“In Tielt heb je geen marge…”

Claudie Tanghe en Filip Cuvelier hebben na hun knappe vijfde plaats in e Rallye Le Touquet – Pas de Calais, waar ze de Trophée Michelin wonnen, hun zinnen gezet op een topprestatie in de TAC Rally. Op de 14 gladde klassementsproeven van de Tieltse klassieker wil de Renties Ford Fiesta R5 meestrijden voor een plaats in de Top 5, of het podium…

tanghe

Woensdagavond hebben een aantal teams hun wagens een laatste keer afgesteld voor de TAC Rally op de zogenaamde Shakedown, een afgesloten testparcours. Claudie Tanghe en Filip Cuvelier werkten 4 runs af met de groene Fiesta R5.

“In feite was de shakedown niet representatief voor het parcours van zaterdag, want door een plotse regenvlaag lag er erg veel modder op de baan. Het was extreem glad, zodat we niet konden voelen of we iets aan de afstellingen moesten veranderen. Maar, als het zaterdag ook zo nat en glad is, dan mogen we een heel lastige wedstrijd verwachten. In de regen is het asfalt altijd uitermate glad in Tielt. Ervaring speelt dan een belangrijke rol, want wie met het mes tussen de tanden blijft aanvallen, loopt een groot risico op een lekke band of een schuiver. In Tielt heb je immers geen marge.”

Na de zege in de Trophée Michelin in Le Touquet (dat is trouwens de reden waarom Claudie Tanghe met een Franse licentie rijdt), heeft Claudie vertrouwen om te mikken op een top 5: “We eindigden in Le Touquet logischerwijze achter de WRC’s, want met onze Fiesta hebben we een top van 178 km/h, terwijl de WRC’s en de Skoda Fabia R5 van Sylvain Michel quasi 200 km/h haalden. In R5 moesten we enkel Michel voor ons dulden, maar dat had ik verwacht. Die kerel wordt niet toevallig gesteund door Michelin, Yacco en de FFSA. Volgens mij heeft hij het talent om de nieuwe Sébastien Ogier te worden. Sylvain Michel was in het dagklassement van zaterdag trouwens sneller dan de WRC-piloten,” vertelt de drukker uit Komen. “Het gebrek aan topsnelheid speelde ons parten in Le Touquet, maar dat is minder het geval in Tielt. Ik merkte wel dat ik nog meer uit het chassis en de remmen kan halen. Ik zit zeker nog niet op de limiet van de auto en daardoor waren onze nota’s ook ondergewaardeerd. Ik zal ze wat sneller maken voor Tielt!”

BRC
VAS

Wat de ambitie betreft, blijft Claudie voorzichtig. “Met een Top 5 zal ik tevreden zijn,” lacht hij. “Maar, natuurlijk zou ik graag meestrijden voor het podium met Vincent Verschueren en Kevin Demaerschalk. Freddy Loix, die al jaren wekelijks ergens test met een rallywagen, en Kris Princen, intrinsiek de snelste van allemaal in het BRC, steken daar nog een beetje bovenuit, maar elke rally moet gereden worden. Met wisselvallig weer weet je nooit in Tielt…”

Foto: Appix Media

VAS
RallyTime animated
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X