Christophe Wilt had op de proeven van de Boulonnais rally nog het één en het ander recht te zetten na de vorige editie. In 2019 maakte hij een sortie toen hij aan de leiding stond. Eerder dit seizoen pakte de VW rijder al de overwinning in de Rallye les Routes Picardes en in de Plaine rally. Hij gooide hiermee meteen zijn adelbrieven op tafel om hier in Samer een 3de zege aan toe te voegen. Skoda rijder Marc Lance liet zich niet van de wijs brengen en realiseerde meteen met een snelste tijd op de éérste proef, iets wat hij even later nog eens zou herhalen. Na dag 1 met 4 proeven, waarvan Lance er 2 won en Wilt eveneens 2, mocht Lance gaan rusten met 2”1 voorsprong op Wilt. Wilt wist perfect waar hij deze seconden had laten liggen, namelijk op de éérste bocht op de proef Longfossé Wierre au Bois waar hij een strobaal raakte. De voorlopige 3de plaats werd geheel onverwacht ingenomen door de Ier Merion Evans in een VW Polo R5. Evans won onlangs nog de Argyll rally in Schotland.

Terreinkennis

Wilt en Lance zijn al jaren een vaste waarde op de Franse proeven, hun onderling duel liet hen stelselmatig uitlopen op Evans. Evans erkende dat mocht hij nog sneller gaan, hij vroeg of laat van de baan zou donderen. Evans stond na de éérste dag 3de overall op amper 20” van de leider maar zag zijn achterstand fors oplopen tot bijna een minuut op dag 2. Evans bleef voor Jean Luc Debove ( Hyundai i20 R5) die al over de 4’ toegaf op de leider Wilt. Wilt bleef aan de leiding met 9”8 voorsprong op Lance. Zou Wilt een 3 op 3 halen. Het beloofde in het slot van de wedstrijd nog heel spannend te worden.

BRC
VAS

Mokerslag

Wilt had echter nog een troef achter de hand. Proef 9 Pays De Lumbres, 13,5 km lang, lag hem bijzonder goed. Hij smeerde er Lance ruim 11” aan de brandvrije broek. Loic Hermant was eveneens aan de boom gaan schudden en ging in zijn Skoda Fabia R5 over Debove richting 4de plaats. Proef 10 zou niks meer veranderen aan de heerschappij van Wilt die nog enkele seconden uitliep op de winnaar van 2019. Lance die erkende dat Wilt gewoonweg te snel was, bedankte hem voor de wedstrijd die beiden reden. Het mag gezegd worden, het was Wilt en Lance tov de rest. Zeg maar een wedstrijd in de wedstrijd.

Jammer

Foulon François in een Ford Escort MKII nam de leiding in proef 1 bij de historics om deze niet meer af te staan. Achter hem leek Patrick Spillebeen (BMW M3) af te stevenen naar plaats 2 maar in de slotfase zocht hij het decor op wat hem de tweede plaats kostte. Merkgenoot en naaste achtervolger Didier Triplet wipte hierdoor over Spillebeen die uiteindelijk nog de derde plaats kon veilig stellen.

RT2
KAMV
BRC
Cédric De Cecco start BRC campagne in Ralye de Wallonie
VAS
Wim Meulders: Drie decennia autosport met passie
Pieter Tsjoen Racing met Toyota GR Yaris Rally2 in Ypres Rally
BRC
Vande Walle – Truyaert kijken tevreden terug op hun thuisrally
BRC
Van de Vivere - Canoot maakten kennis met Skoda Fabia Rally2 in TAC Rally
BRC
2WD Trophy - Spelmans komt net te kort ondanks sterke inhaalrace
BRC
TAC Rally - 2WD Trophy - Faustin Lahy wint bij zijn debuut in Tielt 
BRC
TAC Rally - One-man-show van Paul Lietaer in Historic
BRC
TAC Rally - Kurt Braeckevelt de snelste in Divisie 2
BRC
TAC Rally - Leerrijke wedstrijd voor debutant Dré De Rycke
X