De 60ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de oudste wedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship, werd gewonnen door de 23-jarige Sébastien Bedoret, die zijn eerste nationale overwinning behaalde. Het jonge talent uit Donstiennes hield in een spannende slotfase het hoofd koel om Kevin Demaerschalk achter zich te houden. Vincent Verschueren vervolledigde het podium.

Dat de slotfase zo spannend was, had niemand verwacht. Vrijdagavond nam Adrian Fernémont immers de wedstrijd in handen en de Skoda-rijder domineerde en controleerde het gebeuren in Roeselare. Ondanks de wisselvallige omstandigheden ging hij met 22″ voorsprong de slotronde in, maar plots brak de transmissie van de Skoda op de verbindingsroute. De morele winnaar viel uit en daardoor kwam Sébastien Bedoret plots aan de leiding. De Skoda-jongere had 14″8 voorsprong op zijn dichtste achtervolger Kevin Demaerschalk, die natuurlijk plots zijn kans rook. De Ford-rijder naderde tot op 4″6 met nog twee klassementsproeven te rijden, maar dan maakte hij een foutje en besliste hij geen onzinnige risico’s meer te nemen. Sébastien Bedoret en zijn navigator Thomas Walbrecq boekten zo hun allereerste overwinning in het Belgisch rallykampioenschap. Een bekroning voor het project van Skoda België en Freddy Loix om een jongere op te leiden.

KAMV
BRC

“Opdracht volbracht, want we kwamen naar Roeselare om te winnen,” lachte Sébastien Bedoret. “Maar, ik voel me niet de winnaar, want Adrian Fernémont was dit weekend gewoon de sterkste. Tot zijn opgave was de tweede plaats het hoogst haalbare, want ik maakte gisteren een foutje in het donker. We misten ons herkenningspunt in het donker en gingen daardoor veel te laat in de remmen. Het kostte ons een kleine 15″. Na die schuiver dacht ik niet meer aan de zege. En toch is het nog gelukt! Dit parcours brengt me gewoon geluk. Vorig jaar draaide ik hier mijn eerste snelste tijd en nu pak ik de zege!”

Kevin Demaerschalk kwam dicht bij de zege, maar hij moest tevreden zijn met een erg knappe tweede plaats bij zijn debuut met de Ford Fiesta R5 MkII. “Hier hadden we vooraf zeker voor getekend, want met de Citroën zijn we nooit zo dicht geëindigd. De Ford bleek echt supergoed in de regen en in moeilijke omstandigheden, maar op het droge kwamen we wat punch en precisie te kort. Ik heb het nog geprobeerd, maar na een schuiver half in een sloot, heb ik toch geen risico’s meer genomen.”

In een spannende slotfase rukte Vincent Verschueren nog op naar de derde plaats, hoewel zijn bandenstrategie niet klopte. “We zijn vrijdag gestart op harde clicks, type “21”. Daarna hebben we nog regenbanden gebruikt en twee setjes zachte slicks. Onze zachte slicks waren op. In de slotronde had ik dan ook amper grip, zeker niet in de regen. En vrijdagavond begon het ook al niet goed toen ik de motor liet afslaan bij de start van de eerste proef.”

Verschueren wipte op de allerlaatste proef nog over Pieter-Jan Michiel Cracco, die een schitterende wedstrijd bekroond zag met zijn eerste scratch in het BRC: “Het is zot wat we vandaag gerealiseerd hebben,” lachte Cracco Jr, de snelste thuisrijder uit Roeselare. “Die eerste scratch is een mijlpaal. En onze tijden zaten voortdurend heel dicht bij de toppers. Het is duidelijk dat we een grote stap in de goede richting gezet hebben. Het geheim? Veel wedstrijden rijden. Ik ben hier superblij mee.”

En waar was Kris Princen, de titelverdediger en leider in het kampioenschap? De Limburger kende een erg ongelukkig weekend. De Volkswagen Polo GTI R5 reageerde erg wispelturig. “Wanneer het glad was of regende, vond ik geen grip en brak de wagen heel bruusk uit. In de remzones blokkeerden de wielen, wat nefast was voor het vertrouwen. Ik kon gewoon niet aanvallen…” Enkele proeven voor de finish, moest hij de VW zelfs definitief aan de kant zetten na een brandje onder de motorkap, veroorzaakt door een scheur in de uitlaat.

Ghislain de Mevius, vrijdagavond knap derde, viel zaterdag terug naar de vijfde plaats. De Skoda-rijder uit Namen opende sterk, maar hij verloor het goede gevoel en zakte terug. Pieter Tsjoen maakte het hem nog bijna lastig, maar op de laatste proef moest de 8-voudige winnaar toch vrede nemen met de zesde plaats voor een erg tevreden Niels Reynvoet, die een voorbeeldige rally voor eigen publiek kon bekronen met een mooie ereplaats. De achtste plaats ging naar Bob de Jong, die na de opgave (aandrijfas stuk) van zijn titelconcurrent Kevin van Deijne de Nederlandse rallytitel veroverde.

De snelste Porsche-rijder was Romain Delhez, na de sortie van Andy Lefevere op de Zilverberg en een schuiver van Jochen Claerhout vrijdagavond. In Historic was Bjorn Syx de sterkste, ondanks fel aandringen van Paul Lietaer. In de M-Cup ging de winst naar Gunther Monnens, Gilles Pyck domineerde de strijd in het Junior BRC en in het RACB Rally Criterium was Jelle Segers de beste, terwijl Johnny Louies met de tweede plaats de titel veroverde.

KAMV
RT2
BRC
Jonas Dewilde leider in het Kroon-Oil BRC Divisie 2
BRC
Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes
BRC
Rallye des Ardennes - Verstappen neemt de leiding na de opgave van Rouard
BRC
Rallye des Ardennes - Rouard neemt de beste start
BRC
2WD Trophy - Rallye de Ardennes
BRC
Clio Trophy Belgium is klaar voor 4de seizoen
Patrick Snijers en Wim Soenens: Een seizoen met de iconische Porsche 997 GT3
BRC
HBRC - Frank Jorissen aan de start in Dinant
BRC
JBRC - Fiasse vervoegt Dewilde en Decock
BRC
Genummerde deelnemerslijst Rallye des Ardennes
X