De titelaspiraties van regerend Open Nederlands Rally Kampioen Bob de Jong gingen met een zware klap van tafel toen de Hyundai-rijder op de negende klassementsproef van de Eurol Hellendoorn Rally met hoge snelheid van de weg vloog. De Jong en zijn navigator kwamen er zonder kleerscheuren van af, Erik de Wild klaagde wel over pijnlijke ribben. Maar de impact was dan ook groot en de schade aan de auto valt zeker niet mee. Daarmee lijkt het seizoen voor Bob de Jong en Erik de Wild aan een vroegtijdig einde te komen. Vrijdag begon het duo voortvarend aan de 40e editie van de Eurol Hellendoorn Rally en gaven ze goed partij aan de Franse toprijder en latere winnaar Stéphane Lefebvre (Citroën) en Hans Weijs (Ford).

Mede door de deelname van Jos Verstappen kwamen tienduizenden bezoekers op het evenement af en de organisatie slaagde erin een mooie wedstrijd voor te schotelen met prachtige klassementsproeven en een sterk deelnemersveld. Vanaf de start was het duidelijk dat Lefebvre en Weijs de toon zouden zetten, maar Bob de Jong gaf zich niet meteen gewonnen en sloot aan op de derde plaats. “Het was vrijdagavond voor iedereen lastig om in het ritme te komen,” aldus Bob de Jong bij terugkeer in het servicepark na de eerste 6 klassementsproeven. “Vooral de bandenkeuze en de afstelling was moeilijk, omdat er zware buien werden voorspeld, maar die bleven vooralsnog uit.”

Ook zaterdag vormde de onvoorspelbaarheid van het weer een extra uitdaging voor de rijders. “Het ene moment regende het heel hard bij de start van een klassementsproef en dan scheen de zon weer bij de finish,” wist ook Erik de Wild, die Buienradar goed in de gaten hield. Het Hyundai-duo handhaafde zich zaterdag op de eerste proeven op de derde plaats, waarbij ze Jos Verstappen (Citroën), Jim van den Heuvel (VW) en Gert-Jan Kobus (Skoda) op achterstand zetten. Op KP9 (Beuseberg) ging het echter mis. In een snelle rechterbocht precies op de finish van de klassementsproef lag veel zand op de weg en daarop schoof de auto met hoge snelheid naar buiten, waarbij het linker achterwiel ‘hapte’ in een greppel en de auto om zijn as deed tollen en in het struweel deed belanden, met grote schade tot gevolg: “Het gebeurt in een split second en dan ben je passagier in je eigen auto,” aldus Bob de Jong, die bij bestudering van de on-board beelden nog even twijfelde of de auto misschien zelfs over de kop was geslagen en weer op zijn wielen was geland… Dat zal wellicht later nog duidelijk worden als de auto in de werkplaats van DDG Motorsports in Amersfoort aan een nader onderzoek wordt onderworpen. “Maar het is nu al wel duidelijk dat de schade zo groot is dat deelname aan de Twente Rally komende maand wellicht een te grote uitdaging vormt. Daarmee lijkt het seizoen ten einde. Spijtig, maar dat hoort ook bij rallysport,” concludeert een realistische Bob de Jong. “Maar we laten snel weer van ons horen wat de plannen zullen zijn.”

RT2
VAS

RallyTime animated
BRC
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X