Door over het startpodium van de 48ste Rallye du Condroz-Huy te rijden was Stéphane Lefebvre meteen zeker van de Belgische rallytitel 2022. Op dat moment had de Fransman maar één doel meer voor ogen: zijn zegereeks verder zetten en het seconden duel met gastrijder Nikolay Gryazin winnend afsluiten. De mechaniek besloot daar anders over, maar de titel zal zeker nog gevierd worden…

De trieste afloop van de Condrozrally 2022 zorgde er sowieso voor dat er bij het team van DG Sport Compétition geen plaats was voor vreugdekreten. Maar voor Stéphane Lefebvre, Xavier Portier en het hele team rond Alain Georges was de opgave op zondagochtend, wegens mechanische pech, al een grote ontgoocheling. “Ik wist meteen wat er hand was”, stelde de Fransman aan het eind van de chronorit. “De lengteas ging stuk, waardoor de stuurbekrachtiging uitviel. We verloren meteen heel wat minuten. Afgelopen dus…”

“Na de indrukwekkende zegereeks die we dit jaar al wisten te neerzetten beseften we dat dit op een gegeven moment wel kon gebeuren”, vult Alain Georges aan. “Rally is en blijft een mechanische sport, en Stéphane kreeg vorig jaar in Spa ook al met een vergelijkbaar probleem te maken. Maar nadien bleek de Citroën C3 Rally2 een schoolvoorbeeld van prestaties en betrouwbaarheid. Het is altijd wat frustrerend als je in het zicht van de streep de strijd moet staken, zeker als je verwikkeld bent in een episch duel als dat met Gryazin. Afspraak in Spa voor de revanche… en het vieren van een seizoen 2022 dat, wat er ook gebeurt, voor DG Compétition een uitzonderlijke jaargang blijft!”

RT1
RallyTime animated

Niet minder dan vijf Citroëns C3 Rally2 stonden dit weekend aan de oevers van de Maas onder de luifel van het team. Maxime Potty en Renaud Herman kregen een identieke opdracht mee als bij de vorige rally’s: proberen de aansluiting bij de kopgroep te vinden. “Maxime zette heel wat goede tijden neer, maar ging af en toe ook lichtjes in de fout”, vervolgt Alain Georges. “Wat we af en toe niet begrijpen is dat zijn tijden niet altijd zijn aanvalslust weergeven. En het is niet op de snelle stroken dat hij links of rechts een tiende laat liggen, maar wel in de remzones van de trage of halftrage stukken. Maar goed, zijn leerjaar zet zich verder, en het doet deugd om hem stevig in de top 10 algemeen te zien aantikken. Heel wat anderen hebben zich wel laten vangen…”

En wat dan gezegd van de prestatie van Jos Verstappen, die bij zijn eerste deelname aan de Condroz het uitstekende idee had om beroep te doen op een corijder die de wedstrijd op zijn duimpje kent: Renaud Jamoul. “Niet alleen heeft Jos met Renaud aan zijn zijde heel wat geleerd dit weekend, misschien zelfs meer dan tijdens het hele seizoen, maar hij is er ook in geslaagd om op een traditioneel moeilijk parcours alle fouten te vermijden. Al was deze editie van de Condroz ook wel duidelijk anders dan de vorige”, gaat de verantwoordelijke van DG Sport Compétition verder. “Hij finisht in het spoor van Maxime Potty, wat een hele mooie prestatie is. Het is het beste bewijs dat hij de situatie meester is, en dat hij zijn aangeboren enthousiaste rijstijl wat kan intomen indien dat nodig blijkt.”

Een andere mooie prestatie van de Condroz 2022 is zeker op naam van Roger Hodenius en Davy Thierie te schrijven, die met hun ‘Batmobile’ – koosnaampje op basis van het kleedje van hun C3 Rally2 – gestaag progressie wisten te boeken. Het duo finishte in de top 10 algemeen, het bewijs dat de vele rally’s die ze dit jaar afwerkten hen hebben toegelaten de nodige ervaring op te doen, en dat werpt nu zijn vruchten af. Net zoals zijn vriend Verstappen wist Hodenius het hele weekend lang alle wolfijzers en schietgeweren van het verraderlijke parcours te vermijden, wat op zich al geen geringe prestatie is.

Minder meeval voor Richard Pex en Johan Findhammer, die er een erezaak van maakten om de zaterdagse chronoritten zonder risico af te werken – zonder evenwel hun gekende enthousiasme achterwege te laten – vooraleer het op drie bochten van de laatste proef van de dag toch nog fout liep. Het duo is op zondag niet opnieuw vertrokken.

Hoewel deze Rallye du Condroz-Huy voor DG Sport Compétition niet het gewilde resultaat opleverde, bevestigde de wedstrijd wel dat de Citroën C3 Rally2 alom aanwezig is in de voorste regionen van het Kroon-Oil BRC 2022. Tijdens de Spa Rally, op 3 en 4 december de laatste afspraak van het seizoen, zal zeker geprobeerd worden om dit schitterende seizoen met een 7e zege af te sluiten…

VAS
RallyTime animated
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
BRC
Niels Reynvoet snelste in 49ste TAC Rally
X