Een diepe zucht van opluchting ging zaterdagavond door de Europahal van Tielt na de 43ste TAC Rally, de derde manche van het Belgische Rallykampioenschap. Na een lange periode vol administratieve en mechanische pech mocht Tuur Vanden Abeele nog eens over het eindpodium van een rally rijden, met een dertiende plaats algemeen en een tweede plaats bij de standaardwagens op zak. Vlekkeloos verliep de TAC niet, maar het amusement in de Mitsubishi Lancer Evo VII was er wel.

opname zonder titel-9718

Vol goede moed gingen Tuur Vanden Abeele en zijn co-rijder Frederick Bekaert het startpodium af. “Met een goede, ambitieuze ingesteldheid”, aldus Bekaert. “Maar kort na de start kregen we een hapering in de motor. Na wat rondbellen hebben we de ALS afgelegd waardoor het probleem verdween”, aldus Bekaert. Het duo moest het van dan af wel stellen met minder turbodruk. “We hebben een hele dag rondgereden met 1,4 kg turbodruk, terwijl dat normaal rond de 1,9 kg moet schommelen. Daardoor konden we niet het volle vermogen gebruiken”, aldus Tuur Vanden Abeele.

Tuur heeft het vlug naast zich neergelegd. We hebben het niet aan ons hart laten komen en zijn gewoon kilometers beginnen afmalen, en uiteindelijk hebben we ons enorm geamuseerd”, vertelt Bekaert.

Stannic
KAMV

Het duo opende de dag sterk met een dertiende tijd. Door de problemen schommelden de tijden doorheen de dag, maar Vanden Abeele bleef toch rond de vijftiende plaats hangen, en behield zijn tweede stek bij de standaardwagens, na Bert Coene, maar voor de andere klassegenoten.

Op het einde troepten donkere wolken samen boven Tielt en gingen de hemelsluizen open. “We hadden weinig te verliezen dus porde ik Tuur aan om regenbanden te gebruiken, en met resultaat.”

In de slotproef klokten we een zesde tijd algemeen. Het vermogen speelt in natte omstandigheden minder een rol, dus we konden ons echt eens tonen. Die tijd was de perfecte manier om de rally af te sluiten”, aldus een opgeluchte Vanden Abeele.

En zo mochten Vanden Abeele en Frederick Bekaert eindelijk eens met de Mitsubishi over het eindpodium rijden. “Ik ben blij dat ik na zo een lange pechperiode heb mogen bijdragen aan dit resultaat”, aldus Bekaert. “Nu moeten we verdergaan: de probleempjes oplossen, de afstelling verbeteren en dan vol goede moed naar de Wallonie.”

Ook de Monteberg stond nog op het programma van de Kortrijkzaan, maar daar wordt aan verzaakt omdat de verkenningen van de Wallonie datzelfde weekend plaats vinden. Afspraak dus op 29 en 30 april, en 1 mei in en rond Namen.

Persbericht: Tuur Vanden Abeele

RT2
BRC
BRC
East Belgian Rally - Spektakel en spanning verzekerd in de Oostkantons
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen - Veel outsiders willen favoriet Maxime Potty verrassen
BRC
Freddy Loix wint voor de tweede keer op rij de Aarova Rally
BRC
63ste A&D Omloop van Vlaanderen – Inschrijven aan voordeeltarief loopt ten einde
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
X