Lefevbre tijdens de shakedown van de Haspengouw Rally

Zaterdag wordt met de East Belgian Rally de achtste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship verreden. Op de snelle, glooiende proeven in de Oostkantons gaat Stéphane Lefebvre, de leider in het kampioenschap, op zoek naar een zesde overwinning op zes deelnames, al zal de Citroën-rijder de titelviering nog even uit moeten stellen.

De Nordist start in elk geval als uitgesproken favoriet in Sankt-Vith, zeker nadat hij vorig weekend in Nederland nog maar eens de snelste was. Mathematisch volstaan 12 punten, het equivalent van een vierde plaats, om definitief buiten schot te zijn in het kampioenschap. Enkel met een perfecte score in de Condroz en Spa zou Vincent Verschueren hem nog kunnen passeren momenteel. Maar, in de eindafrekening moet een rijder minstens 3 resultaten laten meetellen behaald in de 4 “Mandatory” wedstrijden. Lefebvre zal dus minstens nog moeten deelnemen aan de Condroz Rally of de Spa Rally, waar hij al bevestigd werd.

Hoe dan ook, voor de overwinning op het prachtige parcours rond Sankt-Vith zal de Citroën-kopman moeten afrekenen met titelverdediger Adrian Fernémont, die na een pauze van enkele maanden gebrand is op een sterk resultaat met zijn Skoda Fabia.  In zijn eigen streek wil ook Gino Bux een gooi doen naar de overwinning en tonen hoeveel progressie hij dit seizoen gemaakt heeft.

VAS
KAMV

Progressie heeft Maxime Potty, voorlopig vierde in de tussenstand, dit seizoen zeker gemaakt met zijn Citroën C3. Hij krijgt gezelschap van teamgenoot Jos Verstappen, voor de gelegenheid genavigeerd door Jérôme Humblet. De vroegere F1-rijder behaalde afgelopen weekend een mooie 4de plaats in zijn eerste wedstrijd in eigen land (Hellendoorn). Richard Pex komt zijn kameraad vergezellen in de Oostkantons. Ook streekrijder Tobias Brüls verdedigt zijn kansen met een Citroën C3.

Pieter-Jan Michiel Cracco, de enige die de kleuren van Hyundai zal verdedigen bij afwezigheid van Grégoire Munster, wil deze keer dichter bij de kopgroep aansluiten. Wellicht zijn de vloeiende proeven met veel grip heel geschikt voor de i20 N Rally2.

Verder in het Rally2-peloton een aantal Skoda Fabia’s, onder andere voor lokale specialisten Kevin en Marco Hommes, voor jong talent Emile Breittmayer, voor Alain Litt en voor Steve Vanbellingen, die opnieuw van de partij is. Jimmy D’hondt, leider in de tussenstand van de BRC Master Cup, brengt zijn Ford Fiesta R5 aan de start, net als merkgenoot Nicolas Stampaert, die het opgedaan vertrouwen van de voorbije wedstrijden wil omzetten in een mooi resultaat. Tommy Rollinger komt aan de start in Sankt-Vith met zijn mooie Peugeot 208 T16.

Voor de top 5 en mogelijk zelfs meer, is het bovendien uitkijken naar de tijden van de snelste Porsches, bemand door Cédric Cherain en Romain Delhez. Bij mooi weer kunnen de Duitse GT’s menig Rally2-rijder verrassen. We zijn ook benieuwd naar de chrono’s van Mats Van den Brandt, de talentvolle Nederlander die een nieuwe BMW M3 E36 aan de start brengt. Een mooie referentie voor onze tenoren in de M Cup, aangevoerd door Franky Boulat, Loïc Pirot, Philip Lommers en de Duitser Johannes Kessel.

Verder in het veld mogen we nog veel spektakel verwachten bij de voortrekkers tussen de snelste Juniors, Gilles Pyck, Charly Munster en Tom Rensonnet, en de tenoren van de Clio Trophy, aangevoerd door Benoit Verlinde, Casper Nielsen en Jeroen Catelin.

De East Belgian Rally 2022 telt op zaterdag 24 september 12 klassementsproeven, verdeeld in drie lussen van 4 proeven: Büllingen (12,79 km), Bütgenbach (9,33 km), Amel (15,22 km) en Burg-Reuland (10,89 km). Om 8h20 rijdt de eerste wagen zaterdag over het startpodium en de winnaar wordt omstreeks 21h gevierd op het finishpodium bij cultuurcentrum de Triangel in Sankt Vith.

 

BRC
VAS
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X