De titelstrijd in het Jobfixers Belgian Rally Championship 2018 zal spannend blijven tot de laatste meter. Dat mogen we concluderen na de 59ste ConXion Omloop van Vlaanderen, die dit weekend werd verreden in Roeselare. Met 12 snelste tijden op 17 verreden klassementsproeven, domineerde Kris Princen de wedstrijd. Met zijn derde zege van het seizoen nadert de Limburger tot op 4 punten van zijn titelrivaal Vincent Verschueren die in Roeselare tweede werd met een achterstand van 18″2.

“Ik denk dat ik deze keer net iets sterker was dan Vincent, want ik was telkens een fractie sneller. Maar, ik moest wel voortdurend blijven aanvallen, want de kloof was nooit groot genoeg. Zeker niet omdat ik zaterdagmiddag op de Zilverberg een schuiver maakte die me een kleine 10″ kostte,” vertelde Princen, die nadert tot op 4 punten, met nog 2 rally’s voor het Belgisch kampioenschap te rijden.

RT2
KAMV

Vincent Verschueren erkende dat Princen een fractie sneller was dit weekend. “Een paar kleine details klopten bij ons niet helemaal. In de slotfase ging de pop-off valve open, wat zorgt voor vermogensverlies, in het begin van de wedstrijd was de wagen niet optimaal afgesteld en in Beveren maakte ik zelf een schuiver vrijdagavond. Teveel kleine dingetjes om van Kris te kunnen winnen, want het is telkens een secondestrijd tussen ons. Dat de laatste proef niet verreden werd omdat de veiligheidswagen een lekke band had, heeft daar niets aan veranderd. Afspraak in Sankt-Vith voor de East Belgian Rally!”

De derde plaats ging naar een erg tevreden Adrian Fernémont, die voor de eerste keer in Roeselare aan de start kwam met een R5. “Mijn doel was ervaring op te doen met het oog op volgend seizoen, want dan zou ik met deze Skoda graag een gooi doen naar de titel. Het verschil met Verschueren en Princen was kleiner dan in Ieper, dus ik ben heel tevreden. De volgende twee wedstrijden moeten me nog beter liggen. Daar ga ik iets proberen,” vertelde Fernémont, die Sébastien Bedoret van het podium hield. De jonge 22-jarige Skoda-rijder werd erg knap 4de: “En ik heb mijn eerste scratch in het Belgisch kampioenschap gereden. Dat was mijn doelstelling dit weekend en het lukte in Houthulst! Mooi dat het hier lukte, want drie jaar geleden reed ik in de Omloop van Vlaanderen mijn eerste nationale rally.”

Na de sortie van Andy Lefevere, die erg snel startte vrijdagavond, het foutje van Kevin Demaerschalk, die een wiel van zijn Citroën C3 R5 af reed en de lekke band die Bert Cornelis meteen enkele minuten kostte, werd voor de derde plaats gestreden tussen de snelste Porschisten.

Het was een bikkelhard gevecht, uiteindelijk op de voorlaatste proef door Gunther Monnens in zijn voordeel beslist. De piloot uit Bocholt won met 8″ voorsprong op Patrick Snijers, die verbeten knokte om de Belgische GT-titel al veilig te stellen in Roeselare. Het leek erop dat hij nog even zou moeten wachten met de champagne, maar Gunther Monnens klokte 3 minuten te laat in bij het wachtpark voor het podium, omdat hij eerst bij zijn serviceteam stopte. Die 30″ kosten hem de 5de plaats en levert Patrick Snijers nu al zekerheid op over de Belgische titel in R-GT. Weer een Belgische titel voor de 7-voudige Belgische rallykampioen. Tim Van Parijs eindigde op de derde plaats bij de Porsche-rijders, nadat hij deze voormiddag kampte met koppelingsproblemen.

Een breed lachende Pieter-Jan Michiel Cracco stuurde zijn Ford Fiesta R5 naar de 7de plaats, net 2″9 voor Melissa Debackere in haar Skoda Fabia R5. Robin Maes sloot de Top 10 af met zijn Skoda Fabia R5, nadat hij deze ochtend de stuurstang plooide.

In het Pirelli Junior BRC werd de strijd beslist door lekke banden. Grégoire Munster stevende af op de zege, tot hij lek reed in Passendale, net als Glen Snaet, op dat moment tweede. De overwinning ging, voor de tweede keer dit seizoen, naar Gilles Pyck, die constant mee in strijd was voor de zege. Munster, die niet zal starten in de East Belgian Rally, kon de schade nog beperken met een tweede plaats, voor Vertommen en Snaet, terwijl Reynvoet op de voorlaatste proef moest opgeven door een cardanbreuk.

In Historic maakte Paul Lietaer weer indruk, tot hij zaterdagmiddag op de Zoning een harde klapper maakte door een oliespoor van een andere deelnemer. Danny Kerckhof liet de kans niet liggen om de wedstrijd te winnen, voor Jens Maes in zijn Opel Ascona.

De volgende manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship, de East Belgian Rally in Sankt-Vith, volgt al op 29 september.

BRC
RT2
BRC
Niels Reynvoet wint Sezoensrally na spannende finale
BRC
Startvolgorde Sezoensrally
BRC
BRC Masters - Jos Verstappen gaat voor winst in Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - Eddy Buntinx start thuisrally als leider in de 2WD Trophy
BRC
Vincent Verschueren kijkt uit naar Sezoensrally
BRC
Sezoensrally - De Belgische top aan de start op de maaskiezel
47ste Sezoensrally - Padeltoernooi tussen enkele BRC-teams
BRC
Voorlopige deelnemerslijst 47ste Sezoensrally
VAS
Monteberg Rally - Bjorn Syx geeft de zege niet uit handen
BRC
BRC MASTERS - Jimmy D'hondt op uithouding en regelmaat in Rallye de Wallonie
X