Eind deze maand, op 27 februari, gaat het Belgian Rally Championship 2016 van start. Het decor van de openingswedstrijd is de Rally van Haspengouw. Tien dagen voor de afsluiting van de inschrijvingen mogen we ons opmaken voor een fantastische affiche, want de inschrijvingen lopen vlot binnen.

Wat het parcours betreft, werd serieus gesnoeid in het aantal onverharde kilometers. De befaamde klassementsproef in Zepperen is geschrapt, maar de proeven in Heers en Horpmaal bieden zeker evenveel spektakel. In elk geval laten de deelnemers zich hierdoor niet beïnvloeden, want tien dagen voor het einde van de inschrijvingen noteren we al bijna evenveel deelnemers als vorig seizoen.

Vooral in de topklasse van het Belgian Rally Championship, de categorie RC2, zijn de verwachtingen ronduit veelbelovend. Freddy Loix verdedigt zijn titel met een Skoda Fabia R5, maar deze keer een exemplaar van het Franse team 2C Compétition. Vincent Verschueren vervoegt de troepen van Skoda met eenzelfde Fabia R5, ingezet door GoDrive, het team van Gaby Goudezeune. De twee Tsjechische bolides moeten vooral uitkijken voor de Peugeot 208 T16 van Kris Princen en Peter Kaspers, die in hun thuisrally vanzelfsprekend als topfavorieten van start gaan. Vorig jaar opende Kris Princen de samenwerking met Peugeot met een klinkende zege…

Maar, er zijn nog kapers op de kust. Vooral de troepen van Citroën/DS zijn goed gewapend. Tom Van Rompuy nam de DS 3 R5 van Vincent Verschueren over, terwijl Bob de Jong vorig jaar al een aantal wedstrijden reed met de R5 van het Franse merk. J-Motorsport zet een DS 3 R5 in voor Philippe Stéveny, nog een streekpiloot die voor eigen publiek wil schitteren, en Jourdan Serderidis. Maar, DS zal nog twee DS 3 R5’s van jonge talenten steunen. Die twee kleppers zijn nog niet ingeschreven, dus houden we nog een slag om de arm, maar de twee jonge leeuwen zullen zeker strijden voor een Top 5.

VAS
RT2

In RC2 kijken we ook uit naar het debuut van Guino Kenis met de Mini RRC, de 1.6 Turbo met een restrictor van 30 mm. En voor de algemene overwinning zal zeker de Yokohama Lancer WRC05 van Chris Van Woensel in het oog gehouden moeten worden. Als de pechduivel de Mitsubishi spaart, dan kan de bandenhandelaar uit Schriek zeker meestrijden voor de algemene zege in Landen.

Outsiders voor de dichte ereplaatsen zijn de Mitsubishi-piloten Jonas Langenakens, altijd sterk voor eigen publiek, en Steve Bécaert, maar zeker ook de toppers van de M Cup, met Franky Boulat en Kurt Braeckevelt.

In het Junior BRC zijn de vooruitzichten al even hoopgevend. Andy Dewallef zal zijn titel verdedigen met een Opel Adam R2, net als Romain Delhez en Amaury Molle. Sébastien Bedoret gaat de strijd aan met een Renault Twingo R2, terwijl Jelle Vermeire en Tobias Brüls kiezen voor een Ford Fiesta R2. Maar, de referentie voor de jonge talenten wordt Joachim Wagemans met zijn Peugeot 208 R2.

En dan te weten dat de inschrijvingen nog lang niet afgesloten zijn. Het laatste nieuws is te volgen op www.rallyvanhaspengouw.be.

haspga2.indd

Bron: Persbericht BRC

KAMV
BRC
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
BRC
Startvolgorde TAC Rally
X