De derde manche van het Junior Belgian Rally Championship, verreden in het kader van de TAC Rally in Tielt, werd een afvallingswedstrijd. Het traditioneel gladde asfalt en de diepe grachten deden hun reputatie alle eer aan. In de slotfase, toen de hemelsluizen open gingen, zette streekrijder Jelle Vermeire een ultieme aanval in. Het leverde de Ford-piloot de zege op, voor Romain Delhez. Maar, in het kampioenschap was Anthony Dovifat de grote winnaar, want hij scoorde na de vroege opgave van Lucas Walbrecq, Jo Muylle en Kjell Vandenberghe op één na alle bonuspunten in de categorie R1.

RT_opname zonder titel-9113

Nog voor de start in Tielt verloren we twee belangrijke kandidaten voor de overwinning. Polle Geusens moest afhaken omdat zijn wagen niet klaar was, terwijl Andy Dewallef een telefoontje kreeg van het team dat de elektrische problemen op zijn Opel Adam R2 nog niet opgelost waren. De winnaar van de manche in de Spa Rally ging ook niet lang mee. Amaury Molle ging in de openingsronde hard van de baan. De leider in het Junior BRC moest op de derde proef zijn Renault Twingo R1 al aan de kant zetten met een kapotte versnellingsbak. Wat later verdwenen ook Kjell Vandenberghe en Jo Muylle (cardanbreuk) uit de wedstrijd. Dat gaf Anthony Dovifat een buitenkans om de leiding in het Junior BRC te nemen, want de DS-piloot pakte 13 van de 14 bonuspunten voor snelste tijden in R1.

BRC
RT1

“We doen een gouden zaak, maar in feite heb ik niet veel plezier beleefd aan deze wedstrijd. Men had me gewaarschuwd voor de verraderlijke proeven, dus reed ik met een marge. Toen Lucas al vroeg moest opgeven, moest ik gewoon uitrijden om maximaal punten te scoren,” vertelde Anthony Dovifat, die in Tielt zijn Junior Award met glans wist te verzilveren.

Vooraan in R2 stond er geen maat op Steven Dolfen, zodat de R2 Juniors quasi geen punten pakten. Enkel Romain Delhez (2) en Jelle Vermeire (1) konden hem van een paar scratches houden. Vermeire, die een atmosferische Fiesta R2 kocht, nam de beste start, maar vanaf de tweede ronde kwam Romain Delhez fel opzetten. De Opel-piloot ging als leider de slotronde in, maar toen begon het te regenen en speelde het gebrek aan parcourskennis de jonge Waal parten. Delhez maakte een paar schuivers en moest plooien voor de aanvalslust van Jelle Vermeire, die voor zijn eindsprint beloond werd met de Junior Award.

“In de namiddag lagen de proeven er droger bij dan ‘s ochtends en toen maakte Romain Delhez het verschil. Ik denk dat de Opel Adam R2 gewoon meer vermogen heeft. Maar, ik wist dat ik hem nog zou pakken als het begon te regenen, want ‘s ochtends was hij duidelijk niet in zijn sas in gladde omstandigheden. Het begon net op tijd te druppelen en we beslisten om er vol voor te gaan. Het is gelukt. Schitterend!,” genoot Vermeire, de winnaar van de Junior Award.

Romain Delhez reed wel sterk naar de tweede plaats, voor Sébastien Bedoret, die bekende te voorzichtig aan de wedstrijd te zijn begonnen. “Het team had me gewaarschuwd voor het gladde asfalt en die boodschap zorgde ervoor dat ik veel te voorzichtig reed tijdens de eerste ronde. Heel jammer, want uiteindelijk stranden we op amper 10″ van Romain. Er zat meer in,” vertelde Sébastien Bedoret, die in de tussenstand oprukt naar de tweede plaats.

Tobias Brüls eindigde na een regelmatige wedstrijd op de vierde plaats. De Oostkantonner heeft het gevoel dat zijn Fiesta R2 vermogen mist om mee te strijden met de modernste R2’s.

RT_opname zonder titel-0318

Klassement Junior BRC (na 3/9 manches): 1.A. Dovifat 60; 2. S. Bedoret 36; 3. L. Walbrecq 35; 4. J. Vermeire 33; 5. R. Delhez 30; 6. Brüls 26, 7. J. Wagemans 22; 8. A. Molle 21; 9. P. Hubin 11; 10. K. Vandenberghe 9; 11. S. Pacolet 8; 12. A. Dewallef 6; 13. J. Muylle

RallyTime animated
Stannic
BRC
TAC Rally - Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning
BRC
TAC Rally - PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint
BRC
Maxime Potty wint 48ste TAC RAlly
BRC
TAC Rally - Sterke affiche in BRC Masters
BRC
HBRC - TAC Rally - Paul Lietaer wil de BMW's weer verslaan
BRC
JBRC - TAC Rally - Duel der Clio's, met Maxim Decock als outsider
BRC
Topaffiche voor de 48ste TAC Rally
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
X