Zaterdag maakt voormalig F1-coureur Jos Verstappen zijn groot rallydebuut in de Rally van Haspengouw. En het zal niet bij die ene wedstrijd blijven, want de papa van de huidige Wereldkampioen F1 zal aan de start komen van 7 wedstrijden van het Kroon-Oil BRC. Verstappen, die genavigeerd wordt door Kris Botson, heeft zich bovendien ingeschreven in het Belgisch kampioenschap (net als teamgenoot Stéphane Lefebvre), zodat hij als buitenlander punten kan scoren, vooral in de Master Cup.

“We gaan ons aansluiten bij het programma van Stéphane Lefebvre, onze teamgenoot bij DG Sport,” vertelt de Limburger tijdens een servicemoment op de testsessie in Gingelom. “Dat betekent dat we 7 wedstrijden in België zullen rijden en ook enkele wedstrijden in het Wereldkampioenschap. We rijden ook zeker de Belgische WRC-manche in Ieper, maar ook Kroatië en Portugal. Ja, het WRC volg ik al een paar jaar op de voet.”  Rally stond al een tijdje op het verlanglijstje van Jos. “Samen met een paar vrienden reden we nog regelmatig op circuit, maar na een tijd heb je dat wel gezien. Ik wilde wel eens proeven van de rallysport. We hebben eerst een aantal maanden gespeeld op militaire terreinen, zonder navigator. De laatste weken heb ik me voorbereid samen met Kris Botson op echte rallywegen. Voor mij is het luisteren en verwerken van de nota’s het moeilijkste. Omdat je als rijder zelf tijdens de verkenningen dicteert wat je co-rijder moet lezen, hebben we een eigen notasysteem op punt gezet. De test in de Vogezen vorige week was heel nuttig voor de samenwerking met mijn copiloot.” Tijdens die test kreeg Jos ook tips van Stéphane Lefebvre. “Een topkerel. Hij heeft me getoond hoe hij bepaalde dingen doet en ik voelde meteen dat hij alles onder controle heeft. Daarna is hij ook een rondje met mij meegereden. In Haspengouw rijden we trouwens met dezelfde afstellingen.” Jos start in Landen zonder al te hoge ambities. “Ik blijf een sportman, dus we gaan het beste van onszelf geven, maar we rijden hier puur voor de fun. Ik wil in Haspengouw vooral de finish halen om ervaring op te doen. Het is voor mij immers moeilijk in te schatten waar er modder op de baan zal liggen en hoe een proef verandert na de doortocht van een aantal wagens. Ik ben benieuwd, maar het rijden met deze Citroën C3 Rally2 is in elk geval heel plezant! We zullen ons wel amuseren.”

KAMV
BRC
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X