Het Junior Belgian Rally Championship 2022 zal pas beslist worden in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, de Spa Rally. In de Condroz Rally, afgelopen weekend verreden in en om Hoei, deed Tom Rensonnet wat hij moest doen om zijn titelkansen intact te houden: winnen. Het verschil tussen Gilles Pyck en dichtste achtervolger Tom Rensonnet bedraagt nog amper 6 punten.

Net zoals enkele weken geleden in de East Belgian Rally, nam Tom Rensonnet meteen de leiding in handen en hij zou zijn titelconcurrent Gilles Pyck niet meer in de wedstrijd laten komen. Op de derde proef, Ombret-Strée, was de piloot van de zwart-geel-rode Clio Rally4 maar liefst 18 seconden sneller dan zijn rivaal. In de tweede lus wilde Gilles Pyck op die proef de schade beperken, maar hij schoof van de baan met zijn Clio Rally4.

“In een heel trage situatie, schoof de Clio over de neus in de gracht. Er was helemaal geen schade aan de auto, maar we zaten vast in de gracht, zodat we moesten opgeven. Zondag kon ik wel opnieuw verder en toen hebben we getracht om zoveel mogelijk snelste tijden te rijden, om Tom onder druk te houden en vooral om bonuspunten te scoren. We pakken nog 11 punten en hebben de leiding in handen voor Spa. Die wedstrijd stond normaal niet op het programma, maar misschien moet ik toch rijden om te vermijden dat Tom makkelijk bonuspunten kan scoren…”, aldus Gilles Pyck.

VAS
KAMV

Tom Rensonnet reed de ganse rally aan de leiding, maar toch was het niet makkelijk na de opgave van zijn rivaal. “Nee, zeker niet. Het was voortdurend hinken op twee gedachten. Ik had een ruime voorsprong, dus het zou heel dom zijn om te veel risico’s te nemen en van de baan te gaan, maar anderzijds moest ik ook blijven aanvallen om zoveel mogelijk bonuspunten te scoren. Die bonuspunten zijn heel belangrijk in het Junior BRC. We hebben gedaan wat we moesten doen en het kampioenschap zal in Spa beslist worden,” aldus Tom Rensonnet, die er in eigen streek zal rijden. “Ja, maar de rallyproeven liggen toch 40 minuten van mijn deur. Het is niet dat ik die baantjes al goed ken.”

De tweede plaats bij de jongeren ging naar Pierre-Emmanuel Brasseur, die schitterde in de Clio Trophy voor eigen publiek. De 21-jarige piloot uit Marchin pakte zijn eerste zege in klasse Rally5: “We hadden ons erg goed voorbereid op deze wedstrijd, met onder andere 18 passages op de shakedown. Mijn teamgenoot Benoit Verlinde, kampioen in de Trophy, gaf me dit seizoen veel tips en dat werd hier beloond. Vanaf het begin vocht ik een mooi duel uit met Benoit, die wat later technische problemen kreeg. Ik ben heel blij met deze eerste overwinning.”

Lander Depotter bevestigde zijn sterk competitiedebuut met een mooie derde plaats, voor Maxim Decock in zijn Opel Corsa Rally4. Lyssia Baudet, 20 jaar en debutante in het Junior BRC in de kleuren van het RACB National Team, stuurde haar Clio Rally5 naar een prachtige 5de plaats. Benoit Verlinde, die zaterdagavond moest opgeven wegens een motorprobleem, kwam zondag opnieuw aan de start, maar meer dan de 6de plaats zat er niet meer in. Clémentine Benoit werd bij haar terugkeer zevende bij de jongeren, voor Gilles Pyck, de ongelukkige leider in het kampioenschap.

Afspraak voor de finale in de Spa Rally tijdens het eerste weekend van december.

RallyTime animated
VAS
BRC
Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers
BRC
Ardeca Ypres Rally - Loix, Casier en Verstappen zijn er klaar voor!
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
X