Na een lange winter, waarin tal van piloten heel actief waren om partners te overtuigen mee te stappen in hun verhaal om te schitteren in 2016, tellen de rallyfans de dagen en uren af naar de start van het Belgisch rallykampioenschap 2016. Zaterdagochtend om 8h00 rijdt Freddy Loix met het nr. 1 op de deuren van zijn Skoda Fabia R5 over het startpodium in Landen, waar in de Rally van Haspengouw het Belgisch kampioenschap van start gaat. Met 9 R5’s en een RRC aan de start, samen met enkele snelle achterwielaandrijvers en vooral een krachtige tweeliter WRC, belooft het een uitermate spannende wedstrijd te worden. Kris Princen hield de zege vorig jaar in eigen huis met zijn Peugeot 208 T16. Wie houdt de Limburger van de dubbel?

kris-test-4

In het Belgisch kampioenschap is de categorie RC2 de topklasse. Vorig jaar werd bewezen dat de R5’s van de verschillende merken aan elkaar gewaagd zijn, wat een spannende strijd garandeert. Kris Princen, de enige vertegenwoordiger van Peugeot, start in Landen als favoriet, maar hij moet vooral uitkijken voor de Skoda’s van titelverdediger Freddy Loix en Vincent Verschueren, die zijn eerste meters zal rijden met de Fabia R5 van GoDrive. Cédric Cherain, de winnaar van de Condroz Rally, kiest voor een Ford Fiesta R5 Evo, een wagen die in het Wereldkampioenschap dit jaar indruk heeft gemaakt. Laurent Benoît start ook met een Fiesta R5, maar dan in de configuratie van 2015.

 

VAS
RT1

 

DS (Citroën) zal het sterkst vertegenwoordigd zijn, al betreuren we het forfait van Kevin Demaerschalk, die pas later dit seizoen toe zal treden tot het select groepje R5-piloten. Tom Van Rompuy, Jourdan Serderidis, Philippe Stéveny en vooral voormalig Nederlands kampioen Bob de Jong zijn wel van de partij.

 

Ook de Mini RRC van Guino Kenis behoort tot het kransje kanshebbers, al moest de Mini-rijder zijn testsessie in Riemst vroegtijdig staken door een mechanisch probleem. Guino zal eerst zijn wagen moeten leren kennen.

TestRiemst24

Daar is bij Chris Van Woensel geen sprake van. De Yokohama Mitsubishi Lancer WRC05 kan er vanaf de eerste meters in vliegen en met het vermogen van zijn tweeliter turbo is Chris Van Woensel op het snelle parcours op papier het best gewapend om te winnen in Haspengouw.

 

De andere snelle 4×4-piloten mikken ook op een plaats in de top 10, zoals Jonas Langenakens en Marc Streel, twee streekpiloten die al schitterden in Haspengouw, maar ook Steve Bécaert, die opteert voor een volledige BRC-campagne.

 

Bij de achterwielaandrijvers wordt het drummen voor een plaatsje in de spotlights. Johan Dekens, Robby Moers en Henri Schmelcher starten met hun Porsches in de kopgroep, maar ze zullen tot het uiterste moeten gaan om de snelle BMW’s van Tobi Vandenberghe, Franky Boulat, Kurt Braeckevelt, Gerry Heusdens, Patrick Diels en hun M Cup collega’s af te houden.

 

Kortom, op alle niveaus mag spektakel verwacht worden, nu zaterdag op de 12  uitdagende klassementsproeven van de Rally van Haspengouw. Zorg dat je erbij bent!

VAS
BRC
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X