Aan het deelnemersveld van de Rally van Haspengouw zal het alvast niet liggen. In de laatste 10 edities stonden er maximum een 60-tal deelnemers aan de start. Dit jaar kan men rekenen op meer dan 70 deelnemers. Meer deelnemers wil niet altijd zeggen dat we een mooiere wedstrijd krijgen. Als je de lijst overloopt, kan je echter vaststellen dat er ook heel wat kwaliteit aan de start staat.

RvH_2015_001De maatregels genomen door het RACB ter promotie van de R5’s, lijken hun vruchten af te werpen. Er staan niet minder dan 10 R5 wagens aan de start. Het grootste aantal wordt geleverd door DS3 met liefst 5 stuks. Tom Van Rompuy, Philippe Steveny, Jourdan Serderides, Kevin Demaerschalk en Bob de Jong gaan de strijd aan met deze wagen. Bob de Jong koos voor een Belgisch getint programma omwille van de stevige competitie in de R5 klasse. Hij wordt op zijn wenken bediend. Laurent Benoit maakt de overstap naar de Ford Fiesta R5. Ook Cedric Cherain grijpt terug naar deze wagen en zal starten met de Fiesta R5 EVO. Evans bewees reeds in het WRC2 dat deze wagen potentieel heeft. Cedric Cherain is dan ook een kandidaat winnaar.
Net als Freddy Loix die de Skoda Fabia R5 trouw blijft. Of wat te denken van Vincent Verschueren die vorig jaar reeds mooie tijden liet noteren met de DS3 R5. Kan hij met de Skoda Fabia R5 een gooi doen naar de overwinning? Of gaat de overwinning net als vorig jaar naar Kris Princen, die opnieuw met de Peugeot 208 T16 aantreedt?
Dan zal Kris wel moeten afrekenen met die andere Chris. Chris Van Woensel staat aan de start met zijn Mitsubishi Lancer WRC05. Wanneer deze van pech gespaard blijft, zal hij zeker mee doen voor de overwinning. En dan hebben we ook nog de Mini Cooper WRC van Guino Kenis. Guino Kenis moet echter rijden met een restrictor en het is afwachten of de Mini nog over genoeg vermogen beschikt.

In de RGT klasse starten er met Johan Dekens, Robby Moers en Henri Schmelcher drie Porsches GT3.

Daarnaast staan er ook een 6-tal Lancer Evo’s aan de start waaronder thuisrijder Jonas Langenakens en de Nederlander Han Hoendervangers die vorig jaar zijn Lancer op een 12e plaats parkeerde.

Stannic_animatie
KAMV

RvH_2015_037-3Ook in het Junior BRC kan men rekenen op een verdubbeling van het aantal deelnemers. De meesten onder hen starten met een R2. Het verleden leert ons dat ook hier een mooie strijd geleverd kan worden.

Het betere glijwerk wordt meer dan waarschijnlijk verzorgd door de wagens in de historics en natuurlijk de talrijk ingeschreven BMW’s. De Rally van Haspengouw is immers ook de eerste wedstrijd van de vorig jaar in het leven geroepen M-Cup. Het gros van de BMW’s is dan ook ingeschreven in deze competitie. Vorig jaar eindigde Tobi Vandenberghe op een mooie 9e plaats en Patrick Diels op een 13e plaats. De wagen van Patrick onderging meerdere verbeteringen (motor, sequentiële versnellingsbak…) en Patrick start dan ook met veel ambitie.

Het nieuwe seizoen start alvast veelbelovend. Waarschijnlijk zullen niet alle R5’s die in Haspengouw starten een volledig BRC afwerken. Er zijn echter nog andere piloten die we aan de start zullen zien met hun R5 bolide. Denken we bv aan Guillaume Dilley, Armand Fumal, Cedric De Cecco en Hermen Kobus. Verder kunnen we ons ook nog verheugen op de Porsches van Tim Van Parijs, Jochen Claerhout en meer dan waarschijnlijk Patrick Snijers.

Het belooft een prachtig seizoen te worden.

RT2
RallyTime animated
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X