Traditioneel komen er in de Woodstoxx Motul Rally van Wervik heel wat piloten testen met het oog op de Kenotek Ypres Rally. Zo ook in de 42ste editie. De organisatie kreeg zelfs 8 R5 wagens aan de start. Na de 1ste KP telde we er nog zeven. Fredericq Delplace had zich zijn debuut met de Skoda Fabia R5 wellicht anders voorgesteld. Hij ging op KP Kruiseke van de baan en raakte daarbij een electriciteitspaal.

RT_Wervik-2016-3089

Davy Vanneste en Melissa Debackere werden vooraf naar voorgeschoven als mogelijke winnaars. Deze favorietenrol werd bevestigd na de eerste ronde. Davy Vanneste voerde de tabellen aan. Melissa Debackere volgde op 4,7 seconden. In haar kielzog, op minder dan 3 seconden, volgde de weder optredende Hermen Kobus en de met de Fiesta R5 EVO debuterende Pieter Tsjoen. Bernd Casier bekleedde de voorlopige 5de plaats.

In de 2de ronde werd duidelijk dat Davy Vanneste niet veel tijd nodig heeft om het goede ritme te vinden. Hij bouwde zijn voorsprong uit tot 14,4 seconden. Pieter Tsjoen wisselde van plaats met Melissa Debackere, die op slechts 2,7 seconden van Pieter volgde. Bernd Casier reed in 4de positie en Hermen Kobus viel terug naar de 5de plaats.

VAS
RT1

Ook tijdens de 3de ronde bouwde Davy Vanneste zijn voorsprong verder uit tot bijna 21 seconden. Pieter Tsjoen zat ook steeds beter in het ritme. Echt afstand nemen van Melissa Debackere lukte nog niet echt, zij volgde op 6,2 seconden. Achter dit drietal wipte Hermen Kobus opnieuw over Bernd Casier.

RT_Wervik-2016-3164

Voor aanvang van de 4de en laatste ronde, leek de overwinning naar Davy Vanneste te gaan. Tijdens deze laatste ronde begon het echter te regenen waardoor het parcours op sommige plaatsen verraderlijk glad werd. In de laatste KP maakte Davy Vanneste een klein foutje en belandde in een diepe gracht. De Fiesta R5 bleef in de gracht steken… weg overwinning. Hierdoor kwam Pieter Tsjoen aan de leiding. Hij werd ook niet meer bedreigd door Melissa Debackere. Het team gokte erop dat het iets langer droog bleef en startte dan ook niet met regenbanden. Een foute keuze bleek achteraf. Hermen Kobus snoepte nog net de 2de plaats van Melissa af. Bernd Casier eindigde op de 4de plaats en Paul Lietaer won overtuigend bij de historics en finishde 5de algemeen met zijn Subaru Legacy.