De apotheose van het M Cup seizoen vond plaats tijdens de East Belgian Rally. Vooraf maakten 2 teams nog kans op de titel: Franky Boulat en Loic Pirot. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Loic Pirot wel een half mirakel nodig had om nog kampioen te worden: hij moest winnen en Franky Boulat mocht niet meer dan 2 punten scoren.

Maar zonder te rekenen op de pech voor Franky Boulat, zou winnen ook al geen evidentie vormen. Mats van den Brand kwam immers aan de start van wat hij als zijn favoriete rally in het BRC bestempelt en dat met een nieuw opgebouwde E36 vierdeurs met dik 400pk uit zijn ateliers. Mats kwam, zag en overwon… Met alle scratches op zijn naam en een duizelingwekkende 6e plaats algemeen gaf Mats andermaal zijn visitekaartje af en bewees hij nog niets van zijn intrinsieke snelheid te zijn verloren na maanden inactiviteit. Franky Boulat automatisch kampioen dus, al was dat niet zonder de nodige kopzorgen. Op kp 4 brak immers een wiel af op zijn beamer en leek het over & out voor Franky en Peggy. Maar zijn serviceteam fikste de schade en Franky kon tijdens de laatste boucle herstarten, om zo toch nog te finishen als 7e M Cup deelnemer en zijn 5e titel in de M Cup te kunnen vieren.

KAMV
BRC

We mogen echter de mooie prestatie van Loic Pirot niet vergeten: Loic deed wat van hem verwacht werd, zijnde finishen als the best of the rest. Had Mats van den Brand niet gestart in de M Cup, dan was niet Franky maar wel Loic met de titel gaan lopen. Maar toch bleek er reden om te vieren in het team, want Jean-Baptiste Bodet is dankzij deze 2e plaats wel kampioen in de M Cup bij de co-piloten. Peggy De Busser startte namelijk niet aan de zijde van Franky Boulat tijdens de Haspengouw, waardoor zij voor die manche ook geen punten scoorde.

Philip Lommers was de enige die voor wat weerwerk kon zorgen in de strijd om P2. Hij hield de ganse wedstrijd gelijke tred met Loic Pirot en na een intense strijd finishte hij uiteindelijk op slechts 9 seconden van de tweede plaats. Na winst in de TAC en een podium in de Omloop leek hij zijn derde podium van het seizoen te scoren, maar aan de TRC van de laatste kp dumpte de motor plots alle water zonder waarschuwing of alarm op het dashboard. De wagen werd op sleeptouw getrokken naar de regroup, maar daar volgde de diskwalificatie. Een bijzonder late exit dus voor team Lommers. Gelukkig scoorde men in de loop van het seizoen voldoende punten om zich te verzekeren van de derde positie in het eindklassement van het kampioenschap. Uittredend kampioen Tom Ceuppens finishte na een eerder eenzame wedstrijd: het ritme van de drie koplopers lag te hoog, maar zelf eindigde hij met een straatlengte voorsprong op de overige deelnemers. Na de finish werd echter ook dit duo gediskwalificeerd wegens het krijgen van hulp waar dit niet werd toegestaan. Michael Pittillioen kon na zijn opgave in de TAC dit keer wel de meet halen. Het team dacht een mooie vijfde plaats uit de brand te slepen maar promoveerde door de 2 diskwalificaties plots naar hun eerste podiumplaats ooit in de cup. Dany Claesen, die voor de derde keer dit seizoen zesde leek te worden, kreeg plots P4 in de schoot geworpen. Hij finisht hierdoor ook als 6e algemeen in de eindstand. Patrick Lievens kon zijn seizoen besluiten met zijn hoogste eindnotering die hij ooit behaalde, namelijk 5e. Frederick Vandeloock had een echte pechdag, want tot 2 keer toe brak een lambdasonde tijdens de wedstrijd, waardoor ze telkens aan de kant moesten. Uiteindelijk finishten ze wel nog als 6e deelnemer door de opgelopen straftijd. De eindmeet halen was Frank Baert niet gegund, hij parkeerde zijn wagen al op kp2 aan de kant. Johannes Kessel stuurde wel zijn inschrijving maar startte uiteindelijk niet, terwijl Marius Reeder met zijn E30 zich last minute inschreef in Historic in plaats van de M Cup.

Zo eindigt het zevende seizoen van de RACB M Cup. Met een recordaantal deelnemers die we mochten verwelkomen zit deze formule duidelijk in de lift. Op naar seizoen 8, waarover u binnenkort de nodige info mag verwachten!

63ste OVV
RT2
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X