnelle Fiat Punto kit car van Stephan Hermann. De Oostkantonner rijdt samen met Achim Maraite, de eerste copiloot van Thierry Neuville en het duo uit de Oostkantons heeft in het Belgisch kampioenschap al meermaals gestunt met deze gillende kit car.

In NCM zijn de BMW’s in de meerderheid, met de snelle M3’s van Anthony Caron en Jens Sinnaeve, de prachtige 1M van Chris Algoedt en de 130i van Diego Claeys. Bjorn Deruyter kiest voor een Ford Fiesta R200, de meer geëvolueerde en krachtigere versie van de Ford Fiesta R2, terwijl de Ford Escort van Peter Lemahieu en de Opel Ascona van Christophe Lagache voor variatie zorgen, samen met de Citroën Saxo van Peter Vanderhauwaert.

RT2
RallyTime animated
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X