De strijd voor de algemene overwinning zal dan allicht wel tussen de rijders van 4×4-bolides gaan, toch zijn er ook andere duels die de toeschouwers van de Spa Rally zeker zullen boeien. Dan denken we in de eerste plaats aan de strijd tussen de voortrekkers – jonge kerels, meestal – die vooral aan de slag gaan in de klassen RC3, RC4 en RC5.

Met enkel Sébastien Honnay (Peugeot 207) als tegenstander in RC3 mag Florian Jupsin zich met zijn Renault Clio R3T tot favoriet benoemen. Hij verdedigt de kleuren van Emocar, officiële partner van de Spa Rally, en de jongeman uit Theux heeft een drievoudig doel voor ogen: de klasse winnen, de beste te zijn bij de tweewielaandrijvers – met als tegenstanders enkele Porsches… en zijn merkcollega Stefaan T’Joens, die over een Mégane RS beschikt – , en algemeen zo hoog mogelijk te eindigen.

RVH_SH_2016

Sébastien Honnay

Ietsje daarachter gaat het er in de klasse RC4 eveneens heet aan toe. Heel wat jonge wolven zijn niet vergeten dat Gino Bux twaalf maanden geleden met een Peugeot 208 R2 een top-5 reed. Op kop van die bende ‘wildemannen’ wordt opnieuw een vertegenwoordiger van het merk met de leeuw verwacht: Steven Dolfen, met zijn 208 al winnaar in de Haspengouw. Of gaat de leidersrol naar streekrijder Arnaud Dedouaire, met zijn Ford Fiesta altijd te duchten. Dit duo zal zich alvast moeten hoeden voor Sébastien Bedoret (Renault Twingo), net als drie Opel Adam-rijders: Amaury Molle, Romain Delhez en regerend Junior-kampioen Andy Dewaleff. Deze laatste moet nog wennen aan zijn nieuwe corijder Louis Louka, want zijn samenwerking met Philippe Rasdolsky kwam enkele dagen voor deze Spa Rally aan zijn eind.

Andy Dewallef - Rally van Haspengouw

VAS
BRC
Andy Dewallef

Nog steeds in RC4 volgen we ook Tobias Brül (Ford Fiesta), Jimmy Grommen en Thierry Lefin (nog altijd trouw aan de Citroën C2-R2 Max), net zoals Nikolay Gryazin (Peugeot 208). Deze jonge Rus beperkte zich tot nu toe tot wedstrijden in Noord-Europa – met uitzondering van de Valais 2015, waar hij met een Skoda Fabia R5 als zesde finishte – maar komt nu naar Spa om asfaltervaring op te doen, een ondergrond die hij amper kent. Bovendien wil hij recente opgaves in Noorwegen en Finland zo snel mogelijk vergeten.

In RC5 zijn ze met drie in het gevecht voor de lauweren: Lucas Walbrecq en Kjell Vandenberghe (Renault Twingo R1) en Anthony Dovifat (DS3 R1). Eerstgenoemde staat voor een belangrijke opdracht, want hij bezet voorlopig een tweede plaats in de Junior-rangschikking, achter Joachim Wagemans. Deze laatste is afwezig in Spa, want de winnaar van de Haspengouw geeft voorrang aan zijn programma in Frankrijk. Voor Walbrecq wordt het belangrijk om de klasse te winnen, maar ook om een maximum aan scratches te laten optekenen, zodat hij zijn puntentotaal in het kampioenschap zoveel mogelijk kan aandikken.

Voeg bij deze lijst ook nog de rijders van de vele wagens uit de groepen NCM en NCE – Stephan Hermann, Harry Bouillon en consorten – en u komt aan een indrukwekkend totaal rijders die met hun voortrekker voor spektakel van de hoogste plank zullen zorgen!

BRC
KAMV
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X