Het minste dat we kunnen zeggen is dat de topfavorieten het tegenwoordig erg moeilijk hebben om punten te scoren in het Historic Belgian Rally Championship. Ook de Sezoensrally werd een afvallingswedstrijd met uiteindelijk een erg verrassende winnaar, Michel Vandergeeten in zijn Lancia Delta Integrale.

Vooraf werd voorspeld dat we een duel zouden krijgen tussen Dirk Deveux, die met zijn Escort aan de start kwam om punten te scoren in het kampioenschap, en Bocholtenaar Christophe De Leeuw, die met zijn Opel Ascona voor winst ging voor eigen publiek. Voor beiden was het erg snel afgelopen.

Dirk Deveux klokte de snelste tijd op de openingsproef, Steenberg, waarna de motor op de tweede proef brak. Christophe De Leeuw haalde evenmin de eerste onverharde strook: “Ik was duidelijk te fel. Op de eerste proef hadden we al een paar warme momentjes en op de tweede proef schoven we in een gracht. Gelukkig zonder schade, maar de wedstrijd was wel voorbij. We hebben ons daarna gelukkig nog geamuseerd als “0”-wagen.”

RT1
Stannic_animatie

Door het wegvallen van Deveux, leek Pierre Jamin op zijn 74ste op weg naar de leidersplaats in het kampioenschap met zijn unieke DAF 66 Marathon, een wagen opgebouwd volgens de specificaties van het fabrieksteam van het Nederlandse merk. “De Variomatic-transmissie wordt geprepareerd door Wim Luijbregts, die in de jaren ’70 nog fabrieksrijder was voor DAF. Als we finishen, doen we een heel goede zaak in het kampioenschap,” vertelde Pierre Jamin, wiens vaste navigator René Beyers deze keer belet was om… getuige te zijn op het huwelijk van zijn kameraad Chavan.

Helaas viel de DAF 66 in de slotfase ook uit met technische problemen. Zo ging de overwinning naar Michel Vandergeeten met zijn Lancia Delta Integrale en navigator Serge Bruynkens. “We hebben beslist om geen regelmatigheidsrally’s meer te rijden, maar te gaan voor het echte werk. Dit was onze tweede wedstrijd, nadat we vorige week de ELE in Nederland reden. Ach, deze zege is mooi, maar we rijden gewoon om ons te amuseren,” vertelde de Antwerpenaar die eind jaren ’80 actief was met een Toyota Corolla.

Philip Smets werd tweede met zijn Chrysler Avenger 1600 GT, een wagen die hij al meer dan 40 jaar in zijn bezit heeft, en wijnbouwer Dirk Vermeersch (foto) werd derde met zijn unieke Fiat 124 Abarth. Van een verrassend podium gesproken!

 

RT2
RT1
BRC
63ste A&D Omloop Vlaanderen blijft vernieuwen
VAS
TN-Motorsport - Short Rally van Moorslede 2023
BRC
Maxime Potty verstevigt zijn leidersplaats met winst in de South Belgian Rally
Damien Strobbe ruilt Opel Corsa in voor Renault Clio
6 Uren van Kortrijk is allerlaatste wedstrijd GoDrive team
VAS
Kampioenschap wordt beslist in Regularity van Zuid-Limburg
VAS
6de Rally van Zuid - Limburg
BRC
DG Sport Compétition viert zijn titel tijdens de Spa Rally
BRC
Condroz Rally - Pieter-Jan Maeyaert oppermachtig met de BMW M3 E30
BRC
2WD Trophy - De Fina domineert in Condroz Rally, T'Joens neemt de leiding in kampioenschap
X