De beste rallyrijders van de wereld zijn dit weekend te gast in de Westhoek, waar ze een parcours voor de wielen geschoven krijgen met een uniek karakter. De kruispunten zijn moeilijk te zien en er wordt diep gesneden.

Dat maakt de verkenningen uitdagend, want de teams moeten hun nota’s verfijnen en als het regent zal de grip sterk variëren. Grind en modder maken het nog moeilijker.

RT2
RallyTime animated

“Het is heel moeilijk om de nota’s juist te krijgen met slechts twee ronden om de verkennen,” vertelt Elfyn Evans van Toyota Gazoo WRT.

De plaatsen waar je kan snijden goed inschatten is essentieel om succes te hebben in Ieper, want het laatste wat de rijders willen is hun wagen beschadigen tijdens de verkenningen.

“Je probeert je auto zo diep mogelijk in de bocht te sturen, om te voelen of er iets in de koord ligt. Maar, het is onmogelijk om alles op te merken. Je moet ook zeker zijn dat de hoek juist is en om dat in te schatten moet je snel genoeg zijn. Het is niet altijd makkelijk om de auto diep genoeg in de bocht te sturen.”

“Maar, je moet de juiste balans vinden en dat is voor iedereen een even grote uitdaging.”

Het wordt nog moeilijker wanneer er regen wordt aangekondigd, zoals dit weekend in Ieper. Het vinden van de juiste rempunten en het zien van de bochten is altijd lastig in Ieper, zoals Adrien Fourmaux van M-Sport vertelt.

“Soms zitten we midden in de velden en zie je de bocht niet,” vertelt Fourmaux. “Maar, er zijn wel een aantal herkenningspunten die we kunnen gebruiken, zoals de verschillende velden, een strook maïs, een boom, enz. En dan moet je er zeker van zijn dat de bocht daar in vlakbij is.”

Hij gaat verder over het snijden in de bochten en wat de rijders moeten denken wanneer ze een bocht insturen in Ieper.

“Het klopt dat je soms in bochten wil snijden, maar dat het beter is om daar niet te couperen,” aldus Adrien.

Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan om op het asfalt te blijven, want de baan kan erg vuil en glad worden. “Als de anderen diep snijden, dan wordt er heel wat vuiligheid op de baan gegooid en kan het heel verraderlijk zijn in bepaalde bochten.”

Dit is de eerste asfaltrally sinds Rally Croatia en de teams hebben een aantal wijzigingen voorzien, zoals Thierry Neuville van Hyundai Motorsport vertelt.

“We hebben aan de afstellingen gewerkt. We passen de wagen aan, naargelang de omstandigheden van de weg. Maar, we hadden ook een paar upgrades van de mappings na Kroatië. Ik denk dat we onze prestaties op asfalt wel verbeterd hebben,” vertelde Neuville, die zijn overwinning van 2021 graag wil herhalen.

Het wordt in elk geval een unieke uitdaging in Ieper!

KAMV
Stannic_animatie
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
BRC
Condroz Rally - Verstappen wint, Jimmy D'hondt kampioen
X