Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2021 nadert zijn ontknoping en de titelstrijd blijft razend spannend. Het verschil tussen leider Adrian Fernémont en de derde in de tussenstand, Ghislain de Mevius, bedraagt amper 5 punten, het equivalent van de snelste tijd op de Pirelli Powerstage in de Condroz Rally. Om maar te zeggen dat het bijzonder spannend belooft te worden in de Condroz Rally, de voorlaatste manche van het Belgisch rallykampioenschap dat begin december afgesloten zal worden in de Spa Rally.

De Condroz Rally was jarenlang de apotheose van het Belgisch rallykampioenschap. Deze keer is de klassieker in Hoei de voorlaatste wedstrijd van een razend spannend Kroon-Oil BRC, maar alle ingrediënten voor een grandioze wedstrijd blijven behouden. Het herfstweer zorgt traditioneel voor erg gladde, modderige klassementsproeven, waarop enkel de meest getalenteerde rijders foutloos blijven. De wedstrijd telt in totaal 18 klassementsproeven, goed voor 189,14 km tegen de klok. Op zaterdag 6 november worden 12 proeven gereden, waarna op zondag 7 november nog 6 proeven volgen, waaronder de Pirelli Powerstage, waar extra bonuspunten te verdienen zijn.

RT1
RT2

Alle toppers aan de start

De affiche oogt alvast indrukwekkend. Citroën brengt Stéphane Lefebvre aan de start, genavigeerd door Renaud Jamoul, die zijn lokale kennis zal kunnen aanwenden om de Fransman te behoeden voor de valstrikken. De Nordist, winnaar van de vorige twee edities van de Condroz Rally, wil natuurlijk bewijzen dat de C3 Rally2 een te duchten wapen blijft op Belgische klassementsproeven. Maar, voor het Kroon-Oil BRC zal hij transparant blijven, tenzij hij zich alsnog inschrijft in het kampioenschap.

De volledige Top 10 van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship komt aan de start, dus het belooft een bijzonder spannende strijd te worden. Zowel Adrian Fernémont, Grégoire Munster als Ghislain de Mevius, tellen 5 resultaten, zodat ze nog één topscore kunnen gebruiken. Vincent Verschueren kan nog twee scores inbrengen. Adrian Fernémont heeft een klein voordeel omdat hij zaterdag de weg mag openen met zijn Skoda Fabia Rally2 Evo, maar Grégoire Munster heeft veel vertrouwen getankt na zijn tweede overwinning in Bocholt. Ghislain de Mevius is dan weer geprikkeld en hij bewees eerder in de Condroz Rally al dat hij de snelheid heeft om te winnen. Voor Vincent Verschueren is de Condroz Rally zijn lievelingswedstrijd, dus reken maar op de VW-rijder om maximaal aan te vallen.

Pieter-Jan Michiel Cracco stond tweede in het kampioenschap toen hij besliste forfait te geven voor de East Belgian Rally, de Rally van Wallonië en de Sezoensrally. Jammer, want zo liet hij een mogelijke kans op de titel liggen, maar PJM wil zeker zijn progressie nog eens showen. Iemand die dat zeker wil doen is Kris Princen, die de overstap maakt van de Citroën naar een Skoda Fabia Rally2 Evo. Laten we niet vergeten dat Kris Princen in 2019 mee in strijd was voor de Belgische titel in de Condroz Rally en dat hij zijn laatste Belgische titel in 2018 veroverde met een Skoda Fabia.

Wanneer we aan potentiële winnaars denken, mogen we zeker Cédric Cherain niet uit het oog verliezen. De Luikenaar won de Condroz Rally in 2016 en hij is elk jaar een kanshebber op de snelle proeven rond Hoei. Zeker nu hij ritme heeft opgedaan met een overwinning in de JMC Rally in Jalhay met de Skoda Fabia R5. Nog een kanshebber is Sébastien Bedoret, die in 2019 tot de allerlaatste meters in strijd was voor de Belgische rallytitel. Na een ongelukkig seizoen zou een knalprestatie in de Condroz een ongelofelijke opsteker zijn voor de jonge Skoda-rijder.

Stellantis Cup, Clio Trophy en BMW-geweld in NCM

Bij de outsiders rekenen we zeker Cédric De Cecco, die opnieuw kiest voor een Citroën C3 Rally, Maxime Potty, die veel ervaring heeft opgedaan in Frankrijk met zijn Ford Fiesta, Bastien Rouard, erg regelmatig in de Rally van Wallonië, en zeker Xavier Bouche, altijd een vaste waarde in de kopgroep in Hoei.

Emmanuel Gonay en Cédric Verhees kiezen eveneens voor een Citroën C3 Rally2. Etienne Monfort, Jean-Frédéric Colignon, Steve Fernandes, Sébastien Incardona en Cédric Busin opteren voor een Skoda Fabia Rally2, terwijl Nicola Stampaert en John Wartique hun keuze lieten vallen op een snelle Ford Fiesta Rally2. Hyundai kan naast Grégoire Munster ook rekenen op Henri Schmelcher, die de tweede i20 van BMA zal besturen.

Kortom, een machtige affiche in de topklasse, terwijl het startveld verder nog heel wat interessante namen en wagens bevat. Zo zullen in GT Stefaan Prinzie en Chris Vandamme het met hun Alpines A110 opnemen tegen de Porsche 997 GT3 van Romain Delhez, nutstanding in de East Belgian Rally.

Naast het spektakel in de Stellantis Rally Cup, met een gevecht tussen Charles Munster, Gino Büx, Thibaud Mazuin, Jonas Dewilde en Fred Caprasse, mogen we ook spektakel verwachten in de Clio Trophy Belgium, waarin de titelstrijd gaat tussen Benoit Verlinde en Gilles Pyck, met Tom Rensonnet als scherprechter. En wat te denken van het spektakel dat we mogen verwachten in NCM met de BMW-kleppers Bjorn Syx, Didier Vanwijnsberghe, Tobi Vandenberghe die het opnemen tegen de Escort Millington van PJ Maeyaert.

Afspraak voor een fantastische 47ste editie van de Condroz Rally op 6 en 7 november in Hoei!

RT1
KAMV
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X