Het Belgisch rallykampioenschap trekt dit weekend naar het West-Vlaamse Tielt, waar zaterdag de TAC Rally verreden wordt. Op de 14 gladde en technische klassementsproeven zal het bikkelen worden voor elke seconde, want het deelnemersveld oogt indrukwekkend. Na twee opeenvolgende zeges kan Freddy Loix de kat uit de boom kijken, want het is aan Kris Princen, Vincent Verschueren, Kevin Demaerschalk en de anderen om te reageren…

opname zonder titel-8155

De TAC Rally presenteert weer zijn traditionele formule, maar toch is het programma lichtjes aangepast. “We blijven trouw aan de vier gekende proeven: Schuiferskapelle, De Ondanks, De Oosthoek en De Poelberg, maar we rijden ze niet allemaal vier keer,” vertelt Boudewijn Baertsoen. “Om te voldoen aan de vraag van de RACB om het aantal kilometers te beperken, rijden we in de vierde ronde enkel Schuiferskapelle en de Poelberg, waardoor we op een totaal van 162 km tegen de chrono komen.

Wat de deelnemers betreft, zijn er een aantal mooie verrassingen, waaronder het wederoptreden van Melissa Debackere met haar vertrouwde Celica GT-Four, maar voor de overwinning is het opnieuw uitkijken naar de tweestrijd tussen Freddy Loix en Kris Princen. De Skoda-piloot heeft twee keer gescoord. Princen weet wat hem te doen staat met de Peugeot, al blijft het ook uitkijken naar de tijden van Vincent Verschueren met de Skoda van GoDrive, die altijd wat meer kan in West-Vlaanderen.

RT1
KAMV

Traditioneel zijn de verschillen erg klein in Tielt door de aard van de proeven. Het zal bikkelen worden voor elke tiende van een seconde. Het onderstuur onder controle houden bij het uitkomen van de haakse situaties, dat is het geheim om goed te scoren in Tielt,” aldus Loix, vorig jaar dominant in Tielt.

Er zijn een paar kapers op de kust deze keer. Vooral Claudie Tanghe zou wel eens kunnen verrassen met de Ford Fiesta R5, maar ook Kevin Demaerschalk, die na zijn vroege opgave in Spa revanche wil nemen in de thuisbasis van copiloot Bram Eelbode. Guino Kenis verdedigt de kleuren van Mini met de enige WRC aan de start, terwijl Tom Van Rompuy, Jourdan Serderidis en Bruno Parmentier strijden voor de ereplaatsen. Zij moeten uitkijken voor de ex-Verschueren VW Polo Super 2000 van Bert Cornelis en van de Porsche 997 GT3 van Jochen Claerhout.

Verder zijn er natuurlijk nog een reeks snelle achterwielaandrijvers, waaronder een 18-tal BMW’s van de M-Cup, aangevoerd door Hans Weijs Jr, die door Schmid Racing werd uitgenodigd om de snelle 130i te besturen. Weijs zal niet genavigeerd worden door Bram Maes, want die moest in extremis afhaken wegens medische problemen. Hij zal vervangen worden door Cindy Verbaeten, die eerder al samen met Arjen de Koning en Hermen Kobus reed. Andere kleppers in de M-Cup zijn thuisrijder Kurt Braeckevelt, Franky Boulat, Thierry Cokelaere en Marc Maertens.

Ook de Mitsubishi’s van Bert Coene, Steve Becaert en Tuur Vanden Abeele mogen we in staat achten mee te strijden voor een top 10.

Steven Dolfen en Hans Depla vormen ideale referenties voor de Juniors met hun snelle R2’s, terwijl ook in Historic, goed voor in totaal 38 deelnemers, erg boeiend zal worden, met Paul Lietaer, Mister TAC, als topfavoriet.

Afspraak zaterdag in Tielt voor een dag top rallysport!

KAMV
VAS
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X