Onder impuls van organisator Superstage is het reglement van de Kenotek Ypres Rally dit jaar toegankelijker. Naast de gekende FIA-categorieën die toegelaten zijn in het Europees rallykampioenschap, werd de wedstrijd dit jaar ook opengesteld voor wagens met een nationale homologatie. Dit zijn de wagens die een nationaal technisch paspoort krijgen van de RACB, de Belgische federatie, in de eerste plaats omdat ze een meerwaarde bieden voor het nationaal kampioenschap. Dankzij de invoering van deze nationale klassen, kunnen we in ons land, en voortaan dus ook in de Kenotek Ypres Rally, genieten van het spektakel van een Porsche 997 GT3 en diverse versies van de BMW M3 en 1M.

“Toen we de toelating kregen voor de nationale klassen, mikten we op een 15-tal wagens. Onze verwachtingen werden ingelost, mede omdat we het inschrijvingsgeld voor deze klassen bewust beperkt hielden. Ik ben er zeker van dat er volgend jaar in deze categorie nog meer deelnemers aan de start zullen komen,” vertelt Alain Penasse, Rally Director van de Kenotek Ypres Rally.

De drie Porsches 997 GT3, rijdend in de nationale klasse GTP24, vormen de grootste attractie. Tim Van Parijs, sinds 2005 en de creatie van de Porsche GT3 Road Challenge, actief met een Porsche in het Belgisch kampioenschap, is de referentie bij uitstek. Zijn blauw-gele Tabaknatie 997 GT3 staat al jaren garant voor spektakel in het Belgian Rally Championship.

“Na al die jaren kan ik er nog geen genoeg van krijgen,” lacht Tim Van Parijs. “Elke keer wanneer ik met de Porsche kan rijden, ben ik onder de indruk van het potentieel van de wagen. Wat een beest! Bovendien is de boxer-motor uitermate betrouwbaar en behoudt een Porsche zijn waarde. Het vergt een zekere investering bij het begin, maar verder biedt een 997 GT3 een ongeëvenaarde verhouding prijs/prestaties/rijplezier en return, want een Porsche blijft een publiekstrekker.”

RT2
VAS

Dit weekend wil Van Parijs zich minder op het spektakel concentreren. “Ik ga resoluut voor snelle tijden. Ik ga de handrem iets minder gebruiken dan gewoonlijk. Een plaats in de top 15 moet mogelijk zijn…”

Zijn vaste speelkameraad Jochen Claerhout is ook van de partij, al is Jochen nog op zoek naar het optimale vertrouwen na een zware crash vorig jaar. En, onder impuls van Van Parijs, zet ook Degro zijn Porsche in voor Marc Duez, die vorig jaar nog met een 996 aan de start stond. De drie Porsches delen bovendien de service die verzorgd wordt door het team van Tim Van Parijs.

Verder is het uitkijken naar de supersnelle Fiat Punto kit car van Stephan Hermann. De Oostkantonner rijdt samen met Achim Maraite, de eerste copiloot van Thierry Neuville en het duo uit de Oostkantons heeft in het Belgisch kampioenschap al meermaals gestunt met deze gillende kit car.

In NCM zijn de BMW’s in de meerderheid, met de snelle M3’s van Anthony Caron en Jens Sinnaeve, de prachtige 1M van Chris Algoedt en de 130i van Diego Claeys. Bjorn Deruyter kiest voor een Ford Fiesta R200, de meer geëvolueerde en krachtigere versie van de Ford Fiesta R2, terwijl de Ford Escort van Peter Lemahieu en de Opel Ascona van Christophe Lagache voor variatie zorgen, samen met de Citroën Saxo van Peter Vanderhauwaert.

KAMV
RT2
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X