De TAC Rally, de derde manche van het Belgisch kampioenschap, kende weer een razend spannende ontknoping in het West-Vlaamse Tielt. Het weer was de ganse dag mooier dan aangekondigd, maar precies toen de toppers het servicepark in Tielt voor de laatste keer moesten verlaten, begonnen de eerste regendruppels te vallen. Met nog twee proeven te rijden, bleef alles mogelijk in deze derde manche van het Kampioenschap van België.

Kris Princen, leider vanaf de tweede proef tot de negende chronorit, waar hij moest plooien voor Freddy Loix, hoopte de hiërarchie om te keren. De Peugeot-piloot koos voor maximaal opgesneden banden, met de zachtste rubbercompound en met een paar kleine aanpassingen aan de afstellingen. Maar, het bleek net niet genoeg. Freddy vergrootte immers zijn voorsprong op KP 13, Schuiferskapelle, om uiteindelijk 6″4 voorsprong over te houden op de korte, maar kletsnatte proef van de Poelberg.

RT_opname zonder titel-0642

“Ik heb de ganse dag enorm aangevallen om die paar seconden die ik ‘s ochtends verloor aan Kris terug goed te maken,” lachte Freddy, die goed op weg is om zichzelf op te volgen in het Kampioenschap van België, want dit is al zijn derde opeenvolgende overwinning in evenveel wedstrijden dit jaar. “Eens te meer was de strijd heel intens en mooi met Kris. Het bleef spannend tot de laatste meter. Zeker met die regen in de slotfase. Ik heb in het Belgisch kampioenschap nog nooit zo hard moeten rijden als dit jaar. Dat is een pluim voor Kris Princen die me tot het uiterste drijft. We genieten er allebei van.”

KAMV
BRC

Eens te meer moest Kris Princen de overwinning aan zijn tegenstander laten en tevreden zijn met de tweede plaats. Het gebeurde ook al in Landen en in Spa. Maar, spijt had Kris Princen niet: “Nee, want ik heb van start tot finish het maximum gegeven. Mijn bandenkeuze was ideaal voor de laatste proef, maar de lange voorlaatste proef lag er nog te droog bij… Ik moest iets proberen. Het begon enkele minuten te laat te regenen.”

Voor de derde plaats was er de ganse dag een boeiende strijd tussen Kevin Demaerschalk en Vincent Verschueren. Kevin Demaerschalk, die de snelste tijd klokte op de tweede proef, reed twee ronden een fractie beter dan de piloot van de Skoda van Godrive, die een paar foutjes maakte. Maar, Verschueren nam opnieuw de derde plaats over toen de jonge vertegenwoordiger van het Citroën Belux Junior Team rond ging met zijn DS 3 R5. Maar, Demaerschalk duwde in de regen nog eens door en pakte in extremis de derde plaats terug over op de allerlaatste proef.
“Ik was aan de rally begonnen met de intentie om de tijd te nemen om de auto te leren kennen en natuurlijk was ik heel blij met mijn tijden in de eerste ronde,” lachte de piloot uit Hoeilaart. “Bij elke service probeer ik, samen met mijn ingenieur, de afstellingen van de auto iets beter te krijgen. Wat we gedaan hebben voor de laatste proeven heeft me goed geholpen om de derde plaats terug te veroveren. Dit is een mooi resultaat om het seizoen mee te beginnen, na de ontgoocheling van Spa.”

Na de opgaves van Claudie Tanghe, die van de baan ging op KP 5 nadat hij in de eerste ronde met de Fiesta R5 in strijd was met Demaerschalk en Verschueren, verdwenen ook Bert Cornelis met zijn VW Polo S2000, Dirk Vermeirsch met zijn Ford Sierra Cosworth en Paul Lietaer met zijn Ford Escort van de tabellen. De vijfde plaats ging uiteindelijk naar Hans Weijs Jr, die met de BMW 130i van Schmid Racing spektakel koppelde aan snelheid.

RT_opname zonder titel-9795

In Historic ging de overwinning naar Stefaan Stouf met zijn Porsche voor de Opel Ascona 400 van Rainer Hermann en de 911 van Glenn Janssens. Dirk Deveux blijft leider in het kampioenschap met een vierde plaats, want zijn belangrijkste titelconcurrenten Robin Maes (radiator) en Pieter-Jan Maeyaert (sortie) haalden de finish niet.

In het Junior BRC maakte Jelle Vermeire in de slotfase gebruik van de regen om de wedstrijd naar zijn hand te zetten, nadat Romain Delhez in de namiddag op droge proeven een kleine voorsprong had genomen met de krachtigere Opel Adam R2. Vermeire won, wat beloond werd met de Junior Award, voor Romain Delhez en Sébastien Bedoret.

In het Criterium ging de zege naar Philip Lommers. Hij nam de leiding over toen topfavoriet Lootens na de eerste KP moest opgeven met een transmissieprobleem. Tijdens het tweede gedeelte kwam Bjorn Renier nog stevig opzetten, maar uiteindelijk reageerde Lommers gepast, waardoor hij een tweede zege in het Criterium behaalde, na zijn zege vorig jaar in Haspengouw. Renier wordt dankzij deze tweede plaats de nieuwe leider in de tussenstand van het RACB Criterium.

BRC
VAS
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X